Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Δήμσρχος Λαγκαδά :Η παρουσία Αιολικού Πάρκου αλλάζει τις ισορροπίες και σίγουρα θα έχει αρνητική επίπτωση στις μονάδες που δραστηριοποιούνται εκεί

 

                                                              Δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης


Κύριε δήμαρχε το τοπικό συμβούλιο  ψήφισε ομόφωνα ενάντια στη δημιουργία Αιολικού Πάρκου στον Σοχό μαζί με την εισήγηση του τοπικού συμβουλίου Σοχού  για ποιους λόγους είστε αρνητικοί σε αυτό;

Νομίζω ότι όλα όσα ειπώθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου είναι ξεκάθαρα για ποιον λόγο είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία Αιολικού Πάρκου.

Αρχικά εκφράσαμε ανοιχτά τις αμφιβολίες μας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Παράλληλα, όταν μιλάμε για τον Σοχό και την ευρύτερη περιοχή, δεν αναφερόμαστε σε ένα σεληνιακό τοπίο, αλλά σε μια κατάφυτη περιοχή με σημαντική δασοκάλυψη, όπου δραστηριοποιούνται τόσο οι υλοτόμοι, όσο και οι κτηνοτρόφοι. Αυτές οι δραστηριότητες είναι ο κύριος αιμοδότης της τοπικής οικονομίας. Η παρουσία Αιολικού Πάρκου αλλάζει τις ισορροπίες και σίγουρα θα έχει αρνητική επίπτωση στις μονάδες που δραστηριοποιούνται εκεί, ενώ έχουμε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και τι όχληση θα υπάρχει για τους κατοίκους από τον θόρυβο που κάνουν οι ανεμογεννήτριες.

Εκπρόσωποι της εταιρείας τονίζουν πως το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης στην οποία χωροθετήθηκε  ο σταθμός είναι  δημόσια τι απαντάτε;

Όντως στην περιοχή όπου πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται να εγκατασταθεί το Αιολικό Πάρκο οι εκτάσεις που υφίστανται εκεί είναι στην πλειονότητά τους δημόσιες, ωστόσο υπάρχουν και ιδιωτικές εκτάσεις, αφού αρκετοί κάτοικοι έχουν στο σημείο αγροτεμάχια.

Η αντιπολίτευση θεωρεί πως οι ανεμογεννήτριες είναι ένα μέσο παραγωγής ενέργειας με βιώσιμους όρους καθώς και ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, τι πιστεύετε γι’ αυτό;

Ζητήματα που επηρεάζουν μια τοπική κοινωνία, όπως εν προκειμένω η δημιουργία ενός Αιολικού Πάρκου, πρέπει να συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο.

Έχουμε διαβάσει δηλώσεις της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το θέμα, ωστόσο δεν διατυπώθηκε κάτι ξεκάθαρο, θα έλεγα ότι πρόκειται για ερμαφρόδιτες απόψεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Θεωρείτε πως υπάρχουν τόσο εναλλακτικές πηγές ενέργειας όσο και τρόποι τεχνολογικής αλλά και οικονομικής ανάπτυξης  του Δήμου πέρα από το Αιολικό Πάρκο;

Ο Δήμος Λαγκαδά δεν περίμενε ένα Αιολικό Πάρκο προκειμένου να δει οικονομική ανάπτυξη. Αυτό έρχεται με επενδύσεις στην περιοχή ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και οι δημότες μας να μένουν, να εργάζονται στον τόπο τους.

Ένα Αιολικό Πάρκο σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με μια ήδη εγκατεστημένη οικονομική δραστηριότητα δεν φέρνει ανάπτυξη αλλά υποβάθμιση του τόπου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το ύψος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που θα έχει.

Πρέπει να προσμετρήσουμε το γεγονός ότι ο Δήμος Λαγκαδά και οι κάτοικοι δεν ρωτήθηκαν ποτέ για το εάν συμφωνούν  ή όχι για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Σοχό, ούτε προηγήθηκε κάποια διαβούλευση.

Και όλα αυτά σε έναν δήμο που εντός των ορίων του βρίσκεται ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης που είναι ήδη μια σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση για τον τόπο.

Έχετε  πρόσφατα συναντηθεί με τον κύριο Πέτσα, τι αποκομίσατε από αυτή την συνάντηση;

Οι συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και άλλα στελέχη της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της θητείας είναι συνεχείς και συχνές. Ένας δήμαρχος άλλωστε πρέπει να βρίσκεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διεκδικεί για τον τόπο του.

Από τις συναντήσεις αυτές και στην πιο πρόσφατη που ρωτήσατε έχουμε λάβει δεσμεύσεις σχετικά με την εξασφάλιση χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα δρομολογήσουν σημαντικά έργα για την περιοχή μας, όπως η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Λαγκαδά, η αποπεράτωση του Μπίλλειου Πολιτιστικού Κέντρου και πολλά άλλα μικρότερης έκτασης έργα.

Σας ευχαριστώ θερμα

Και εγώ σας ευχαριστώ

Απο Βίκυ Μπαϊρακτάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more