Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΟΛΩΝ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗ ΔΕΘ!

 


Σταθερο το προβάδισμα της ΝΔ στην Πέλλα παρά το κακό κλίμα



-Ποια μέτρα ενίσχυσης εξετάζει η Κυβέρνηση για να βγάλουν χειμώνα νοικοκυριά – επιχειρήσεις

-Οκτώ στους δέκα πολίτες ανησυχούν για το κύμα ακρίβειας…

• Στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (10 Σεπτεμβρίου) είναι πλέον στραμμένο το βλέμμα των πολιτών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, στην ενέργεια, αλλά και τα καύσιμα. Το Σαββατοκύριακο είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις οι οποίες έδειξαν πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα της, ακόμη και στην Πέλλα, ενώ βέβαια καταγράφει μια φθορά. Σαφώς το ζήτημα των υποκλοπών έχει φέρει μεγάλο ζήτημα στην διαχείριση της καθημερινότητας. 

Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο βαρύ, καθώς οι δυσοίωνες εκτιμήσεις στον τομέα της ενέργειας για τον χειμώνα που έρχεται, δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια για το κατά πόσο θα μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους! 

Ανησυχούν οι πολίτες!

Ούτε καν το θέμα των υποκλοπών που έχει προκαλέσει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες, δεν φαίνεται να μπορεί να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις που προκαλεί η ακρίβεια! Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα της Marc για το «Πρώτο Θέμα», το 84,2% των πολιτών ανησυχεί για το κύμα ακρίβειας και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Τα εθνικά θέματα και οι τουρκικές προκλήσεις ανησυχούν το 36,4% των πολιτών, ενώ η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας είναι το βασικό θέμα ανησυχίας για το 30,2% των ερωτηθέντων. Oι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας ανησυχούν το 26,3% των πολιτών, ενώ μόνον το 16% δείχνει να ενδιαφέρεται και να ανησυχεί για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο και για την Κυβέρνηση, η οποία καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, προκειμένου να βγει ο πολύ δύσκολος χειμώνας που προμηνύεται! Στο μέτρο που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας, το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζει ότι θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τα επιπλέον μέτρα να εξειδικεύονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. 

Στο επίκεντρο το ενεργειακό!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ενόψει και του χειμώνα είναι το ενεργειακό, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα να αναφέρει, μιλώντας στο Mega, ότι «το θέμα της εξοικονόμησης πρέπει να μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Έχουμε μία τεράστια ενεργειακή κρίση που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φτάσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα. Το φυσικό αέριο είναι 10 φορές πιο ακριβό από τις τιμές πριν 1,5 χρόνο. Αυτό επηρέασε τη χώρα μας από πολύ νωρίς, και η κυβέρνησή μας είχε προνοήσει με το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, και να αξιοποιεί πόρους από τις δημοπρασίες των ρύπων όπως κάναμε όλο ο προηγούμενο 12μηνο, και να στηρίζει τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν αυτή την ενεργειακή κρίση».

Όλα στο τραπέζι!

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και λίγο πριν την αναχώρηση του Κ. Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ αναμένεται να κλειδώσει το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει και αφού πρώτα γίνουν γνωστά κρίσιμα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και καύσιμα θα βρεθούν σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» η επιταγή ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να προφυλαχτούν από τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εκτοξεύσει και αναμένεται να εκτοξεύσουν περαιτέρω τις τιμές πολλών βασικών προϊόντων. Έδαφος κερδίζει και η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, όπως και το fuel pass 3 εάν εξακολουθήσουν να έχουν ανοδική πορεία τα καύσιμα.

Ακόμη, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εξετάζεται η λήψη και άλλων μέτρων, όπως: αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση συντάξεων, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, παροχή φθηνής στέγης με επίκεντρο τους νέους κ.α.

Ας σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» προανήγγειλε σημαντική αύξηση στις συντάξεις «ακόμα και για τα δεδομένα της προμνημονιακής περιόδου» το 2023!

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν από δύο ακόμη μέτρα, που είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δουν πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα πληρωθούν την 4η αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους.

Αυξήσεις στα ράφια!

Όσον αφορά την καλπάζουσα ακρίβεια στη χώρα μας, ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης: οι ανατιμήσεις του Ιουλίου-Αυγούστου στην παραγωγή αναμένεται να περάσουν στα ράφια των καταστημάτων τον Σεπτέμβριο και σε συνάρτηση με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους. Μετά από τόσους μήνες ενεργειακής κρίσης, τα περιθώρια απορρόφησης των αυξημένων τιμών εκμηδενίστηκαν, καθώς η ρευστότητα και τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων μειώνονται συνεχώς.

Τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται η αποστολή νέων τιμοκαταλόγων από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους, με αναπροσαρμογές σε βασικά είδη διατροφής και άλλα είδη σούπερ μάρκετ, όπως σημειώνει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που πολλές αυξήσεις στο κλάδο των τροφίμων περνούν από το «χωράφι στο ράφι» και από εκεί στο τραπέζι μας».

Σφίγγει ο κλοιός…

Παράλληλα, ο Β. Κορκίδης σημειώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητεί τρόπους για να περιοριστούν οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά. Οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες, με το ποσοστό αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται στο 10% με 15%. Στο μεταξύ, η αύξηση σχεδόν κατά 15% στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων, έρχεται σαν αντιστάθμισμα η υποχώρηση των χονδρικών τιμών στα οπωροκηπευτικά το τελευταίο διάστημα. Τα λειτουργικά κόστη σφίγγουν τον κλοιό στους παραγωγούς με τις υψηλές τιμές πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος, λιπάσματα και οι ζωοτροφές που καταγράφουν συνεχείς ανοδικές τιμές.

Σύμφωνα με τη βιομηχανία, τα ποσοστά με τις εκτιμώμενες αυξήσεις που θα έρθουν από Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ως εξής: Κονσέρβες +15%, καλλυντικά +25%, γαλακτοκομικά +12%, μαργαρίνες +20%, αλλαντικά +10%, γλυκίσματα μπισκότα +20%, παγωτά +5%, απορρυπαντικά +15%, προϊόντα περιποίησης και φροντίδας +18%. 

Οι Δημοσκοπήσεις 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη χωρίς να έχει ζήτημα αμφισβήτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην Πέλλα η Νέα Δημοκρατία κινειται στο 34% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται λίγο πάνω από το 26%. Το ΠΑΣΟΚ είναι βρίσκεται λίγο πάνω από το 12% ενώ και η Ελληνική Λύση να καταγράφει ένα 8%, απόρροια διαρροών από τη Νέα Δημοκρατία. Η γενική εικόνα σήμερα δεν είναι καλή για την Κυβέρνηση καθώς στην απλή αναλογική δύσκολα θα ξεπεράσει τους 120 Βουλευτές ενώ ακόμη και αν γίνουν δεύτερες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί με τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα στους 140 έως 145 Βουλευτές. Άρα η αυτοδυναμία απομακρύνεται αφενός και αφετέρου ξεκινά μια νέα συζήτηση για το ποιοι μπορεί να αποτελέσουν εν δυνάμει συνεταίρους σε ένα Κυβερνητικό σχήμα, καθώς κανένα κόμμα δεν δείχνει ότι βρίσκεται σε τροχιά συνεννόησης με την Κυβέρνηση. Άξιο αναφοράς το  γεγονός ότι κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή στη Βουλή, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο. Όπως σας είχαμε αποκαλύψει οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 30 Απριλίου 2023 δυο εβδομάδες πριν το Πάσχα ενώ οι  δεύτερες εκλογές, αν δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση, στις 28 Μαΐου 2023.

Τα σενάρια της Πρώτης εκλογικής μάχης

Η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή δυναμιτίζει το κλίμα ενώ βγήκαν και κάποια συμπεράσματα. Το πρώτο και σημαντικό είναι το κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ 25  προς την Κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα αναφορικά τις προσπάθειες συγκρότησης κυβέρνσηης συνεργασίας μεταξύ αυτών των κομμάτων με Πρωθυπουργό Κεντροδεξιό που ασκεί κριτική στη ΝΔ. Το όνομα φυσικά που έπεσε και απορρίφθηκε είναι αυτό του Πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Κυρίως από  πλευράς ΠΑΣΟΚ. Ίσως δούμε λοιπόν μια προσωπικότητα σαν τον Στέφανο Μάνο ο οποίος άσκησε κριτική προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Κυριακή στην Καθημερινή με άρθρο του, αναφορικά με τις συνακροάσεις. Απαγορευτικό βέβαια ο ηλικιακό του ενώ άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ο κος Μάνος υπήρξε συνεργαζόμενος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2004. Ρόλο θα μπορούσε να παίξει και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος ο οποίος είναι πιο νέος. Βέβαια για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ 25 να έχουν τουλάχιστον 151 Βουλευτές, κάτι που δεν φαίνεται στην παρούσα φάση και χρειάζονται την ανοχή είτε του ΚΚΕ είτε της Ελληνικής Λύσης. Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα αν μείνει εκτός Κοινοβουλίου το Κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Τότε ναι δεν πρόκειται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να έχουν μαζί 151 έδρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more