Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Οι αγρότες της Πέλλας περιμένουν….



✓ Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 

 



Όλοι προβλέπουν πως φέτος θα έχουμε τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών. Λίγο οι ανατιμήσεις, λίγο ο πόλεμος στην Ουκρανία, λίγο η ακριβή ενέργεια, έχει οδηγήσει μια μερίδα πολιτών στον προβληματισμό για το πώς θα βγει ο χειμώνας.



Πάντως κάποιοι και τον χειμώνα προέβλεπαν πως θα έχουμε την βενζίνη στα 3 ευρώ, εντούτοις αυτή καταγράφεται κάτω από τα 2 ευρώ σταθερά. Στην ΔΕΘ Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, συναγωνίστηκαν στο ποιος θα δώσει πιο πολλές παροχές στους πολίτες ον όψει της δύσκολης συνέχειας. Νικητής βέβαια βγήκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευης, έχοντας όμως στα αρνητικά του την αδυναμία να δικαιολογήσει που θα βρει τα δεκάδες Δις που χρειάζονται ώστε να καλυφθεί το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης σε νέα έκδοση.

Από την άλλη στην περιοχή έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τους αγρότες. Δυστυχώς η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δείχνει αμέτοχη ή ανίκανη να διαχεριστεί τα σοβαρά ζητήματα που έχουμε στην περιοχή μας. Την κύρια ευθύνη φυσικά έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς που απορώ γιατί ακόμη δεν έχει επισκεφτεί την Πέλλα.

Η πρόβλεψη για de minimis έχει οργίσει τους αγρότες που περιμένουν όλα τα λεφτά άμεσα για όλα τα κιλά. Ο κος Γεωργαντάς λοιπόν για άλλη μια φορά έκανε λάθος και αντί να καθορίσει το πλαίσιο και τις διαδικασίες για την ταχεία, δίκαιη και ουσιαστική αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών, που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από τις έντονες, παρατεταμένες και υπερβολικές βροχοπτώσεις, μετέθεσε την λύση του προβλήματος στις καλένδες (βλέπε de minimis).

Δεν είναι δυνατόν, με καίρια ευθύνη του κου Γεωργαντά να αφεθούν στην τύχη τους οι ροδακινοπαραγωγοί που ήταν έτοιμοι να μαζέψουν την συγκομιδή τους αλλά ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τους κατέστρεψε κυριολεκτικά. Σήμερα λοιπόν, αντί ο κος Γεωργαντάς να βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που μπορούν να ανακουφίσουν τους πληγέντες παραγώγους. Ο ΕΛΓΑ μπορεί να δώσει την λύση καθώς έχει τον τρόπο μέσα από τον κανονισμό να δώσει άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις. Οι ζημιές από υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις είναι άμεσες και άρα καλύπτονται και αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Δεν δικαιολογείται ο Γιώργος Γεωργαντάς που κατάγεται από το γειτονικό Κιλκίς να έχει αυτή την αντιμετώπιση απέναντι στην Πέλλα, καθώς θα έπρεπε να γνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη, να μπλεχτούμε σε κυκεώνες ήσσονος σημασίας (de minimis) στρεμματικών ενισχύσεων, όπου και τα χρήματα δεν είναι δεδομένα και τα ποσά των αποζημιώσεων προβλέπονται ιδιαίτερα χαμηλά. Εξάλλου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν και να παγιωθούν οι απαράδεκτες καταστάσεις και τα τραγικά «αλισβερίσια», που συνέβησαν με τις αποζημιώσεις του 2017. Λύση τώρα κύριε Γεωργαντά ώστε να χρειαστεί να βάλουμε στο μυαλό μας ότι η μόνη λύση είναι η παραίτηση σας… Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more