Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Τόνι Λάμπρου: Τα τοπικά media στην νέα εποχή

 


Τα media όπως ακούμε να τα αποκαλούν συχνά είναι ελληνική λέξη και σημαίνει “ενδιάμεσα”. Είναι η επικοινωνία από κάτω προς τα πάνω δηλάδή με πηγή είδησης τους πολίτες και δέκτες την διοίκηση και αντίθετα από πάνω προς τα κάτω με δέκτες τους πολίτες. Οπότε στην ουσία είναι ο ενδιάμεσος που μεταφέρει το μήνυμα από τον πομπό στον δέκτη. Βέβαια καμιά φορά μπορεί και τα ίδια τα μέσα είναι πομποί που παράγουν είδηση. 

Ο ρόλος τους είναι γνωστός σε όλους τουλάχιστον όσον αφορά τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας. Αυτά είναι ξεκινώντας με ιστορική

αναφορά, η εφημερίδα, έπειτα το ραδίοφωνο και τέλος η τηλεόραση. Με το πέρασμα του χρόνου όμως και την είσοδο στην ζωή μας του ίντερνετ   όλη η πληροφορία έχει αρχίσει να μεταφέρετε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο οικονομικά.

Έτσι ο κόσμος μέσα από τα site, τα blogs, τις ιστοσελίδες, έχει πρόσβαση στα πάντα. Μετά ήρθαν και τα social media (facebook, instagram) όπου εκεί δημιουργήθηκε ενα περιβάλλον ψηφιακής ενημέρωσης με άπειρες κατηγορίες θεμάτων να δημοσιεύονται με πομπούς τους ίδιους τους χρήστες, τους πολίτες. 

Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης με όποιο τρόπο και να εκπέμπουν ( τηλεόραση, ράδιο , εφημερίδα) δεν ασχολούνται με τα νέα της κάθε περιοχής παρα μόνο εαν γίνει εαν πολύ μεγάλο θέμα. Που σημαίνει οτι άν δεν είσαι στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη δεν θα ξέρεις τι γίνεται στον τόπο σου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν τα τοπικά μέσα. Το τοπικό ραδιόφωνο. Η τοπική εφημερίδα καλή ώρα σαν την Άποψη που σου μεταφέρει όλες εκείνες τις εξελίξεις για τον Νομό Πέλλας που δεν θα μπορούσες να τις μάθεις από την τηλεόραση. Τα ραδίοφωνο της Πέλλας δεν ασχολείται σε τέτοιο βαθμό με την ειδησειογραφία παρα με την διασκέδαση μεσω της μουσικής. Η απορία που μπορεί να έχει κάποιος όχι απαραίτητα νέος, γιατί πλέον το ιντερνετ το χρησιμοποιούν και μέχρι ηλικίες των 65-70 ετών, είναι γιατί ακόμα εφημερίδα.

Εφημερίδα 

Ναι η εφημερίδα ακόμη και σήμερα όχι για λόγους retro ή διαχρονικότητας αλλά γιατί παράγει και εντοπίζει πρώτη τα θέματα και τις ειδήσεις αποτελεί τον πλέον αξιόποιστο τρόπο ενημέρωσης. Στην εποχή των site και της ταχύτητας η πληροφορία που μεταφέρεται θυσιάζεται στον βωμό της προχειρότητας και της μη εγκυρότητας. Δεν υπάρχει ομάδα που θα διασταβρώσει την είδηση απλά θα την κάνει copy paste και Post. Στην Άποψη εδώ και 17 χρόνια που εκδίδεται αυτή φυλλάδα, προσπαθεί όλη η ομάδα, από τον εκδότη μέχρι τον κάθε πολίτη που θα στείλει μια καταγγελία, να είναι συνεπής στους αναγνώστες της, με τιμιότητα και αντικειμενικότητα να προσφέρουμε πρωτόλεια θέματα που δεν θα τα μάθαινες από πουθενά αλλού. 

Blogs,Sites

Φυσικά πρέπει να συμβαδίσεις με την τεχνολογία. Για αυτό ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός ετοιμάζει μια μεγάλη λίστα με ειδησιογραφικούς ιστότοπους ώστε να απευθύνεται σε ολοένα και μεγαλύτερο κοινό. Σίγουρα η εφημερίδα είναι μια κουλτούρα απο μόνη της που πρέπει να είσαι γνώστης για να την ακολουθήσεις. Είναι λοιπόν βέβαιο οτι από τον Νοέμβριο και ύστερα η παρουσία θα είναι εξίσου δυνατή και στο Ιντερνετ με το apopsipellas.gr

Μεχρί τότε εσείς συντονιστείται στο meapopsi.gr και θα τα λέμε και εκεί.

ΥouTube


Το Υoutube κάποιοι το έχουν ονομάσει, η νέα τηλεόραση. Πλέον ο κόσμος δεν χρειάζεται μια κεραία για να λάβει τα σήματα αλλά μέσα από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την πλατφόρμα που διαμοιράζεσαι βίντεο είναι πολύ εύκολο και να παρακολουθήσεις ότι ψάχνεις αλλά και πολύ εύκολο να γίνει εσυ ο πομπός ανοίγοντας ένα κανάλι. Το μόνο που χρεάζεσαι είναι μια καλή κάμερα και το κατάλληλο περιεχόμενο που ενδιαφέρεται να δει το κοινό σου. 

TIK TOK

Αυτό είναι εδώ και 2-3 χρόνια η νέα τάση για παρακολούθηση σύντομων βίντεο στο κινητό. Έχει πάρα πολύ μεγάλη απείχηση ειδικότερα στους νέους αλλά εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που πλέον θα δεις και επίσημους λογαριασμούς από μεγάλα κράτη, οργανισμούς, διάσημους ηθοποιούς, τραγουδιστές και άλλους.

Αυτά τα παραπάνω θεωρούνται μέσα για διασκέδαση ή χαλαρή ενημέρωση παρόλα αυτα αποτελούν και εργαλεία για οποιονδήποτε θέλει να επικοινωνήσει ένα μήνυμα, μια ίδεα ή μια πολιτική στρατηγική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more