Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Τρεις μήνες περιθώριο για οικοδομές σε αγροτεμάχια μέχρι 4 στρέμματα!

 MHXANIKOI SXEDIA OIKODOMH

Αγώνα δρόμου θα πρέπει να κάνουν όσοι ιδιοκτήτες διαθέτουν αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων  (δηλαδή οικόπεδα 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων σε εκτός σχεδίου περιοχές) για να προλάβουν τις ημερομηνίες ώστε να εκδώσουν οικοδομική άδεια. 

Η τελευταία προθεσμία λήγει σε τρεις μήνες (9 Δεκεμβρίου) και εάν  δεν προλάβουν η αξία της περιουσίας τους θα εξαϋλωθεί. 

Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά πολλούς ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στην Ήπειρο, στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αλλά και σε ορισμένα μεγάλα χωριά, οι οποίοι «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», αφού η καθυστέρηση για πολλούς από αυτούς να εκδώσουν τις οικοδομικές άδειες προσκρούει στο κόστος που απαιτείται σε μια περίοδο που είναι  πολύ δύσκολη από οικονομικής πλευράς. 

Στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση και δεν εκδοθούν οικοδομικές άδειες  η αξία των αγροτεμαχίων θα μειωθεί κατακόρυφα και η «τύχη» τους ως προς την οικοδόμηση θα εξαρτάται εάν και κατά πόσο θα μπορούν να προσαρτηθούν σε διπλανά, ώστε να συμπληρωθεί το όριο των 4 στρεμμάτων. 

Ζητείται παράταση 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της προς την  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά την κατάργηση της ρύθμισης με την οποία οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων χάνουν τη δυνατότητα δόμησης εάν δεν εκδώσουν οικοδομική άδεια έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022. Και στην περίπτωση που δεν καταργηθεί η ρύθμιση, από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν διετή παράταση της προθεσμίας.

 Όπως αναφέρουν «τα ΝΕΑ» την ανάγκη να δοθεί  παράταση στην κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση αναγνωρίζουν και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, όπως λένε, μέχρι στιγμής, δεν έχει κλειδώσει κάποια απόφαση για παράταση (ή όχι) της εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση δόμησης. 

«Πάγωσαν» και οι μεταβιβάσεις

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταθέσουν αίτημα για έκδοση άδειας δόμησης, αλλά το πιο πιθανό είναι, όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, να μην εκδοθεί γιατί δεν είναι ξεκάθαρα πράγματα. Για τον λόγο αυτό, όπως λέει, έχουν παγώσει οι μεταβιβάσεις ακινήτων, διότι δεν είναι σίγουρο αν μπορούν να χτίσουν, και επομένως είναι αβέβαιη η αξία τους. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν γνώση της προθεσμίας ούτε καν του νέου νόμου και θα βρεθούν προ εκπλήξεως όταν θελήσουν να οικοδομήσουν ή να πουλήσουν.

Το «πάγωμα» των οικοδομικών αδειών οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους και συγκεκριμένα στη μη ολοκλήρωση (ακόμη) πολλών Πολεοδομικών Σχεδίων, στην καθυστέρηση της εξέτασης των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών, αλλά και στη μη ολοκλήρωση της αναγνώριση ως κοινόχρηστων πολλών δρόμων που έχουν κατασκευαστεί από τους Δήμους. 

Τι ισχύει σήμερα

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, η κατάσταση έχει ως εξής: οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων, που μέχρι την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα, θα μπορούν να προβούν σε έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022, για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ανέγερσης εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας.

Παράταση στην ημερομηνία αυτή ισχύει μόνο για την προσκόμιση δικαιολογητικών για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, που έχουν ζητηθεί εμπρόθεσμα από τις διάφορες αρμόδιες Αρχές, και αυτή όμως δεν αμβλύνει το πρόβλημα.

Επιπλέον, με το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, η ανώτατη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία στις εκτός σχεδίου περιοχές (έως το τέλος του χρόνου) μειώθηκε σε 86 έως τα 186 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η έκδοση των οικοδομικών αδειών για τις περιοχές αυτές επιβαρύνεται με νέο τέλος 250 έως 5.000 ευρώ. Μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022, όσοι διαθέτουν οικόπεδα 750, 1.200, 2.000 και 4.000 τετραγωνικών μέτρων δεν θα μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more