Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Όλα τα πρόσωπα των Δημοτικών εκλογών

Έντονες διεργασίες στους Δήμους του νομού Πέλλας 

Μπορεί να «υπάρχει ακόμα... χρόνος», όπως δηλώνουν τουλάχιστον οι περισσότεροι που «φλερτάρουν» με τη διεκδίκηση των Δήμων της Πέλλας, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα. Και αυτό γιατί, εκτός απροόπτου, οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες θα στηθούν στη χώρα σε έναν χρόνο ακριβώς από σήμερα, τον Οκτώβριο 2023, ενώ η νέα αυτοδιοικητική περίοδος θα μετρά πέντε και όχι τέσσερα χρόνια, όπως είναι σήμερα, όπως ορίζει άλλωστε ο νέος εκλογικός νόμος. Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι διάφορα, η ονοματολογία καλά κρατεί και οι φερόμενοι ως υποψήφιοι δήμαρχοι στους Δήμους Πέλλας, Σκύδρας, Αλμωπία και Έδεσσας αυξάνονται. Άλλοι σίγουροι, άλλοι πιθανοί. Δεδομένο είναι πως η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές έχει ξεκινήσει, όπως άλλωστε ξεκίνησαν και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις, διεργασίες και συναντήσεις που αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα. Δεδομένο είναι επίσης πως αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν τόσες πολλές υποψηφιότητες, όπως στις εκλογές του 2019, οι οποίες διεξήχθησαν με απλή αναλογική και είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει πολλούς δήμους της χώρας στα όρια της... ακυβερνησίας. Ο χορός πάντως των υποψηφιοτήτων ξεκινά και τον... σέρνουν πρώτοι οι Δήμαρχοι Αλμωπίας Χρ. Μπάτσης, Έδεσσας Δ. Γιάννου, Σκύδρας Κ. Ιγνατιάδου και Πέλλας Γρ. Στάμκος. 


Γάμοι, διαζύγια καραμπόλες και φιλοδοξίες για ανατροπές 


Ignatiadou.jpg

Την... επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου στο δήμο Σκύδρας, αναμένεται να κάνει η  σημερινή Δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου από νωρίς, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2019 δήλωσε την πρόθεσή της να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Ωστόσο, αναμένεται να το ανακοινώσει και με τον πλέον επίσημο τρόπο σε εκδήλωση μέσα στο φθινόπωρο. 

«Ναι στη Αλμωπία»


Εκδήλωση θα κάνει μέσα στον Φθινόπωρο και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου ο οποίος αναμένεται και αφού έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο επαφών για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, δείχνοντας πως είναι ένα βήμα εμπρός από τους άλλους, να πραγματοποιήσει εκδήλωση όπου θα παρουσιάσει τα θετικά στοιχεία της πρότασης του για την αλλαγή στον Δήμο Αλμωπίας. Μάλιστα θα πατήσει στον κορμό του συνδυασμού που είχε το 2019 ενώ δεν αποκλείεται να δούμε νέο όνομα στον συνδυασμό του, δείχνοντας τον νέο δρόμο που θα επιλέξει για την νίκη που θέλει να έχει θετικό πρόσημο και να μην αποτελεί αποδοκιμασία για τη σημερινή Δημοτική αρχή που τα έχει κάνει θάλασσα.. Δεν αποκλείεται να δούμε να κάνει εκδήλωση γύρω στις 4 Νοεμβρίου που όχι μόνο θα σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου αλλά θα έχει και συμβολισμό καθώς είναι η ημέρα που απελευθερώθηκε η Αριδαία. 



Απολογισμός και στόχοι πενταετίας

Στο παιχνίδι της ενημέρωσης έστω και μέσα από τα δελτία τύπου, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα μπει και ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος. Οι δυο άξονες που θα κινηθεί είναι αφενός ο απολογισμός της θητείας του και αφετέρου οι στοχοι της πενταετίας.  Σταδιακά και χωρίς να κουράσει, ο Δήμαρχος Πέλλας θα προχωρήσει  σε αναλυτικό απολογισμό του έργου της διοικησης του τα τελευταία τρία χρόνια. Μάλιστα δεν αποκλείεται να δούμε και βίντεο τα οποία θα δημοσιεύονται με το έργο  που έχει γίνει επί θητείας του, ενώ εικόνες και φωτορεαλιστικά συχνά πυκνά θα κάνουν την εμφάνιση τους στα social media . Στο επιτελείο του πιστεύουν πλέον πως το πρόβλημα που έχει η Δημοτική αρχή Πέλλας είναι επικοινωνιακό καθώς δεν έχει αναδείξει τα έργα που έχει κάνει. 

Ο Στάθης Καστερίδης
Ο κος Καστερίδης έχει πάρει την απόφαση να διεκδικήσει τον Δημοτικό θώκο του Δήμου Πέλλας για τρίτη φορά. Οι επαφές σε καθημερινή βάση είναι πολλές ενώ σκοπός και στόχος είναι ένα ολιστικό πρόγραμμά για τον Δήμο Πέλλας του 2030. Οι επιτελείς του θεωρούν πως ήρθε η ώρα να γίνει η απαλλαγή από μια δημοτική αρχή που δεν μπορεί και δεν θέλει να προσφέρει αυτά που δικαιούται η πόλη και το αγρόκτημα του Δήμου. Εκτός από την στελεχειακή προσέλκυση πολιτών, ο κος Καστερίδης θα επιμείνει στις αρχές και τις θέσεις του συνδυασμού του παρουσιάζοντας πρόταση για την αγροτική ανάπτυξη του τόπου καθώς και για την ανάπτυξη που θα έρθει μέσα από τις επενδύσεις μιας και ο Δήμος Πέλλας βρίσκεται πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη. Φυσικά και από την πρώτη στιγμή θα τονιστεί πως η παράταξη του είναι ένα καθαρά αυτοδιοικητικό σχήμα, εντός του οποίου δραστηριοποιούνται στελέχη όλων των κομμάτων «Πρόκειται για ένα αυτοδιοικητικό πολυτασικό σχήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά στη Άποψη συνεργάτης του κου Καστερίδη. 



tsepkentzis-office.jpg
Την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο ;Έδεσσας το 2023 έχει εκφράσει και ο πρώην πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης Έδεσσας επί θητείας Γ. Σοντρα, Γιάννης Τσεπκεντζής ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος και το 2019, ενώ έχασε τις εκλογές στον δεύτερο γύρο από τον νυν Δήμαρχο Δημήτρη Γιάννου.  Ο κ. Τσεπκεντζής  έχει ήδη ξεκινήσει σχετικές συναντήσεις στις οποίες δηλώνει πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Έδεσσας  και πως η απόφασή του είναι ειλημμένη καθώς δεν ενδιαφέρεται για την κεντρική πολιτική σκηνή.  Σημειώνεται, πως το 2019 είχε στηριχθεί επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που μάλλον του στοίχησε καθώς εκείνη την εποχή κυριάρχησε το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. 
Αυτό βέβαια που έχει να αντιμετωπίσει είναι το θέμα με τις ανεξαρτητοποιήσεις των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού του καθώς οι κ.κ.κ. Μουστάκας, Ξυλουργίδης και Ν. Παπαδόπουλος. 

Ξανά στον Δήμο; 

giannis-sontras.jpg

Στην ονοματολογία για τον κεντρικό δήμο, την Πρωτεύουσα του νομού Πέλλας  τους τελευταίους μήνες έχει «πέσει» και το όνομα του πρώην Δημάρχου Έδεσσας Γιάννη Σόντρα με σαφώς προοδευτικό πρόσημο. Ο κ. Σόντρας ωστόσο, μέχρι στιγμής κρατά κλειστά τα χαρτιά του, δεν διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει τα σενάρια που κυκλοφορούν, όταν τον ρωτούν. Πληροφορίες πάντως, τον θέλουν να δέχεται σχετικές εισηγήσεις από ομάδες πολιτών της Έδεσσας, μεταξύ αυτών και πρώην αυτοδιοικητικών, για να πει το μεγάλο ΝΑΙ. Άλλωστε έγιναν και πολλά τραπέζια για αυτό το θέμα και τον πρώην Δήμαρχο να εκφράζεται θετικά...

Ο Γιάννης Σηφάκης  και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τα χαρτιά της κλειστά κρατά και ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης για τον Δήμο Αλμωπίας που το 2014 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος της περιοχής. Ο ίδιος θα δώσει την μάχη των Βουλευτικών την άνοιξη του 2023 αλλά αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, τότε ίσως κάνει δεύτερες σκέψεις για τον Δήμο Αλμωπίας. Φυσικά προτεραιότητα του είναι η κεντρική πολιτική σκηνή και η νίκη του κόμματός της στις επόμενες εθνικές εκλογές για το σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης», όπως έχει πει πολλάκις ο Αλέξης Τσίπρας. Στην προτεραιότητα πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας είναι η συγκρότηση και στήριξη ευρύτερων ψηφοδελτίων με σκοπό να εκλεγούν στελέχη του Κόμματος αρχικά ως δημοτικοί σύμβουλοι και στην συνέχεια ως αντιδήμαρχοι. 




Σιγή ιχθύος (ακόμα) από Ζέρζη

Είναι Περιφερειακός σύμβουλος αλλά σίγουρα δυσαρεστημένος από την αντιμετώπιση που είχε από τον Πέτρο Ζέρζη. Άλλωστε η εμπειρία του στον Δημοτικό θώκο του Δήμου Αλμωπίας την περίοδο 2006-2010 είναι σημαντική αναφορικά με την θέση του αντιπεριφερειάρχη. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά στην Περιφέρεια. Άρα ο δρόμος για τον Δήμο Αλμωπίας ανοίγει για αυτόν... Άλλωστε ο ίδιος δεν  κρύβει το ενδιαφέρον του να ριχτεί στη μάχη για τον δημαρχιακό θώκο. «Με ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα στο δήμο Αλμωπίας, ωστόσο είναι νωρίς για ανακοινώσεις» αναφέρει στον στενό κύκλο , επιβεβαιώνοντας ότι κάνει επαφές με κόσμο και ομάδες πολιτών που θα υποστήριζαν μία πιθανή υποψηφιότητά του. Σε περίπτωση καθόδου του στις εκλογές ως επικεφαλής παράταξης ο κ. Zέρζης θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει στο πλευρό του τον  βασικό κορμό των εκλογών του 2010 όταν είχε συγκροτήσει ψηφοδέλτιο στον Δήμο Αλμωπίας  ενώ πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται σε συνεννόηση και με τον Τουμανίδη που κινείται για συγκρότηση συνδυασμού, αλλα΄επιζητεί την λύση Ζέρζη ως μια κίνηση που θα βοηθήσει στο να απαλλαγεί ο τόπος από την σημερινή Δημοτική αρχή η οποία φημίζεται για την αναλγητικότητα της... 


Η περίπτωση Ποζίδου

Από τη λίστα πάντως των φερόμενων υποψηφίων δημάρχων στον Δήμο Σκύδρας  δεν απουσιάζει και το όνομα της υποψήφιας Βουλευτού με τη Νέα Δημοκρατία Νίκης Ποζίδου. Η ίδια φέρεται να είναι πρόθυμη να διεκδικήσει για άλλα μια φορά την Βουλευτική της υποψηφιότητα  χωρίς να απαντά αρνητικά σε όσους τη ρωτούν για ενδεχόμενη ανεξάρτητη υποψηφιότητά της για το δήμο Σκύδρας. Σενάριο ίσως λίγο μακρινό αλλά με πολλές πιθανότητες καθώς δεν αποκλείεται να αποτελέσει την συγκολλητική ουσία που θα συνεχίσει τα διαλυμένα κομμάτια της αντιπολίτευσης στον Δήμο Σκύδρα. 

Ποιοι άλλοι ακούγονται
Ξεχωριστή περίπτωση στον Δήμο Πέλλας αποτελεί ο πρώην υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Στάθης Φουντουκίδης που τον τελευταίο καιρό ανεβάζει στροφές, στελεχώνεται και έχει πολύ καλή αύρα αναφορικά με το νέο που εκπροσωπεί. Μπορεί και έχει τις δυνάμεις να αποτελέσει την ασφαλή επιλογή των πολιτών που αρχικά θα τον οδηγήσει στον δεύτερο γύρο και στη συνέχεια στον Δημοτικό θώκο. Πρόσφατα ανακοίνωσε από τους πρώτους την υποψηφιότητα του με τον Στάθη ένα σημαντικό στέλεχος της παράταξης Στάμκου, ο Γιάννης Γυριχίδης που τονίσε τα ακόλουθα:
Είναι κοινή συνείδηση στους πολίτες του Δήμου Πέλλας ότι η παρούσα δημοτική αρχή έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, χωρίς να αφήσει δυστυχώς θετικά σημάδια της παρουσίας της μετά από σχεδόν τρεις ολόκληρες θητείες. Ορμώμενος από τη διαπίστωση ότι με αυτή τη Δημοτική Αρχή «δεν πάει άλλο» και την ανάγκη, ότι απαιτείται νέα διοίκηση για τον Δήμο, πήρα την απόφαση να ενεργοποιηθώ για άλλη μια φορά στα δημοτικά πράγματα.
Και αυτή τη φορά δεν θα μπορούσα να θέσω υποψηφιότητά με άλλον παρά μόνο με τον Στάθη Φουντουκίδη, έναν άνθρωπο νέο, επιστήμονα, ελεύθερο επαγγελματία, με γνώσεις και εμπειρία, έχοντας ασκήσει διοίκηση σε έναν σημαντικό φορέα όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, με συνδικαλιστική εμπειρία στον κλάδο του σε ανώτατο επίπεδο.
Ο Στάθης Φουντουκίδης διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα εξασφαλίζουν ένα καλύτερο αύριο για όλους εμάς και δεν θα αποτελεί «μια από τα ίδια». Πρόκειται για έναν άνθρωπο του οποίου το ήθος και τις ικανότητες γνωρίζω χρόνια, που ξέρει να συνεργάζεται μα άλλου άξιους ανθρώπους και ήδη από την πρώτη μας συνάντηση σχετικά με τα δημοτικά πράγματα στρατεύτηκα πλάι του.
Για έναν Δήμο φιλικό στη νέα γενιά, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες τεχνολογίες, επιτέλους αποδοτικό, που θα αξιοποιήσει ευκαιρίες για σημαντικά έργα υποδομής, θα καλυτερεύσει την εικόνα των πόλεων και των χωριών μας και την καθημερινότητά μας.

Ο ειδικός συνεργάτης του ΥΠΕΣ Μάκη Βορίδη, Θεόδωρος Θεοδωρίδης ξεκίνησε και αυτός επαφές και εκδηλώσει και κατά τα φαινόμενα θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Πέλλας διεκδικώντας ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα καθώς φαίνεται ότι κρατάει ακόμη δυνάμεις.

Ο πρώην Δήμαρχος Κύρρου και πρώην Περιφερειακός σύμβουλος Λάκης Τεκτερίδης φαίνεται ότι θα είναι και αυτός υποψήφιος Δήμαρχος Πέλλας έχοντας ως προοδευτικό πρόσημο καθώς η κεντροαριστερά δεν φαίνεται να έχει αναφορά ειδικά στους επικεφαλής στον Δήμο Πέλλας. Τέλος θα εκμεταλλευτεί την εμπειρία του και φυσικά το κύρος και την οντότητα που διαθέτει.

Στον Δήμο Έδεσσας θα είναι υποψήφιος ο Αντώνης Ρυσάφης για τρίτη φορά χωρίς όμως να δείχνει ικανός να μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο, κάτι που δεν το έχει καταφέρει ούτε το 2014 ούτε το 2019.

Στον Δήμο Αλμωπίας υποψήφιος θα είναι ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος που έχει ξεκινήσει περιοδείες στα χωριά της περιοχής με σκοπό και στόχο να στηματίσει μια πολύ δυνατή ομάδα που θα αφήσει εκτός δεύτερου γύρου τον νυν Δήμαρχο Χρ. Μπάτση, σενάριο που έχει βάση.

Ο Λάκης Προκοπίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ, τόνισε ότι όχι μόνο θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας, αλλά θα ηγηθεί της παράταξης του Σάκη Χατζηδημητρίου στον Δήμο Αλμωπίας, κάτι που δείχνει ότι θα τον έχει στο πλευρό του.


Δεδομένη θεωρείται η κάθοδος της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλους τους Δήμους της Πέλλας πιθανόν με τα ίδια ονόματα, δηλαδή τον κο Δρόσογλου στον Δήμο Αλμωπίας, τον κο Τσιτσάγκα στον Δήμο Έδεσσας, τον κο Σιμελίδη στον Δήμο Σκύδρας και την κα Παπαδοπούλου στον Δήμο Πέλλας. (εκεί θα δοθεί χρίσμα κεντρικά απ
ό το ΚΚΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more