Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ 48.000 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ στην Πέλλα!

 EKSODIKASTIKOS MHXANISMOS

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Οικονομία, αλλά και η τοπική κοινωνία της Πέλλας, είναι η υπερχρέωση των νοικοκυριών και η αδυναμία  αποπληρωμής τους. 

Το συνολικό ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 406 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 258 δισ. είναι απλήρωτα ληξιπρόθεσμα, δηλαδή χρέη που έχουν συσσωρευτεί ή για τα οποία υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής. Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών που έχει οφειλές είτε προς Τράπεζες, είτε προς άλλους ιδιώτες ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια. Στο νομό Πέλλας υπερχρεωμένα φαίνονται να είναι πάρα πολλά νοικοκυριά καθώς 48.000 ΑΦΜ εμφανίζονται υπερχρεωμένα στην περιοχή μας. Μάλιστα η συνολική επιβάρυνση φτάνει τα 3 Δις ευρώ!!! Η εικόνα αυτή βάζει το νομό μας για τα καλά στο κάδρο των περιοχών που έχουν μεγάλο πρόβλημα.  Ειδικότερα από τα 3 Δις ευρώ, τα 1,8 Δις είναι απλήρωτα ληξιπρόθεσμα και φαίνεται ότι όχι μόνο δεν εξυπηρετούνται αφενός, αφετέρου πολύ δύσκολα θα μπορέσουν είτε να ρυθμιστούν είτε να εξοφλήσουν. Στα παραπάνω χρέη δεν υπάρχουν τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι άλλη πληγή. Και πως θα μπορούσε η εικόνα να είναι καλύτερη όταν η Πέλλα δεν έχει βγει ακόμη από το βαθύ σπιράλ καταστροφής που βίωσε μέσα από την οικονομική κατάρρευση καθώς και από την κρίση των τελευταίων 15 ετών.   Επιθυμία όλων είναι να βρεθούν λύσεις για τακτοποίηση των οφειλών, αλλά σε μια οικονομία που πλήττεται συνεχώς από κρίσεις,  κάτι τέτοιο είναι πια απίθανο να συμβεί και η μοναδική διέξοδος που απέμεινε για τους υπερχρεωμένους είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. 

Θέτουν εμπόδια

Αν και ο θεσμός αυτός έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετό διάστημα τα αποτελέσματα, όπως τα παρουσίασε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι πενιχρά. Και οι υπαίτιοι είναι γνωστοί: Οι Τράπεζες και τα διάφορα Funds που έχουν αναλάβει την είσπραξη των οφειλών, που πιστεύουν ή προσδοκούν να εισπράξουν περισσότερα από πλειστηριασμούς. 

Το ενδεχόμενο όμως αυτό, προς το παρόν, έπαυσε να υπάρχει μετά την κατηγορηματική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει για να ξεμπλοκάρουν οι πλειστηριασμοί τους οποίους σχεδίαζαν. 

Πρακτικά -και αυτό απομένει να φανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα- Τράπεζες και Funds θα αλλάξουν πλέον στρατηγική και θα ξεκινήσουν από νέες βάσεις την αναζήτηση λύσεων μέσω του «Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών».  Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι τώρα παίρνει ουσιαστικά μπροστά ο συγκεκριμένος μηχανισμός και ως θετικό «σημάδι» αναφέρουν ότι το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 50% οι θετικές εγκρίσεις ρυθμίσεων από τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης οφειλών. 

Η τακτική που ακολουθούνταν το διάστημα που προηγήθηκε είχε «λιμνάσει» πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν μπορούσαν να βρουν άκρη με τις τράπεζες και με τις εν λόγω εταιρίες, οι οποίες ήταν διστακτικές μέχρι και αρνητικές να προβούν σε ρυθμίσεις, γεγονός που επέτεινε την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα τόσο αυτών, όσο και γενικά των τοπικών κοινωνιών που επίσης βιώνουν τις επιπτώσεις των αυξημένων οφειλών και υποχρεώσεων.

Ελάχιστες οι εγκρίσεις

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών, από τα 4 εκ. οφειλέτες στα δύο χρόνια που ισχύει ο θεσμός του εξωδικαστικού συμβιβασμού μόνο 60.000 έχουν υποβάλλει αιτήσεις, από τις οποίες μόλις οι 18.000 έχουν εγκριθεί. Αν δε δεν είχε μεριμνήσει η Κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ ειδικές πρόνοιες και έκτακτα μέτρα στήριξης το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας, οι επιπτώσεις θα ήταν ολέθριες για κοινωνία και οικονομία. 

Τώρα πια τα μέτρα αυτά αποσύρονται και το πρόβλημα υπερχρέωσης μπαίνει σε νέα διάσταση, υπό συνθήκες ακραίας ακρίβειας και πιστωτικής ασφυξίας λόγω αύξησης επιτοκίων.

Αν και η πρόοδος φαντάζει απειροελάχιστη, είναι τεράστια πάντως: γιατί από τους 60.000 οφειλέτες που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα, οι 32.000 που έχουν προσκομίσει οικονομικά στοιχεία βαρύνονται με συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ (εκπροσωπούν δηλαδή το 1/20 του συνολικού ιδιωτικού χρέους.) Αυτοί είναι πλέον «με το ένα πόδι» μέσα στη ρύθμιση για να μπορέσουν να λύσουν συνολικά το οικονομικό τους πρόβλημα, σε 240 ή έως και 420 δόσεις, αλλά και με «κούρεμα» που μπορεί να φτάνει στο 90%. Ήδη, 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών. Μέχρι πριν 3 μήνες, το ποσό των οφειλών προς ρύθμιση ήταν μόλις 3 δισ. ευρώ αλλά κοντεύει να διπλασιαστεί και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ρυθμίσεις αντί κατασχέσεις

Τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δείχνουν ότι ελάχιστοι πιστωτές (τράπεζες και λοιποί χρηματοδοτικοί οργανισμοί) έδειξαν το καλό παράδειγμα και ακολούθησαν το «μονοπάτι» των ρυθμίσεων και των διευκολύνσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το newmoney.gr διόλου τυχαία ίσως, από τις 1.500 ολοκληρωμένες μέχρι σήμερα αιτήσεις μέσω του Εξωδικαστικού, οι 3 στις 4 (το 72%) αφορούν διμερείς ρυθμίσεις (δηλαδή για οφειλές προς ΔΕΗ, ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) και μόνο 1 στις 4 (το 28%) πολυμερείς, δηλαδή με συμμετοχή και τραπεζικών οφειλών.

«Στα κρύα του λουτρού»

Όπως προαναφέραμε μια από τις αιτίες που δεν προχωρούσε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ήταν η προσδοκία τραπεζών και εταιριών διαχείρισης στην αναγκαστική είσπραξη μέσω απελευθέρωσης των πλειστηριασμών. Μετά την τοποθέτηση του Υπ. Οικονομικών αυτή η προοπτική απομακρύνεται χρονικά, ενώ ο ίδιος τους «επιτίμησε» λέγοντας πως «δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις». Και κάλεσε όλους να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις και ρυθμίσεις, για τη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους».

 «Δυσκίνητες» οι τράπεζες

Τα στοιχεία ρυθμίσεων δείχνουν πως οι τράπεζες είναι ενδεχομένως περισσότερο δυσκίνητες στο θέμα του εξωδικαστικού από τις εταιρίες διαχείρισης. Το επιβεβαίωσε εμμέσως και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθηγητής Βασίλειος Ράπανος όταν ανέφερε, αιτιολογώντας την στάση των τραπεζών στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, πως οι τράπεζες «διαχειριζόμαστε τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών. Όχι των καπιταλιστών ή των μετόχων. Μας κατηγορούσατε στο παρελθόν ότι κάναμε εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, δανεικά και αγύριστα. Θέλετε πάλι να πάμε στα ίδια; Όχι. Αναλαμβάνουμε λελογισμένους κινδύνους».

Στοιχεία προβληματισμού

Υπάρχουν ενδείξεις προόδου, αλλά και στοιχεία προβληματισμού που πρέπει να ξεπεραστούν και συγκεκριμένα:

1ον. Οι πιστωτές εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών. Μέχρι στιγμής, έχουν απορριφθεί αιτήματα ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση των εγκρίσεων στα αιτήματα ρύθμισης του τελευταίου διμήνου.

2ον. Τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτημάτων ρύθμισης οφειλών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά ανά χρηματοδοτικό φορέα. Συγκεκριμένα, εξακολουθούν να κυμαίνονται από 11% μέχρι και 84% επί των συνολικών αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας ότι δεν υφίσταται από την πλευρά των πιστωτών κοινή στρατηγική και προτεραιοποίηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω του μηχανισμού.

3ον. Και οι οφειλέτες όμως απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζουν να παρουσιάζουν και καθυστερήσεις στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους.

Η ελπίδα στις εξαγγελίες Μητσοτάκη 

Μια μικρή αχτύδα ίσως βγήκε από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πέλλα αλλά και από την αποκλειστική δήλωση ότι ο ίδιος έχει την περιοχή στην καρδιά του. Όλα αυτά τα έργα ίσως φέρουν μια πρόσχερη ανάπτυξη στην Πέλλα μέχρι το 2030, αλλά σίγουρα και σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της κεντρικής πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, τους τοπικούς βουλευτές και στελέχη της ΝΔ κάθισε για καφέ στον πεζόδρομο της Πέλλας και συζήτησε με νέους και κατοίκους της περιοχής για τα προβλήματα και τις προοπτικές της περιοχής.


Ο κ. Μητσοτάκης τους εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο των εργασιών στο βασιλικό ανάκτορο της αρχαίας Πέλλας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση του, ώστε να αναδειχθεί μια «πλήρης εικόνα του μεγαλείου του μακεδονικού πολιτισμού». Σημείωσε ότι η Μακεδονία, με τα έργα που γίνονται, σε συνδυασμό με την ιστορία της, καθίσταται «μοναδική» ως τουριστικός προορισμός.

Ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Έδεσσας
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «μέσα στους επόμενους έξι έως εννέα μήνες» θα συμβασιοποιηθεί και το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, υπενθυμίζοντας ότι ήταν μεταξύ των αρχικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων του.

«Υπήρξαν αρκετά προβλήματα, αλλά μπήκε το νερό στο αυλάκι, τα δύο βασικά έργα για την περιοχή είναι ο δρόμος και το φράγμα» είπε ο πρωθυπουργός.

Με την ευκαιρία της συνάντησης του με τον πρόεδρο της κοινότητας Πέλλας, που είναι πυροσβέστης στο επάγγελμα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας και τα οποία προβλήματα υπήρξαν, έδωσε έμφαση στην πολιτική προστασία και στην προηγούμενη αντιπυρική περίοδο και ότι στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί και ο νέος σχεδιασμός για την πολιτική προστασία για τη νέα χρονιά. Σημείωσε, επίσης ότι ψηλά στην ατζέντα της είναι και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τα αναπτυξιακά ζητήματα που συνδέονται με αυτήν και η προοπτική της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς κάθε περιοχής.

«Πρωταγωνιστής στον πρωτογενή τομέα»
«Η Πέλλα στον πρωτογενή τομέα είναι πρωταγωνιστής, αλλά κοιτάμε και το σήμερα και το μέλλον» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Τέλος, με αφορμή παρατηρήσεις του κ. Μαρινάκη για τα νέα στελέχη του κόμματος που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σημείωσε ότι η ΝΔ ως ένα «μαζικό λαϊκό κόμμα» έχει τη δυνατότητα να αντλεί δυνάμεις από νέα στελέχη, ενώ ο ίδιος ως πρόεδρος του κόμματος δίνει αυτή τη δυνατότητα σε νέους να ανελιχθούν στο εσωκομματικό πεδίο και να υποστηρίξουν στην κοινωνία τις ιδέες και τις αξίες του κόμματος. «Το κόμμα είναι αξιοκρατικό» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης μονάδα τυποποίησης και εξαγωγής φρούτων στην περιοχή της Πέλλας.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί τον οικείο μητροπολίτη Ιωήλ, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στο Διοικητήριο της Έδεσσας.




Στα αγροτικά 

Ξεχωριστή κατηγορία στο νομό μας είναι οι αγρότες που εκπροσωπούν το 30% των πολιτών που εργάζονται στην Πέλλα. Τα αιτήματα που έβαλαν στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στην Πέλλα ήταν τα ακόλουθα:

Μεταξύ άλλων οι αγρότες διεκδικούν:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση αγροεφοδίων και ζωοτροφών καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά και στα είδη πρώτης ανάγκης για όλους.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των αγροτών συνάντησε τον πρωθυπουργό που επισκέφθηκε την Πέλλα. Τονίσαμε στον πρωθυπουργό ότι αν δεν δείξει η κυβέρνηση ενδιαφέρον για τους αγρότες τότε θα σταματήσουν να παράγουν. Ο κ. Μητσοτάκης μας δήλωσε ότι είμαστε εδώ για να λύνουμε τα προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, ο οποίος τον συνόδευε, τόνισε ότι στις συναντήσεις με τους αγρότες θα πρέπει να βρίσκονται λύσεις».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, πήγε σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησε τη διαδικασία διαλογής και συσκευασίας προϊόντων.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφτώ μία ιστορική αλλά και καινοτόμο εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα των εξαγωγών των νωπών προϊόντων μας. Μια εταιρεία που φροντίζει τους εργαζόμενους της και που αποτελεί υπόδειγμα για το πώς ο πρωτογενής τομέας μπορεί να στραφεί προς τις εξαγωγές και να μεγαλώσει μέσα από την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Θέλω να τονίσω ότι φέτος οι εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα είναι αυξημένες, μέχρι στιγμής, κατά σχεδόν 20% και αυτό δείχνει τη δυναμική την οποία έχει ο πρωτογενής τομέας, αρκεί να επενδύουμε στην ποιότητα, στη σωστή τυποποίηση, στις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές μας. Η αξιοπιστία είναι εξαιρετικά κρίσιμη όταν μιλάμε για αγορές στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν απαιτήσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Νομίζω ότι αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση και βέβαια αντικείμενο στήριξης και από την πολιτεία, προκειμένου να συνεχίσετε να μεγαλώνετε. Και με αυτό τον τρόπο τα εξαιρετικά προϊόντα της Ελληνικής γης – γιατί καταλαβαίνω ότι τροφοδοτείστε σχεδόν από όλη την χώρα – να βρίσκουν την θέση που τους αξίζει – και τις τιμές που αξίζουν τα προϊόντα μας – στα ράφια της Ευρώπης. Οπότε και πάλι συγχαρητήρια», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα αγροτικά προϊόντα και στον πρωτογενή τομέα, όπου η Πέλλα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση της αξίας εξαγωγών πρωτογενούς τομέα από 24,6 δισ. ευρώ σε 35,3 δισ. ευρώ το 2022, συμβάλλοντας στην ευρύτερη αύξηση του μεριδίου που κατέχουν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν πλέον το 41% του ΑΕΠ (έναντι 22% το 2010).

Αναφερόμενος στις δυνατότητες εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες και στο πρόβλημα χωρητικότητας του δικτύου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι μια σημαντική προτεραιότητα για εμάς να απελευθερώσουμε χώρο στο δίκτυο, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να κινηθούν σε αυτή τη λογική της αυτοπαραγωγής και της πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο. Ξέρω ότι είναι κάτι που απασχολεί πάρα πολλές επιχειρήσεις ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more