Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Ο Τσίπρας, οι εκλογές και η Πέλλα...

 


Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 θα είναι δύσκολο να αρνηθούν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την συγκρότηση του ψηφοδελτίου στην Πέλλα 

Ο Τσίπρας και τα εκλογικά σενάρια

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, που η εφημερίδα μας Άποψη Πέλλας ήταν το μοναδικό ΜΜΕ της περιοχής που βρέθηκε εκεί,  διαβεβαίωσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κόψει πρώτος το νήμα στις εκλογές με απλή αναλογική θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση. Μήπως λογαριάζει χωρίς τους «ξενοδόχους»; Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να ποντάρει στην πίεση που θα δεχτούν το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 για να συμμετάσχουν σε μια νέα συνεργατική πλειοψηφία. Πρώτον, για να μην πάρουν πάνω τους τον «μουντζούρη» της ακυβερνησίας. Εξάλλου, όπως υποστηρίζεται, η σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μια ετερόκλητη συμμαχία. Στην Κουμουνδούρου έχουν μελετήσει πως πολλά στοιχεία στα προγράμματά τους είναι κοινά και συνεπώς η άρνηση δεν θα είναι τόσο εύκολη. Αλλωστε σε πολλές περιπτώσεις έχουν συγκροτήσει μέτωπο απέναντι στο Μαξίμου. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η υπόθεση των επισυνδέσεων και θα ακολουθήσει σύντομα η σύγκρουση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Το δεύτερο σημείο, που σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθμίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιάνης Βαρουφάκης, είναι η πιθανή συμπίεσή τους στις δεύτερες κάλπες. Αν ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη καταφέρει σχεδόν να διπλασιάσει το ποσοστό του 2019 δεν έχει κανένα λόγο να χαλάσει την καλή εικόνα που δείχνει την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στα πράγματα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ίσως «φλερτάρει» ακόμα και με τη μη είσοδό του στη Βουλή μέσα στο εξαιρετικά πολωμένο κλίμα της δεύτερης συνεχόμενης προσφυγής –με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ.– στη λαϊκή ετυμηγορία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως ενδεχομένως για το ΜέΡΑ25 η συμπόρευση να είναι μονόδρομος. Για αυτό ίσως ο Γ. Βαρουφάκης μιλάει ήδη για προγραμματική σύγκλιση πριν στηθούν οι κάλπες. Στον αντίποδα το ΠΑΣΟΚ κρατάει σαφείς αποστάσεις. Παρά την κοινή γραμμή που έχει χαραχτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή, ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει το διμέτωπο. Παραμένει στη γραμμή ούτε Νέα Δημοκρατία ούτε ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας ο ίδιος να βγει ισχυρός από την πρώτη κάλπη, ώστε να μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις. Είναι γεγονός πως αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανιστεί ενισχυμένος στις εκλογές έχει κάθε λόγο να επενδύσει στην αυτονομία του κινήματος. Οι μνήμες από τη συνεργασία με τη γαλάζια παράταξη την περίοδο 2012-2015 είναι νωπές, με το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει σχεδόν οριακά στη Βουλή με ποσοστό 4,68%. Στη Χαριλάου Τρικούπη κινδύνευσαν με απόλυτη «απορρόφηση» από το κόμμα με το οποίο συνεργάστηκαν. Η απόσταση από εκείνη την περίοδο το έχει επαναφέρει σε διψήφια ποσοστά και δεν επιθυμούν να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. Στο ενδεχόμενο όμως που Πανελλαδικά ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο Κόμμα θα πρέπει να έχει μια πολύ καλή εικόνα και στην Πέλλα. Για την ώρα θολό παραμένει το περιβάλλον αναφορικά με τη συγκρότηση ψηφοδελτίου, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως από τις 6 θέσεις οι τρεις θα πρέπει να είναι γυναίκες βάση καταστατικού. Πλην λοιπόν της νυν Βουλευτού Θεοδώρα Τζάκρη και του πρώην Βουλευτή Γιάννη Σηφάκη, ουδείς από τους υπόλοιπους μπορεί να πείσει πως μπορεί να σηκώσει το βάρος της πρωτιάς για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα ή έστω να έρθουν τα πράγματα σχεδόν στα ίσια. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε μεγάλη στροφή σε συμμετοχή νέων κάτω των 30 στα ψηφοδέλτια ώστε να προσελκυστούν ψηφοφόροι οι οποίοι δεν θα ψήφιζαν. Στα εκλογικά τώρα με την απλή αναλογική δεν παίζει καμιά σημασία η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα καθώς είναι εξακριβωμένο πως θα έχουμε από έναν Βουλευτή σε ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Φυσικά ο στόχος σε επίπεδο νομού είναι η πρώτη θέση ή να διατηρηθεί το ποσοστό του 2019 που ήταν στην περιοχή μας 28,52%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more