Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Η Κυβέρνηση Ράμα αρπάζει άλλα 2.040 στρέμματα Ελλήνων της Χιμάρας!

 


Με τη δικαιολογία δημιουργίας «θαλάσσιου πάρκου»…


Ευ. Ντούλες: Δίνονται σε ολιγάρχες, φίλους της πρωθυπουργικής κλίκας
Διεθνείς Οργανισμούς, Ευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβεις στην Αλβανία ενημερώνει η «ΟΜΟΝΟΙΑ»
XIMARA DIAMARTYRIA

• Για μια ακόμη φορά το Αλβανικό καθεστώς εκμεταλλευόμενο την ανοχή που επιδεικνύουν οι διεθνείς Οργανισμοί, υφαρπάζει περιουσίες που ανήκουν σε Έλληνες κατοίκους της Χιμάρας. 

Τη φορά αυτή η μεθόδευση γίνεται μέσω απόφασης για την ανακήρυξη του θαλάσσιου και παραθαλάσσιου οικοσυστήματος του κόλπου του Παλέρμου Χιμάρας ως «Περιβαλλοντικό Πάρκο». Εκτός όμως της θαλάσσιας περιοχής, ως προστατευόμενη έκταση χαρακτηρίζονται και 204 εκτάρια (2.040 στρέμματα) γης που ανήκει σε γηγενείς Χιμαραίους, μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Σύμφωνα με αυτή την κυβερνητική απόφαση, ο Ράμα κηρύσσει προστατευόμενη φυσική περιοχή το τμήμα από τον κόλπο των Λαμάμων μέχρι την είσοδο στο χωριό Κηπαρό. 

Σε  ανακοίνωση – καταγγελία της «Ομόνοιας», αφού υπενθυμίζεται ότι το Αλβανικό κράτος παντελώς αδικαιολόγητα δεν έχει αποδώσει τίτλους περιουσίας στην περιοχή της Χιμάρας, αν και πέρασαν 31 χρόνια από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, τώρα προχώρησε στη λήψη μιας απόφασης που ουσιαστικά «κατάσχει» ιδιοκτησίες που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς. Συγκεκριμένα με νέα απόφαση που πάρθηκε από την Κυβέρνηση Ράμα στις 29 του περασμένου Ιουλίου, οριστικοποιείται το υφιστάμενο καθεστώς απαγόρευσης εγγραφής των περιουσιών και στερεί πλέον όχι μόνο τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους, αλλά και το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης που θα ελάμβαναν οι ιδιοκτήτες του, έχοντας εν τω μεταξύ αποκτήσει τίτλους κυριότητας. Το δικαίωμα αυτό, με την εν λόγω απόφαση, «διαγράφεται» οριστικά και τελεσίδικα. 

Κινητοποίηση στη Χιμάρα

«Μετά τις μεθοδεύσεις των «στρατηγικών επενδυτών», έχουμε μια νέα στρατηγική υφαρπαγής των περιουσιών με υποτιθέμενο άξονα την προστασία του περιβάλλοντος. Και πάλι, έχουμε έκνομες αποφάσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα οι οποίες δεν σέβονται ούτε το Αλβανικό Σύνταγμα, ούτε την σχετική νομοθεσία. Είναι πολλά τα σημεία της Απόφασης που ελέγχονται για τη νομιμότητά τους», υπογραμμίζει η «Ομόνοια» που το βράδυ του Σαββάτου διοργάνωσε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στα Σπήλαια Χιμάρας. Σε αυτή συμμετείχαν δεκάδες Έλληνες της περιοχής, ο πρόεδρος και βουλευτής του ΚΕΑΔ Ευάγγελος Ντούλες και ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χιμάρας Διονύσιος Φρέντης Μπελέρης κ.α. 

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, πίσω  από   την απόφαση κρύβεται μια μυστική μεσοπρόθεσμη προοπτική συμφωνίας με  ολιγάρχες που καταβροχθίζουν με κάθε μορφή τα εδάφη των Χιμαριωτών σε συνδυασμό με τους στρατηγικούς επενδυτές. Ο Ευάγγελος Ντούλες δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σε μια περίοδο που ο κόσμος πρέπει να κάνει διακοπές, αναγκάζεται να διαμαρτυρηθεί. Στη Χιμάρα υφαρπάζονται περιουσίες από νόμιμους κατοίκους για να δοθούν στους ολιγάρχες και τους επιχειρηματίες της πρωθυπουργικής κλίκας».

Οι ιδιοκτήτες γης στο Πόρτο Παλέρμο απέρριψαν κατηγορηματικά την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ όπως ανακοινώθηκε οι καταγγελίες έχουν δρομολογηθεί για κοινοποίηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΑΣΕ, την Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους πρέσβεις των ξένων κρατών στην Αλβανία. 

Τι επισημαίνει η «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας τη θέση της για παράνομη (και με υποκρυπτόμενες σκοπιμότητες) απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης, παραθέτει σημεία του νόμου για τις προστατευόμενες περιοχές και συγκεκριμένα: 

«1. Ο νόμος 81/2017 ορίζει ξεκάθαρα μεταξύ άλλων, ότι αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης περιοχών που πρέπει να προστατευθούν λαμβάνονται μόνο μετά από δημόσια διαβούλευση με την κοινότητα, αφού έχει ληφθεί η γνώμη των ιδιοκτητών γης, έχει πραγματοποιηθεί διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς και όσους έχουν έννομο συμφέρον και τέλος, υπάρχει η θετική εισήγηση του δημάρχου. Από όλα αυτά το μόνο που πιθανά έχει εκπληρωθεί είναι η θετική εισήγηση του δημάρχου Γκόρου ο οποίος ελέγχεται απόλυτα από τον πρωθυπουργό Ράμα.

2. Ο νόμος 81/2017, προβλέπει επτά (7) κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών με την 1η να είναι η πιο αυστηρή όσον αφορά την ανθρώπινη δραστηριότητα και η 7η η λιγότερο αυστηρή. Η επιλογή της 4ης κατηγορίας για το Παλέρμο, δημιουργεί υποψίες για την σκοπιμότητα του πρωθυπουργού αφού αφήνει στο κράτος περιθώρια λειτουργίας τουριστικών, οικονομικών, στρατιωτικών και άλλων μονάδων εντός της προστατευόμενης περιοχής.

Ο λαός της Χιμάρας είναι ο πρώτος που επιθυμεί την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Όλοι μας είμαστε υπέρ των ενεργειών που στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων που υπάρχουν στον δήμο μας και του πολιτιστικού μας πλούτου.

Η Απόφαση 557, αποτελεί συνέχεια των νομοθετημάτων που οδηγούν στην απογύμνωση του ελληνισμού της Χιμάρας από τα περιουσιακά του στοιχεία με σκοπό την απομάκρυνση από τις πατρογονικές του εστίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more