Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Η ΠΕΛΛΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ!

 


Υψηλές πληρότητες στα καταλύματα του  Πόζαρ και του Π. Αγίου Αθανασίου ενόψει 28ης Οκτωβρίου 


Δεν αρκούν όμως τα τριήμερα για να σωθεί η κατάσταση, λένε οι ξενοδόχοι

• Κορυφαίος ορεινός προορισμός ήταν η Πέλλα και ειδικά ο ορεινός όγκος του νομού στα χρόνια προ της πανδημίας και φέτος, με το άνοιγμα πια όλων των δραστηριοτήτων, συγκαταλέγεται και πάλι στις περιοχές εκείνες της χώρας που προσελκύουν τους πιο πολλούς χειμερινούς επισκέπτες.

Έμπρακτο παράδειγμα το επικείμενο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, για το οποίο οι κρατήσεις στην περιοχή μας έχουν φτάσει σχεδόν στο 100%, με τους ξενοδόχους  να κάνουν λόγο για ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση. Μνεία στα δημοφιλή χωριά του Νομού έκαναν επίσης αυτές τις ημέρες ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων και ο Υπουργός Τουρισμού. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι της ηπειρωτικής Ελλάδας επισημαίνουν ότι δεν αρκούν τα καλά τριήμερα για να επιβιώσουν εν μέσω σφοδρής ακρίβειας, κάτι που ισχύει και για τις τοπικές επιχειρήσεις. 

Στο μεταξύ, η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφερειακής ενότητας Πέλλας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά τις προσπάθειες που γίνονται από τους αρμόδιους φορείς.

Ούτε… καρφίτσα!

«Καρφίτσα» δε θα πέφτει στα Λουτρά Πόζαρ και στον Παλαιό Άγιο ΑΘανάσιο  μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.  Τα καταλύματα της περιοχής μας είναι σε απόλυτη σχεδόν πληρότητα. Ελάχιστα δωμάτια έχουν μείνει αδιάθετα, όμως, δεδομένης της ζήτησης, αναμένεται ότι το επόμενο διήμερο κι αυτά θα έχουν κλείσει!


Σε μεγάλη ζήτηση

Την εικόνα με τις υψηλές πληρότητες στην περιοχή μας επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων FedHatta Λύσανδρος Τσιλίδης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε ότι όλοι οι χειμερινοί προορισμοί της χώρας είναι σε ζήτηση. Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Λίμνη Πλαστήρα, Τρίκαλα, Μετέωρα, Πήλιο, Εύβοια, Δελφοί, Πελοπόννησος, Λουτρά Πόζαρ και Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι οι περιοχές που θα πρωταγωνιστήσουν, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και για την Κρήτη. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε πρόσφατη δήλωσή του για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου είχε αναφέρει ότι ήδη οι πληρότητες στο Πήλιο, στη Μάνη, στα Τρίκαλα Κορινθίας και στην Αράχοβα ξεπερνούν το  90%, 95% είναι στη Βυτίνα και στη Δημητσάνα, πολύ υψηλές πληρότητες στην Ήπειρο (Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Αρίστη κ.α.), ενώ υπάρχουν και προορισμοί που πλέον πολύ δύσκολα βρίσκει κανείς κατάλυμα, όπως η ορεινή Ναυπακτία.

Δεν αρκούν τα τριήμερα

Πάντως, οι εκπρόσωποι των ξενοδοχείων του ορεινού όγκου επισημαίνουν ότι  τα πράγματα δεν είναι… ειδυλλιακά. «Λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής σεζόν έχει ξεκινήσει ήδη να “χτίζεται” το success story του χειμώνα γύρω από δύο τρία τριήμερα, σε μια σεζόν 130 ημερών», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους. Μάλιστα, αφού υπενθυμίζουν ότι τα καταλύματα στην ηπειρωτική – ορεινή χώρα είναι αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή κρίση, σημειώνουν ότι αναζητούν λύσεις επιβίωσης αλλά και παρεμβάσεις ενίσχυσης των χειμερινών ορεινών προορισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα γεμάτα τριήμερα, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δεν αρκούν για να καλύψουν το αυξημένο φέτος ενεργειακό κόστος των καταλυμάτων και τις αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα που αυτά προσφέρουν στους πελάτες τους. Παράλληλα,  τυχόν αύξηση στα διόδια των αυτοκινητόδρομων θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμα πρόβλημα για τον τουρισμό στην Πέλλα!

Όσον αφορά στις τιμές των δωματίων, αυτές προς το παρόν έχουν διατηρηθεί στα επίπεδα του 2019. Δηλαδή, οι ξενοδόχοι δεν μετακύλησαν τις αυξήσεις στις τιμές που χρεώνουν, όμως αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα. Για την ιστορία, στα Λουτρά Πόζαρ ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό κοστίζει σήμερα από 70 έως 200 ευρώ. 


Πιο πολλή προβολή…

Παρόλα αυτά, συνεχίζεται η προσπάθεια των φορέων του Νομού Πέλλας για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας με προτεραιότητα την τόνωση της κίνησης κατά τη χειμερινή περίοδο.

Όι ξενοδόχοι αναμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργού Τουρισμού για περαιτέρω διαφημιστική προβολή μέσω του ΕΟΤ των χειμερινών - ορεινών προορισμών της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και ο Νομός Ιωαννίνων, καθώς και τη διάθεση κονδυλίων για την προσέλκυση τουριστικών πρακτόρων και αεροπορικών εταιρειών στους ίδιους αυτούς προορισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more