Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Χρυσοθήρες ψάχνουν λίρες σε Πάικο και Βόρρα!!!

 


Με χάρτες και σημάδια...




Αναβιώνουν τα ψαχτήρια εν μέσω κρίσης




Οι χρυσοθήρες επιστρέφουν στο Πάικο, στον Βόρρα και στα ορεινά του δήμου Αλμωπίας, αναζητώντας… λίρες που θα «χρυσώσουν» τη ζωή τους από εδώ και πέρα.

Κυνηγοί που «οργώνουν» το βουνά της Πέλλας, αλλά και σε πιο χαμηλά υψόμετρα, έχουν το τελευταίο διάστημα καταγράψει διέλευση αυτοκινήτων νυχτερινές ώρες, σε απάτητες κορφές, σύμφωνα με μαρτυρίες στα Νέα της Πέλλας. 


«Όλοι γνωρίζουμε τους θρύλους που κατά καιρούς έχουν ακουστεί για κρυμμένους θησαυρούς που θάφτηκαν κάτω από δέντρα ή τοποθετήθηκαν δίπλα σε εκκλησάκια, και σπηλιές απόκρημνες. Κάποιοι ψάχνουν επισταμένα. Το καταλαβαίνει κανείς από τον τρόπο που κινούνται ειδικά νυχτερινές ώρες αγροτικά αυτοκίνητα με ειδικό εξοπλισμό φορτωμένα», επισήμανε στα Νέα της Πέλλας ο Μ.Ι., έμπειρος κυνηγός που γνωρίζει απ’ άκρη σ’ άκρη όλες τις βουνοκορφές της Πέλλας.

«Με χάρτες και με σημειώσεις που δείχνουν δέντρα, παλιές βρύσες και εκκλησάκια πιστεύουν ότι θα βρουν σκάβοντας από κάτω αμύθητους θησαυρούς», συνεχίζει ο ίδιος.

Κατά καιρούς δίπλα σε εκκλησάκια όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες σημείων που έχουν σκαφτεί. Τι έψαχναν αυτοί που έσκαβαν δεν έγινε γνωστό. Πιθανολογείται πως οι δράστες ήταν πιθανότατα χρυσοθήρες. Ομως, δεν υπάρχουν αποδείξεις.

«Μπορεί στα καφενεία των χωριών να συζητιούνται διάφορα, όμως, στην Αστυνομία δεν έχουν γίνει καταγγελίες. . Αν δεν υπάρχουν κάμερες που να καταγράψουν ένα συμβάν, πολύ δύσκολα μπορεί να αποδειχτεί ο,τιδήποτε, πολλώ δε μάλλον να φτάσουμε στα ίχνη των δραστών», επισημαίνουν στα Νέα της Πέλλας αστυνομικοί κύκλοι τονίζοντας  . «Η Αστυνομία είναι πάντα στη διάθεση του πολίτη να συνδράμει. Αρκεί αυτά που πιθανολογούν ή συζητούν στα καφενεία, να έρθουν και να τα καταγγείλουν επίσημα», προσθετει. 

 

✔Κυνήγι μαγισσών χρόνια ολόκληρα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτό το «κυνήγι μαγισσών» κρατάει χρόνια ολόκληρα.

Οι θρύλοι που ακούγονται στα χωριά δεν έχουν τελειωμό. Αντάρτες και άνθρωποι που απλώς θέλησαν να προστατεύσουν λίρες, χρυσό ή περιουσίες σε καιρούς πολέμου κρύβοντάς τις μέσα στο χώμα, έχουν γίνει πρωταγωνιστές πολλών ιστοριών για χαμένους θησαυρούς, που περνούν από τον μικρότερο στον μεγαλύτερο.

Το νομικό πλαίσιο πάντως που διέπει τη κτήση θησαυρών καταγράφεται σε μια σειρά από άρθρα του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153/28.6.2002).

Οι χρυσοθήρες θα πρέπει να διαθέτουν μια σειρά από άδειες, που μπορούν να λάβουν μέσω των αρμόδιων τμημάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και να ενημερώνουν για την διεξαγωγή έρευνας σε κάποιο σημείο, ή την κατοχή ανιχνευτών και ειδικών εργαλείων.

Επίσης είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις αρχές άμεσα, στην περίπτωση που βρούνε κάτι αξιόλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more