Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Η αυτοκτονία του συνδυασμού Πέλλα μαζί συνεχίζουμε*…

 Ο Γρ. Στάμκος παραμένει το ισχυρό χαρτί της παράταξης, αλλά είναι ένα χαρτί αποδυναμωμένο. Αυτή ακριβώς η αποδυνάμωση δεν του επιτρέπει να ανατρέψει το όλο και δυσμενέστερο κλίμα, ενώ τα προβλήματα καίνε…

 

Η κυριαρχία της παράταξης ΠΕΛΛΑ  ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ που με Δήμαρχο τον Γρηγόρη Στάμκο, έχει καταφέρει να κερδίσει για πρώτη φορά το 2010 τις Δημοτικές εκλογές και συνεχίζει μέχρι σήμερα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Στις εκλογές του 2010, του 2014 και του 2019 ήταν η πιο ευέλικτη και προσαρμοσμένη Δημοτική κίνηση, έχοντας ως συγκολλητική ουσία τον Γρηγόρη Στάμκο.

Το 2009 ήταν το κομβικό σημείο, όταν τότε η Νέα Δημοκρατία είχε ενωθεί και για να επικρατήσει στον μεγαλύτερο Δήμο της Π.Ε. Πέλλας, βρήκε στο πρόσωπο του Γρηγόρη Στάμκου ένα νέο πολιτικό χαμηλών τόνων, με διαχειριστική τεχνοκρατική εικόνα που κατάφερε να καλύψει το κενό εξουσίας εκείνης της εποχής από τα πίσω μπρος του Στέλιου Βαμβίνη, πρώην Δημάρχου Γιαννιτσών.

Ο Γρηγόρης Στάμκος είναι ένας Δήμαρχος που δεν εκπροσωπούσε την ιδεολογικοποίηση της δεκαετίας του 90 και του 2000 στην αυτοδιοίκηση, αλλά τον πραγματισμό της νέας εποχής, υπερβαίνοντας τις περιχαρακώσεις, διεισδύοντας και στο χώρο της κεντροαριστεράς καθώς και χώρο της μετριοπαθούς αριστεράς.

Έτσι κατάφερε να φέρει μια νέα παράταξη στα μέτρα του σιγά σιγά προσαρμόζοντας πρόσωπα και πολιτικές στα μέτρα του. Βέβαια από το 2016 και μετά η δικαιολογημένη φθορά αλλά και τα θετικά της πρώτης περιόδου, υποχωρούν καθημερινά ενώ μετά την οριακή του νίκη το 2019, απέκτησε δραματικά επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Η παράταξη αυτή δεν είναι  πια  σε επαφή με την κοινωνία ενώ το φτωχό της έργο γίνεται ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Αποπνέει μια πολιτική καμαρίλα και μια απαράμιλλη αλαζονεία όπου παρουσία αρχηγού πάσα αρχή παυσάτω… Έχει χάσει την επαφή της με την καθημερινότητα και αδυνατεί να αντιληφθεί τι καίει τους πολίτες και ποιες είναι οι προτεραιότητες τους.

Τον τελευταίο καιρό και αφού ξύπνησε από τον επικοινωνιακό λήθαργο, με τα δελτία τύπου κατακεραυνώνει την αντιπολίτευση, υιοθετώντας πολωτικούς, κινδυνολογικούς και παρελθοντικούς τόνους που ουδεμία σχέση έχουν με την νέα εποχή μας.

Το τοπίο σήμερα 14 μήνες πριν τις εκλογές είναι ξεκάθαρο: Ο κος Στάμκος παραμένει ισχυρό χαρτί, αλλά είναι αποδυναμωμένος. Αυτή η αποδυνάμωση δεν του επιτρέπει να ανατρέψει το όλο και δυσμενέστερο λίμα. Το εκλογικό σώμα του Δήμου Πέλλας δεν αμφισβητεί ούτε το κύρος ούτε τη σοβαρότητα του κου Στάμκου. Απλώς τον έχει βαρεθεί. 

Επιλέον αμφισβητεί πλέον τη διαχειριστική του επάρκεια, ειδικά όσον αφορά όλα τα προβλήματα που καίνε τον Δήμο. Η αμφισβήτηση αυτή ενισχύεται από την κατά πολύ χειρότερη εικόνα που παρουσιάζει συνολικά η παράταξη του. Καθώς λοιπόν το σύστημα εξουσίας γύρω από τον κο Στάμκο βυθίζεται, ο ίδιος προσωπικά επιπλέει. Αλλά τίποτα πέραν αυτού.

Ο κος Στάμκος με τις κινήσεις του δήλωσε παρών στις επόμενες εκλογές. Βέβαια το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν του επιτρέπει διορθωτικές κινήσεις μιας και η κλεψύδρα τελειώνει επικίνδυνα. Έτσι μια απόπειρα αλλαγής ηγεσίας την παράταξη του θα είναι καταστροφική. Θα εκληφθεί από το εκλογικό σώμα ως κίνηση πανικού και ηττοπάθειας. Θα είναι για την κοινή γνώμη μια ενέργεια πανικού και γαζώματος από την εξουσία. Ενώ θα καταστρέψει πολιτικά τον όποιο διάδοχο του, που πιθανόν να χρεωθεί μια εκλογική ήττα.

Σήμερα είναι έκδηλη η ηττοπάθεια που διακατέχει την ομάδα της παράταξης του κου Στάμκου, μιας και Γρηγόρης Στάμκος έχει μείνει μόνος τους, εγκλωβισμένος με τις πολιτικές του, να φθείρεται καθημερινά, χωρίς ην παράταξη να διαθέτει κάποιον άσσο στη θέση του. Ουδείς άλλος πολιτικός μπορεί να πετύχει το μαγικό ζητούμενο, που είναι η μεταμόρφωση της παράταξης του κου Στάμκου σε ένα φρέσκο προϊόν πριν από τις εκλογές…


*του Χρήστου Δημητριάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more