Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Πανηγύρια, Λειτουργίες και αρκετά παραπολιτικά…

 



Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών και η έλευση των Ελλήνων στην Πέλλα δίνει διαφορετικό τέμπο.  Η έξοδος των εκδρομέων από τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι μαζική, ενώ αρκετοί ήταν που επέλεξαν να έρθουν στα χωριά τους στην Πέλλα ώστε να περάσουν εδώ τον Δεκαπενταύγουστο. Φυσικά την τιμητική τους είχαν τα χωριά μας με τα παραδοσιακά πανηγύρια!

 

Μήνας διακοπών και πανηγυριών είναι… παραδοσιακά ο Αύγουστος, ειδικά φέτος που είναι η πρώτη χρονιά μετά την πανδημία του κορωνοϊού που δεν υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει εξαφανιστεί. Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων σε πόλεις και χωριά, όμως η κατάσταση φαίνεται πως τώρα πια είναι διαχειρίσιμη, καθώς οι περισσότεροι νοσούντες δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν! Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επιμένουν για τήρηση των βασικών μέτρων προστασίας, δηλαδή χρήση μάσκας όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και συχνά rapid test για να αποτραπεί ανεξέλεγκτη διασπορά! Σαφώς και οι βροχές καθώς και η πρώτη της θερμοκρασίας βοήθησε αν και από την Παρασκευή περιμένουμε ένα νέο κύμα καύσωνα.  Η σημερινή κατάσταση οδήγησε αρκετούς απόδημους να περάσουν τις διακοπές τους στα χωριά τους στην Πέλλα. ! Η περιοχή μας διαθέτει πολλές επιλογές, εξίσου ελκυστικές και κυρίως πολύ πιο οικονομικές, που είναι και το ζητούμενο για τους περισσότερους αυτή την περίοδο. Η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλα έξοδα!

Με επιτυχία τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου

Τα δεκάδες πανυγήρια που έγιναν από τις 14 έως και τις 17 Αυγούστου στα χωριά της Πέλλας στέφθηκαν από μεγάλη επιτυχία. Την τιμητική τους είχαν τα χωριά της Αλμωπίας με το Γαρέφι, το Νεοχώρι και την Πιπεριά ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την Λάκκα στα Γιαννιτσά καθώς και την Παναγίτσα στον ορεινό όγκο. Ο κόσμος πολύς και διασκέδασε μετά από δυο χρόνια. Άλλωστε οι Δήμοι σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους  προετοίμασαν πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλα τα γούστα και τις ηλικίες, στις πλατείες, έξω από εκκλησίες,  με τα παραδοσιακά βέβαια πανηγύρια και τα ανταμώματα να έχουν και την… πρωτοκαθεδρία! Άλλωστε αρκετοί συνδύασαν διαμονή στα χωριά της Πέλλας  αυθημερόν αποδράσεις στις παραλίες, τις οποίες ευνοεί η εύκολη οδική πρόσβαση, σε Χαλκιδική και Πιερία.





Η ανάπαυλα του Αυγούστου είναι για τους περισσότερους η μοναδική ίσως ευκαιρία να ηρεμήσουν, να αφήσουν πίσω τους τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας, να ανταμώσουν με συγγενείς και φίλους, να γεμίσουν τις… μπαταρίες τους για το δύσκολο Φθινόπωρο και τον ακόμη δυσκολότερο χειμώνα που τους περιμένει. Η διεθνής ενεργειακή κρίση που πλήττει σφόδρα και τη χώρα μας, δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας για την επόμενη ημέρα…

Οι πολιτικοί μας

Φαίνεται πως οι πολιτικοί μας επέλεξαν να βρίσκονται κοντά στους ψηφοφόρους τους καθώς προτίμησαν μόνο μερικές μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο να κάνουν διακοπές ώστε να δώσουν το παρόν στις εκδηλώσεις αλλά και στις Θείες Λειτουργίες που πραγματοποίηθηκαν στην Πέλλα. Ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καρασμάνης βρέθηκε μεταξύ άλλων στον 

Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερα Μονη Κοιμήσεώς της Θεοτόκου στην Λάκκα. Παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πελλης κ Αλμωπιας κ.κ Ιωηλ. Εκεί ήταν και ο δραστήριος Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής. Η Λιτανεία για την χάρη της Θεοτόκου Παναγίας Γεντζιώτισσας και Μητέρας του Θεού στην Πιπερι του Δήμου Αλμωπίας έβγαλε και ένα παραπολιτκό. Να θυμίσουμε πως η θαυματουργή εικόνα ταξίδεψε πριν 100 χρόνια από την Μικρά Ασία στην Πιπεριά. Στην θαυματουργή εικόνα στην Περιφορά σήκωσαν μαζί ο πρώην Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος και ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Αποστολίδης που φαίνεται ότι θα συνασπιστεί με τον κο Μπίνο στις επόμενες Δημοτικές εκλογές. Ας μην ξεχνάμε πως το 2014 ο κος Μπίνος απέκλεισε την τελευταία στιγμή από το ψηφοδέλτιο του τον Νίκο Αποστολίδη με αποτέλεσμα ο τελευταίος να κατέβει με τον Δημήτρη Πάσοη όπως και το 2019 με τον Σάκη Χατζηδημητρίου. Οι δρόμοι τους μέσω Πιπεριάς μάλλον συναντιούνται για πρώτη φορά πολιτικά, αν και είναι φίλοι εδώ και 30 χρόνια… Ο Δημήτρης Μπίνος βρέθηκε και στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού συλλόγου Γαρεφείου όπου είναι και το χωριό του, αυτή την φορά αισιόδοξος για την ανατροπή. Ο φακός της Άποψης συνέλαβε τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Διονύση Σταμενίτη μαζί με την γυναίκα του, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών για τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας.
 Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου προτίμησε να προβάλει τις ομορφιές της Πρωτεύουσας στο face book, αναφερόμενος στον τουρισμό της Έδεσσας, στους Καταρράκτες, στο Μουσείο Γεύσης, στο Μουσείο νερού, στο ερπετάριο, στο σπίτι του Βαροσίου, στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου του 14ου Αιώνα αλλά και σε  πολλά άλλα. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Πέλλας, Στάθης Καστερίδης, ήταν παρών μαζί με συμβούλους στο Γλέντι στο παλαιό γήπεδο του Άρη Αμπελειών μαζί με τον πρόεδρο Μανώλη Παπαδόπουλο. Στην Πιπεριά βρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης βρέθηκε στο στο Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λάκκα Πέλλας,στις εκδηλώσεις στην Πιπεριά Αλμωπίας καιστον ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών, οπού εκεί βρέθηκε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης βρέθηκε στον χορό του «ΑΡΗ ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ», στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Αραβησσού «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» και στον χορό του «ΑΡΗ ΠΑΛΑΙΦΥΤΟΥ». Την τιμητική τους με Εκκλησίες που εόρταζαν, είχαν οι τοπικές Κοινότητες του Δήμου Σκύδρας Πλεύρωμα, Νέα Ζωή και Άσπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more