Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Πρόταση έκπληξη να στηριχθούν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε Δήμους της Πέλλας....




Γέφυρες με το ΚΚΕ θέλει να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ  


 «ευκαιρία» μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών



Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι στο ΚΚΕ υπάρχουν πλέον κάποιοι που «νοσταλγούν» την εποχή των πολλών κομμουνιστών δημάρχων. Πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη γέφυρα με το ΚΚΕ ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε αυτοδιοικητικό. Μάλιστα θεωρούν πως το πείραμα να στηρίξουν στις Δημοτικές εκλογές του 2019 υποψήφιους Δημάρχους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, μάλλον απέτυχε καθώς αφενός δεν κατάφεραν να κερδίσουν τους Δήμους στόχους που έβαλαν, αφετέρου υπήρξαν αντιδράσεις και δυσαρέσκειες για τον τρόπο με τον όποιον δόθηκαν τα χρίσματα, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα στελέχη που στηρίχθηκαν, να μην εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κουβέντα όμως έχει ανοίξει και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι στο ΚΚΕ υπάρχουν πλέον κάποιοι που «νοσταλγούν» την εποχή των πολλών κομμουνιστών δημάρχων, που προέκυπταν από συνεργασίες κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, μετά το 1981. Και λένε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια ευκαιρία για να δημιουργηθούν οι γέφυρες.

Δεν αποκλείεται αν δούμε μια τέτοια λογική να υπάρξει στήριξη τουλάχιστον στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας στους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννη Σουμελίδη και Ολυμπία Παπαδοπούλου. Στον Δήμο Έδεσσας υπάρχει ο Γιάννης Τσεπκεντζής ενώ η Αλμωπία από μόνη της είναι ξεχωριστή περίπτωση. Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε ιστορικά πως την δεκαετία του 80' στο νομό μας, υπήρχαν κοινά ψηφοδέλτια της Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα με ιδιαίτερη αναφορά στην Έδεσσα και τα Γιαννιτσά, αυτό το μοντέλο είχε πετύχει. Πάμε να θυμηθούμε την ιστορία:

Στον Δήμο Έδεσσας οι πρώτες δύο αυτοδιοικητικές εκλογές της μεταπολίτευσης την δεκαετία του 70 έγιναν  όπου ο Πέτρος Σούγγαρης, προερχόμενος από την Ένωση Κέντρου, στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά την πρώτη φορά κερδισε πολύ άνετα και την δεύτερη πήρε το 100% καθώς δεν είχε αντίπαλο. Ομοίως και το 1982 κέρδισε με 60% τον οδοντογιατρό και στην συνέχεια Βουλευτή της ΝΔ Πάκη Σιβένα. Το 1986 όμως ο στενός του συνεργάτης Αγαπήδης προερχόμενος από το ΚΚΕ, ύστερα από κεντρική απόφαση του Κόμματος, σχημάτισε δικό του ψηφοδέλτιο. Τελικά ο Πέτρος Σούγγαρης πήρε από την πρώτο γύρο 43% και κέρδισε στον δεύτερο γύρο τον Τάκη Βυζοβίτη με 57%. Το  ΚΚΕ στην  Έδεσσα το 1986 κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό με τον  Πολυχρόνη Αγαπίδη που κατέγραψε 18%. Το 1990 και πάλι υπήρξε ένας συνδυασμός ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ Συνασπισμού με υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρίστο Βοσνάκη που είχε ως υποψήφιο στον συνδυασμό του τον Μιχάλη Φουνταλή, στέλεχος του ΚΚΕ και μετέπειτα υποψήφιο Δήμαρχο του ΚΚΕ. Από το 1994 έως και σήμερα πάντα το ΚΚΕ είχε υποψήφιους Δημάρχους στην Έδεσσα, τονίζοντας ότι το 2002 στήριξε τον Αντίγονο Χολέρη μαζί με δυνάμεις του ΔΙΚΚΗ καταγράφοντας 10,75%. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μέχρι το 2010 συνεργασία με τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στην Έδεσσα έχοντας ως συνεργαζόμενο τον φαρμακοποιό και πολιτευτή του Κόμματος ο οποίος είχε χρηματίσει και πρόεδρος Δημοτικής επιχείρησης Καταρακτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more