Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Διαξιφισμοί στον Δήμο Πέλλας με φόντο την δανειοδότηση


✔Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης



Τον τελευταίο καιρό οι πολίτες του Δήμου Πέλλας βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κόντρα ανάμεσα στην Δημοτική αρχή Πέλλας και την παράταξη του κου Στάθη Καστερίδη αναφορικά με την δανειοδότηση του Δήμου Πέλλας.

Επί της ουσίας η δημοτική αρχή ζήτησε δάνειο περίπου 6 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού με την τοποθέτηση λαμπών led. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι για να παρθεί η δανειοδότηση απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία. Η Δημοτική αρχή του κου Στάμκου όμως αποφάσισε συνειδητά από την πρώτη μέρα να μην συνεργαστεί με καμιά παράταξη, επιλέγοντας να κυβερνήσει με την μειοψηφία των Δημοτικών της συμβούλων.

Όμως το μήνυμα των τελευταίων εκλογών στην Πέλλα ήταν η πύρρειος νίκη του κου Στάμκου να συνοδευτεί με την πολιτική των συναινέσεων, της συνεννόησης και της συνεργασίας. Με τον γνωστό του ύφος όμως ο Δήμαρχος από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση ξεκαθάρισε ότι θα Κυβερνήσει μόνος καλώντας επί της ουσίας την αντιπολίτευση να του βάζει πλάτη στις πολιτικές που θα επιλέξει ο ίδιος και η ομάδα του.

Τα αποτελέσματα μπορεί να τα διαπιστώσει ο πολίτης αυτά τα 3 χρόνια. Διαξιφισμοί, αντιδράσεις, κόντρες, κωλυσιεργίες και φυσικά μια αρνητικότητα στα δημοτικά δρώμενα. Ο μόνος όμως που έχει υποστεί τις συνέπειες είναι ο πολίτης που για άλλη μια τετραετία βλέπει να μην γίνεται τίποτα.

Μέσα σε αυτό το σαθρό κλίμα, έρχεται η δημοτική αρχή να φέρει ένα ζήτημα που επιζητεί ευρείες πλειοψηφίες. Χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς καμία διάθεση να υπάρξει συνεννόηση. Άλλωστε ο προπομπός της καταψήφισης ήταν η διαδικασία στην οικονομική επιτροπή. Ο Κος Στάμκος μάλιστα επέλεξε να εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση καταλογίζοντας ευθύνες της καταψήφισης στην παράταξη του κου Καστερίδη. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι και η παράταξη του κου Θεόδωρου Θεοδωρίδη καταψήφισε το δάνειο, αλλά αναφορά στην ανακοίνωση για αυτό, δεν υπήρξε.

Η λήψη δανείου έστω και με ευνοϊκούς όρους αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα για τον εκάστοτε ΟΤΑ. Θυμίζουμε πως η δημοτική αρχή του κου Στάμκου είχε κάνει σημαία την διαφάνεια και την χρηστή διοίκηση, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι ξόφλησε τα Βάρυ του νέου Δήμου Πέλλας.

Δεν είναι οξύμωρο μια τέτοια νοικοκυρεμένη Δημοτική αρχή να ρισκάρει με τη σύναψη ενός δανείου περίπου 6 εκ. ευρώ σε ένα οικονομικό πλαίσιο που μόνο θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφενός και αφετέρου χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει που θα πάει η ¨βαλίτσα¨ με την ενέργεια.

Χωρίς να θέλω να μπω στην ουσία της δανειοδότησης και στους όρους της σύμβασης, υπέρ των οποίων επιχειρηματολόγησε ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, οφείλω να τονίσω πως πρόβλημα αντιμετώπισαν και άλλοι Δήμοι, που μπήκαν σε αυτή την διαδικασία.

Εν κατακλείδι ο όλος χειρισμός καθώς και το αποτέλεσμα χρεώνεται στην Δημοτική αρχή Πέλλας καθώς και προσωπικά στον Δήμαρχο ο οποίος θα έπρεπε να καλέσει στο γραφείο τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού συμβουλίου και να εξηγήσει τους λόγους, τους τρόπους, το συμφέρον αλλά και τις ασφαλιστικές δικλείδες αυτής της πράξης. Οι καθαρές κουβέντες πάντα βοηθούν. Το θολό τοπίο πάντως όχι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more