Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Αλήθειες και ψέματα για τον σεισμό κοντά στην Πέλλα...


 Η περιοχή μας δεν συνδέεται με κάποιο ρήγμα!!!



Καθησυχαστικος, απέναντι σε όσα γράφτηκαν αυτές τις μέρες και ειδικότερα στον ηλεκτρονικό τύπο, ήταν ο καθηγητής της σεισμολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Τσάπανος.
Αμέσως μετά τον σεισμό του Ιανουαρίου αυτού του χρόνου, εντάσεως 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε στην Φλώρινα, ο καθηγητής που κατάγεται από αυτή την ακριτική πόλη, ξεκίνησε μία μελέτη, που περιελάμβανε την ανάλυση αποτελεσμάτων ερευνητικού προγράμματος το οποίο αφορά   την καταγραφή της τοπικής σεισμικής επικινδυνότητας, στην περιοχή του Δήμου Φλώρινας.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να παραθέσουμε, ότι τα " Νέα της Πέλλας" ήταν το μοναδικό ΜΜΕ, που επικοινώνησε μαζί του(όπως μας είπε ο ίδιος) ζητώντας να πάρει την γνώμη του σχετικά με τα όσα γράφτηκαν από ηλεκτρονικά σάιτ, επικαλούμενα ως πηγή το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Φλώρινας, και όπως μας είπε ο κ. Καθηγητής " Έδωσα τις πιθανότητες, με ποσοστά, να συμβούν σεισμοί από 6 έως 6,6 Ρίχτερ, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τα 100 χρόνια!!
Όπως εξήγησα, οι πιθανότητες για 6 Ρίχτερ είναι 69%, για  6,5 Ρίχτερ 30% και 6,6 25%.
Με άλλα λόγια, όσο ανεβαίνει η ένταση, άλλο τόσο γίνονται λιγότερες οι πιθανότητες.
Προσέξτε, μιλώ για πιθανότητες και για ποσοστά, στηριζόμενος και σε ιστορικά δεδομένα, από την σεισμικότητα της περιοχής.
Κάποιοι όμως, το εξέλαβαν, όπως οι ίδιοι το ήθελαν.
Στόχος δεν είναι να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο, αλλά να τον ενημερώσουμε σωστά!"
Άλλο ένα στοιχείο που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι η αναφορά που γίνεται αφορά την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φλώρινας και όχι αποκλειστικά την ίδια την πόλη."

ΝΟΜΟΣ ΠΈΛΛΑΣ
Ρωτήσαμε τον κ. καθηγητή, αν όλο αυτό, είναι σε θέση να επηρεάσει και τον γειτονικό στην Φλώρινα, Νομό Πέλλας.
" Για να είναι ειλικρινής, δεν έχω ασχοληθεί λεπτομερως με το Νομό σας.
Ωστόσο, γνωρίζω καλά ότι οι σπάνιοι τοπικοί σεισμοί είναι πάντα μικρού μεγέθους.
Η δική σας περιοχή, δεν συνδέεται με κάποιο ρήγμα.
Στο παρελθόν, έχει "επηρεαστεί" από σεισμούς που γίνονται σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα,η Λάρισα, η Κοζάνη και το Κιλκίς.
Προσέξτε οι σεισμοί γίνονται αισθητοί και αυτό από όσο ξέρω, δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, ακόμα και όταν έγινε ο σεισμός της Φλώρινας.
Θα το επαναλάβω και πάλι.
Δεν υπάρχει θέμα τρομοκρατίας, αλλά ενημέρωσης, που βασίζεται σε πιθανότητες και στατιστική."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more