Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Ο εθελοντής πυροσβέστης εφευρέτης του συστήματος δασοπυρόσβεσης ΤΥΦΩΝΑ καταγγέλλει : O κρατικός μηχανισμός δεν ήταν σε πλήρη ετοιμότητα η πρώτη ρίψη θα πρέπει να είχε γίνει το πολύ σε πέντε λεπτά κάτι που δεν έγινε!



Στην φωτογραφία ο κύριος Γιαννης Κρεκούκης εφευρετης του συστήματος ΤΥΦΩΝΑ  
  Η μελέτη για τη δημιουργία του ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια ενώ ο ίδιος διαθέτει έξι διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το σύστημα ΤΥΦΩΝΑΣ  ολοκληρώθηκε πριν από λίγα χρόνια με τον σχεδιασμό μιας τουρμπίνας που χρειάζεται για την παραγωγή του αέρα.

Εθελοντής πυροσβέστης σε σύνταξη κι όμως για άλλη μια φορά βρεθήκατε στο πύρινο μέτωπο μαζί με άλλους εθελοντές κατάφερατε να σώσετε το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης χρησιμοποιώντας το όχημα που ονομάζεται Τυφώνας. Πριν μιλήσουμε αναλυτικότερα για το όχημα αυτό θα ήθελα αρχικά να μας πείτε για αυτήν την εμπειρία, όπως επίσης αν θεωρείτε πως η φωτιά προκλήθηκε από εμπρησμό ή από την κλιματική αλλαγή ή από κάτι άλλο. Ποια η άποψη σας;
Φωτιές θα υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι ο τρόπος διαχείρισης τους. Από την έναρξη μιας πυρκαγιάς,ο κρατικός μηχανισμός θα έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα. Ειδικά όταν πρόκειται για περιοχές όπως για παράδειγμα η Πεντέλη, που έχει δείκτη επικινδυνότητας 5 λόγω των ισχυρών ανέμων πού επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή. Επαναλαμβάνω! Όλος ο μηχανισμός θα έπρεπε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα αλλά αποδεικνύεται ότι δεν ήταν !
Για παράδειγμα, τα εναέρια μέσα. Ειδικά για τα ελικόπτερα, η πρώτη ρίψη θα πρέπει να είχε γίνει το πολύ σε πέντε λεπτά κάτι που δεν έγινε! Αυτό ήταν εφικτό να γίνει σε μια περιοχή όπως η Πεντέλη. Επίσης δεν λειτουργούσαν με κανένα σχεδιασμό οι επίγειες δυνάμεις.
Ήταν εντελώς ανοργάνωτες. Το αποτέλεσμα ήταν η φωτιά να περάσει ανενόχλητη των πρώτο δρόμο και στην συνέχεια να γίνειΑνεξέλεγκτη.
Έφτασαν αργοπορημένα οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις και επιπλέον δεν υπήρξε πλήρης σχεδιασμός άμεσης και στοχευόμενης επέμβασης. Ο επικεφαλής που διαχειρίζεται μια πυρκαγιά σε μια περιοχή πρέπει να γνωρίζει άριστα την περιοχή αλλά και τις συνθήκες ανέμων που πνέουν, και φυσικά να είναι άριστος γνώστης της παλιάς τεχνητής που εφαρμόζει η δασική υπηρεσία και δεν είναι άλλη από το αντιπύρ. Το αντιπύρ είναι μια τεχνική που την πιστεύω! Την έμαθα πολύ καλά και εξακολουθώ να την υποστηρίζω ως τον ιδανικότερο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσες να σταματήσεις την φωτιά στον πρώτο ακόμη δρόμο ή στην πρώτη αντιπυρική ζώνη! Αυτή την μέθοδο, μπορεί να την υποστηρίξει το σύστημα Τυφώνα αλλά και να την κάνει ασφαλή ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα! Και πάνω σε αυτή την τεχνική βασίστηκε και όλη μου η έρευνα. Πραγματικά, το σύστημα ΤΥΦΏΝΑ αυτή την μέθοδο έρχεται να την εφαρμόσει με πλήρη έλεγχο άρα και να την καταστήσει ασφαλή λόγω των χαρακτηριστικών που διαθέτει. Τώρα όσον αφορά το Π.Κ.Π.Α. Εκεί πήγα με εντολή του Δήμου προκειμένου να το προστατέψω με πλήρωμα τον πατήρ Λουκά Ασπιώτη και άλλους εθελοντές. Το πρώτο πράγμα που έγινε από εμάς, πριν ακόμη φτάσει το μέτωπο της φωτιάς, ήταν η διαβροχή. Διαβροχή κάναμε σε όλο τον χώρο και αυτό λειτούργησε πολύ θετικά διότι όταν έφτασε το μέτωπο έπεσε σε αυξημένη υγρασία με αποτέλεσμα να μειωθεί η ένταση του και έτσι οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης να μπορέσουν να το ελέγξουν με ασφάλεια. Υπόψη σας ότι, στην περιοχή η ένταση του ανέμου ήταν πολύ μεγάλη, τόσο μεγάλη μάλιστα που (από ότι διάβασα αργότερα) οι ριπές έφταναν τα 110 χιλιόμετρα. Το παλιό Νοσοκομείο δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, διότι κοντά του δεν υπάρχουν πεύκα και σε συνδυασμό με την διαβροχή που είχαμε κάνει κατέστη ασφαλές. Απεναντίας, στο νέο νοσοκομείο και στο ειδικό σχολείο είχαν άμεσο κίνδυνο γιατί η φωτιά έρχονταν κατά μέτωπο προς τα πάνω τους και με μεγάλη ταχύτητα ανέμου! Εκτιμώντας αυτή τη επικινδυνότητα μπήκα στο δρόμο που είναι πάνω από το νοσοκομείο (με τις χειρότερες συνθήκες ανέμου που έχω συναντήσει ως τώρα) και κατάφερα να σταματήσω το μεγαλύτερο μέρος του μετώπου περίπου 150 μέτρα πριν το νοσοκομείο... Έτσι έφτασε μόνο στην νότια πλευρά ένα μέρος του μετώπου και έτσι οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την φωτιά και να σωθεί το νοσοκομείο. Kαι εδώ αξίζει να σημειώσω την άψογη συνεργασία που είχα τόσο με τους φορείς όσο και με το πυροσβεστικό σώμα . κάτι που επιβεβαιώνει το ίδιο το αποτέλεσμα. Πως ήταν η συνεργασία σας με τους φορείς και την πυροσβεστική;

Όσο αφορά εμένα, ήταν η πρώτη φορά μπορώ να πω, που η συνεργασία μου με τους φορείς και ειδικά με την πυροσβεστική υπηρεσία ήταν πολύ καλή. Γι' αυτό όπου και αν επιχειρήσαμε είχαμε καλά αποτελέσματα.
Δασική πολιτική, υπάρχει κατά την γνώμη σας; Αυτή η ερώτηση θέλει αρκετή ανάλυση… αλλά, θα σας πω μόνο τούτο. Γυρίστε λίγο πίσω στην ιστορία, όταν την πυρόσβεση την διαχειρίζονταν το δασαρχείο. Πρώτον, τι κόστος πυρόσβεσης είχαμε; Και τι μέσα πυρόσβεσης διέθετε τότε το κράτος; Δεύτερο, το μέγεθος των καμένων εκτάσεων που είχαμε ήταν μικρότερο. Τρίτον δεν είχαμε νεκρούς ούτε και αυτές τις βιβλικές καταστροφές πού βιώνει σήμερα ο κόσμος. Σήμερα, παρατηρείται το εξής. Όσο αυξάνεται το κόστος της πυρόσβεσης τόσο αυξάνονται και οι καταστροφές. Και αυτό είναι πού πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Πως συμπεριφέρεται το κράτος στον εθελοντή πυροσβέστη; Αν μιλήσω προσωπικά για μένα δε θα πω τα καλύτερα δυστυχώς ...όσον αφορά την συνεργασία μου με των κρατικό μηχανισμό. Τώρα αναφορικά με τους εθελοντές, σύμφωνα με την εμπειρία μου που έχω όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας τους μαζί τους έχω να πω τα καλύτερα. Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη βάση στον εθελοντισμό και χρειάζεται περισσότερη οργάνωση αλλά και κάποια κίνητρα ώστε να γίνει ή να παραμείνει κάποιος ως εθελοντής, πράγματι πιστεύω μπορούν να προσφέρουν πολλά. Πως προέκυψε το σύστημα ΤΥΦΩΝΑΣ; Το σύστημα ΤΥΦΏΝΑ προέκυψε μετά από μια μακροχρόνια έρευνα όσον αφορά την δασική πυρκαγιά, και είναι δικιά μου επινόηση και κατασκευή! Είναι κάτι που με κάνει περήφανο!
Θέλω να σας πω το εξής. Τη δασική πυρκαγιά, κάτω από ακραίες συνθήκες, δεν υπάρχει ακόμη κανένα μέσο που να μπορεί να την πολεμήσει. Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σήμερα, επιτυγχάνεται μόνο με μια τεχνική η οποία δεν είναι άλλη από την μέθοδο του αντιπύρ. Αυτό είναι κάτι που θα το φωνάζω και θα επιμένω πάντα ότι αυτή η μέθοδος θα πρέπει να γίνει ειδικότητα στο πυροσβεστικό σώμα.
Είναι κάτι πολύ εξειδικευμένο το αντιπύρ, και αυτή την τεχνική έρχεται να την κάνει ασφαλή το σύστημα του ΤΥΦΏΝΑ. Τι θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία ;
Αρχικά θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και μια εκτενής επιστημονική έρευνα όσον αφορά την καύση της φωτιάς στο βουνό. Πρέπει να δαπανήσει η ελληνική πολιτεία για την έρευνα… είναι κάτι που ζητώ επίμονα από το 2016 αλλά και να αξιολογήσει το σύστημα Τυφώνας που διαθέτω. Ουδέποτε δέχτηκε το πλαίσιο δοκίμων του κράτους, να το δοκιμάσουν και κατόπιν να το αξιολογήσουν. Δηλώνουν αναρμόδιοι για αυτό. Ποιο το μήνυμα σας ; Το μήνυμα μου είναι το εξής. Στο τέλος επικρατεί πάντα η φύση. Σας ευχαριστώ θερμά! Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Από Βίκυ Μπαϊρακτάρη





Πρωτότυπο πυροσβεστικό όχημα «Τυφώνας» που έχει δημιουργήσει
 ο Γιάννης Κρεκούκης το 2017. Το συγκεκριμένο όχημα έχει επιχειρήσει
 σε πλείστα περιστατικά και έχει εξαιρετικές δυνατότητες διαβροχής
 ειδικά από ψηλά, γεγονός που το καθιστά ένα εξαιρετικό εργαλείο 
αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε περιαστικά δάση 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more