Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Η έλλειψη υποδομών, αγκάθι για την ανάπτυξη της Πέλλας, του Χρήστου Δημητριάδη

 


Σήμερα που η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο ζενίθ της από την παραγωγή ροδάκινου, πριν είχαμε τα κεράσια, τα προβλήματα από την απορρόφηση του προϊόντος είναι ανυπέρβλητα. Έτσι για άλλη μια χρονιά οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται στο μεταίχμιο. Φυσικά και οι ίδιοι φέρουν μεγάλη ευθύνη για αυτή την κατάληξη καθώς πάσχουν από αυτό οργάνωση καθώς και ευρείες πολιτικές που θα δώσουν λύσεις στα ζητήματα τους.

 Το πρόβλημα βέβαια με την ανάπτυξη της περιοχής μας έχει να  κάνει με την αποβιομηχάνιση καθώς και την έλλειψη υποδομών στο οδικό δίκτυο του νομού Πέλλας. Στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται 11.500 επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Κυριαρχούν οι επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, οι βιοτεχνίες ειδών ένδυσης, οι βιοτεχνίες μεταλλικών κατασκευών και οι βιοτεχνίες επίπλων και κατεργασίας ξύλου. Ο νομός αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο μεταποίησης και εξαγωγής μεταποιημένων φρούτων της χώρας και ένα από τα βασικά εξαγωγικά κέντρα νωπών φρούτων και λαχανικών. Οι κλάδοι αυτοί στηρίζονται στις εξαγωγές, πράγμα που σημαίνει ότι αποφέρουν σημαντικά συναλλαγματικά οφέλη στη χώρα.

Ωστόσο, δυναμικοί βιομηχανικοί κλάδοι με ισχυρή παρουσία στο νομό είτε έχουν συρρικνωθεί δραματικά (κλωστοϋφαντουργία, έτοιμο ένδυμα) είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (βιομηχανία τροφίμων), με αποτέλεσμα τη σταδιακή αποβιομηχάνιση του νομού και τη δραματική αύξηση της ανεργίας.
Το πρόβλημα εντείνεται και από το γεγονός ότι ο νομός Πέλλας αποτελεί τον μοναδικό νομό της Βόρειας Ελλάδας που δεν έχει πρόσβαση στην Εγνατία Οδό, τελωνείο και δίοδο προς το γειτονικό κράτος για την υποστήριξη των παραδοσιακών εμπορικών σχέσεων με τη γείτονα χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί πάγιο αίτημα του εμπορικού, και όχι μόνο, κόσμου του νομού η δημιουργία υποδομών στο οδικό δίκτυο με κάθετους άξονες στην Εγνατία Οδό, με την κατασκευή του οδικού άξονα Χαλκηδόνας έως τα όρια του νομού Πέλλας.

 

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το φράγμα του Αλμωπαίου που θα δώσει φτηνή άρδευση στους αγρότες, θα ρίξει το κόστος παραγωγής και θα κάνει το προϊόν πιο ανταγωνιστικό.

Έχει αναλύσει άραγε κάποιος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νομού μας καθώς και τα δημογραφικά στοιχεία που επικρατούν; Για παράδειγμα πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία ανέδειξαν την μείωση του πληθυσμού κατά 9,5%. Διαχρονικά την δεκαετία 2011-2021 η ετήσια μείωση πληθυσμού ξεπερνά το 0,50% ετησίως δείχνοντας έτσι ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα ιδιαίτερα μιας ενιαίας πολιτικής γύρω από αυτό το ζήτημα. Ο πληθυσμός του Νομού τη δεκαετία 61-71 ελαττώνεται με ρυθμό 0.55% ετησίως, ενώ αντίθετα τη δεκαετία 71-81 αυξάνει με ετήσιο ρυθμό 0.49% και τη δεκαετία 81-91 με ρυθμό 0.44%. Ωστόσο εντυπωσιακός είναι σε κάθε περίπτωση ο ρυθμός της εσωτερικής μετανάστευσης. Ιδιαίτερα έντονη είναι η αύξηση του αστικού και κυρίως του ημιαστικού πληθυσμού στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

 

Στο νομό Πέλλας οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι είναι γύρω στους 60.000 χωρίς βέβαια τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Την μερίδα του λέοντος καθώς ένας στους τρεις ασχολείται με την γη, κατέχουν οι αγρότες. 15.000 περίπου είναι οι  έμποροι  και οι καταστηματάρχες, ποσοστό γύρω στο 25%, ενώ 10.000 περίπου είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι  πάσης φύσεως με ποσοστό περίπου 17%. Δηλαδή οι τρεις αυτοί κλάδοι καλύπτουν το 75% των εργαζομένων στην Πέλλα.

Άλλο ένα στοιχεί είναι το ακαθάριστο προϊόν σε επίπεδο Πέλλας. Από το 2000 έως το 2008 το ΑΕΠ του Νομού Πέλλας παρουσιάζει μια συνεχώς αυξητική τάση από το 1.278 εκ. € στα 2.123 εκ. €.
Από το 2009 έως και το 2018 υπάρχει μια συνεχώς μειούμενη τάση πλην του έτους 2015 (1.625 εκ. €), με το ΑΕΠ να υποχωρεί το 2018 στα 1.646 εκ € δηλαδή στα επίπεδα του 2004. Από το 2000 έως το 2009 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσιάζει μια συνεχώς αυξητική τάση ξεκινώντας από τις 9.151€ και φτάνοντας στις 14.223 €.

Από το 2009 έως και το 2013 υπάρχει μια μειούμενη τάση, συνεπακόλουθο της οικονομικής κρίσης με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να υποχωρεί στις 11.240 € δηλαδή στα επίπεδα του 2001.Από το 2013 και μετά, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσιάζει μια ισχνή αυξητική τάση με αποτέλεσμα το 2018 (τελευταίο έτος ενημέρωσης ΕΛΣΤΑΤ) να αγγίξει τις 11.968,00 €.Ο Νομός Πέλλας καταλαμβάνει την Τρίτη θέση σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κεντρική Μακεδονία μετά από τους Νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Εν κατακλείδι τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι ναι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή αλλά συγχρόνως υπάρχει και ελπίδα ώστε να έλθει η ανάπτυξη μόνο όμως μέσα από συνεργασίες και κοινούς στόχους… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more