Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Χαμόγελα στη ΝΔ, εφικτή η αυτοδυναμία
 Το ''μαγικό'' 151 και οι έδρες στην Πέλλα με απλή και ενισχυμένη...


Συγκρατημένα χαμόγελα εμφανίζονται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα. Εμείς βρεθήκαμε στην ομιλία του Πρωθυπουργού και στην συνέντευξη τύπου όπως και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου και βγάλαμε τα δικά μας συμπεράσματα. Στο πρωθυπουργό γραφείο θεωρούν ότι τόσο το περιεχόμενο της ομιλίας του ενώπιον των παραγωγικών φορέων όσο και οι απαντήσεις που έδωσε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου ενίσχυσαν την εικόνα της κυβέρνησης. Σε μία περίοδο που η υπόθεση των παρακολουθήσεων είχε επιφέρει σοβαρό πλήγμα στη ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε, και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι τα κατάφερε, να αλλάξει το κλίμα. Από την άλλη εκτιμούν πως για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας έταξε παροχές που ο ίδιος γνωρίζει ότι  δεν μπορεί να δώσει. Τέλος μια ποιοτική διαφορά ήταν το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι κάνει λάθη αλλά σιγουρα τα λιγότερα και ότι προσπαθεί να δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη, ενώ ο πρώην Πρωθυπουργός σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν έδειξε σημάδια αυτοκριτικής για την δική του πορεία στην Κυβέρνηση καθώς τα έριξε στα κανάλια, στις δημοσκοπήσεις και στα συμφέροντα. 

Η πεποίθηση αυτή στο Μέγαρο Μαξίμου εδράζεται εκτός όλων των άλλων και στα ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους κυβερνητικά στελέχη από κυλιόμενες έρευνες κοινής γνώμης που «έτρεξαν» μετά το διήμερο ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε αυτά του Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, το κυβερνών κόμμα μοιάζει να επανακάμπτει περίπου στο 33,5%-34%, στα ποσοστά δηλαδή που είχε πριν έρθει στη δημοσιότητα το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 27% και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ μεταξύ 11%-12%. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι απολύτως εφικτό στις δεύτερες κάλπες να υλοποιηθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, μέσα και από την πόλωση που θα καταγραφεί αναπόφευκτα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των εκλογών. 

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ να αποκομίσουν δημοσκοπικά οφέλη από την υπόθεση των παρακολουθήσεων μάλλον πέφτει στο κενό και με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν νεότερα «επεισόδια», το πολιτικό παιχνίδι μέχρι και τις κάλπες θα παιχτεί στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνεται η κυβερνητική στρατηγική του επόμενου διαστήματος, όπου θα δοθεί βάρος στην ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του κ. Μητσοτάκη. Την επόμενη εβδομάδα και με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, προγραμματίζεται η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ προκειμένου να δοθεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα το σύνθημα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Τους επόμενους μήνες το Μέγαρο Μαξίμου θα θελήσει να βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», κάτι που το ίδιο εκτιμά ότι θα ενισχύσει τον πρωθυπουργό. Το δίλημμα αυτό θα μεταφέρει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις στοχευμένες του επισκέψεις στη χώρα, καθώς από την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσει τον κύκλο περιοδειών του. 

Οι τάσεις 

Σύμφωνα λοιπόν με τις τάσεις και με την αναγωγή που θα προκύψει, στην Κυβέρνηση θεωρούν πως σήμερα στα δύσκολα, η ΝΔ βρίσκεται στο 37% και θα είναι πολύ κοντά στο να σχηματίσει Κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές με 151 έδρες, όπως θα δείτε στον  πίνακα που σας παρουσιάζουμε. Βέβαια το εκλογικό αυτό σενάριο προυποθέτει να μείνει εκτός το ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, κατι που θα δώσει στην ΝΔ την πιθανή οριακή αυτοδυναμία. Σε επίπεδο Πέλλας βέβαια όπως φαίνεται και από τον αναλυτικό πίνακα, η ΝΔ θα έχει μια έδρα, μια ο ΣΥΡΙΖΑ, μια το ΠΑΣΟΚ και μια η Ελληνική Λύση. Με την ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ θα πάρει δεύτερη έδρα στην Πέλλα που θα χάσει η Ελληνική Λύση. Βέβαια ο νομός μας σε συνάρτηση με τους ψηφοφόρους, από τις τετραεδρικές, διαθέτει τους περισσότερους σε σχέση με την Ημαθία και την Πιερία και έτσι τα  μικρά Κόμματα θα έχουν περισσότερους αδιάθετους ψήφους με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανή η κατάληψη έδρας στην Πέλλα. Όλα αυτά όμως είναι σενάρια επί χάρτου. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, είτε γίνει την Κυριακή 30 Απριλίου όπως είχαμε γράψει πρώτοι με τις δεύτερες να γίνονται στις 28 Μαΐου, είτε πάμε στο τέλος της τετραετίας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το 2023, αποτελεί έναν μαραθώνιο με πολλές διακυμάνσεις. Ας μην ξεχνάμε πως ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το γάντι τονίζοντας πως θα σχηματίσει Κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή μόνο αν είναι πρώτο Κόμμα καθώς δεν έχει πρόθεση να φτιάξει Κυβέρνηση ηττημένων. Αυτή η κίνηση σαφώς και συσπειρώνει τον χώρο του ενώ ενισχύσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά μιας μερίδας πολιτών που έχουν αυτή τη στάση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more