Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Από 1η Οκτωβρίου τα ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό σας…

 



GIATROS ASTHENHS

Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό, έναν θεσμό όμως που θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί γιατροί βλέπουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα. 

Οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας αναφέρεται στην υποχρέωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικών γιατρών να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους. Το πρώτο ραντεβού θα έχει διπλάσια διάρκεια (30 λεπτά), προκειμένου να συμπληρωθεί από τον γιατρό ο φάκελος υγείας του πολίτη. Κάθε προσωπικός γιατρός πρέπει να ορίσει το πρόγραμμα των ραντεβού του, σύμφωνα με τον αριθμό του εγγεγραμμένου πληθυσμού που έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο πρώτος προγραμματισμός για το ραντεβού όλων των προσωπικών γιατρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Αναφέρεται πως είναι υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού. Ο προγραμματισμός των ραντεβού θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα και για τους δύο επόμενους για κάθε προσωπικό γιατρό.

Στο θεσμό του προσωπικού γιατρού αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΙ και τον Γιώργο Αυτιά, σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα. Όπως είπε ο υπουργός «προσεγγίζουμε τα 3,5 εκατ. πολίτες εγγεγραμμένους στον προσωπικό γιατρό, ενώ είναι 3.300 οι γιατροί. Υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών γιατρών, έχει φτάσει τα 30%. 4.000 ιδιώτες γιατροί μπορούν να μπουν  στο σύστημα, έχουν μπει 1.200 γιατροί».

Βελτιώσεις…

Το σύστημα του προσωπικού γιατρού αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2023 και το τρίμηνο που προηγείται θα γίνονται βελτιώσεις και θα επιλύονται προβλήματα που προκύπτουν.

«Στην αρχή κάθε νέο αντιμετωπίζει προβλήματα, χρειάζεται χρόνος για να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές. Γίνονται βελτιωτικές κινήσεις, όπως η ένταξη στο σύστημα προσωπικών γιατρών και άλλων ειδικοτήτων εκτός των παθολόγων και των γενικών γιατρών, όπως καρδιολόγων, πνευμονολόγων, ρευματολόγων, που είναι κατεξοχήν ειδικότητες που έχουν χρόνιους πάσχοντες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Έκανε λόγο για την δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό ο πολίτης να έχει τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος θα τον παρακολουθεί και θα τον συμβουλεύει, παρέχοντάς του υπηρεσίες δωρεάν. 

Και μέσω φαρμακείων…

Σημαντική είναι για μια ακόμη φορά η συμβολή των φαρμακείων στην όλη διαδικασία, καθώς περισσότεροι από 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο νέο θεσμό του προσωπικού ιατρού μέσω των φαρμακείων από τις 5 μ.μ. της περασμένης Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου. 

Τα φαρμακεία, υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, «με ξεκάθαρη βούληση να ανταποκριθούν με αμεσότητα και ασφάλεια σε ανάγκες και στοχεύσεις της πολιτείας και του ΕΟΔΥ, συνέβαλαν καθοριστικά στη διαχείριση της πανδημίας και διαχειρίζονται ήδη επιτυχώς μία σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές που υπηρετούν τη μετάβαση στη ψηφιακή διαχείριση και αξιοποίηση των δεδομένων υγείας…».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΠΦΣ τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει πλέον στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Υγεία μετά την πανδημία, να επιλύσει θεσμικά προβλήματα του κλάδου, να θεσμοθετήσει δράσεις και υπηρεσίες που ήδη παρέχονται, προς όφελος των πολιτών και του συστήματος υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more