Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Στο «κόκκινο» η ανησυχία για το αυξημένο ενεργειακό κόστος στην Πέλλα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών

 



FOTOBOLTAIKA STEGH 2

• Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας, ειδικά στα ορεινά της  Πέλλας  (χθες το πρωί το θερμόμετρο στον παλαιό Άγιο Αθανάσιο έδειξε 2!), μεγαλώνει από νωρίς τον πονοκέφαλο των νοικοκυριών για το πώς θα καταφέρουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους το χειμώνα, ο οποίος προμηνύεται πολύ δύσκολος. 

Το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται στα ύψη, η τιμή της εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου παραμένει άγνωστη, ενώ και οι τιμές των καυσόξυλων ακολουθούν ανοδική πορεία, αν και πολλοί έχουν στραφεί σ’ αυτή τη λύση ως την πιο συμφέρουσα, συγκριτικά με άλλες κι έχουν ήδη προνοήσει για την προμήθειά τους. 

Ο Κ. Σκρέκας 

Γενικά η ανησυχία για το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχει χτυπήσει «κόκκινο»! Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας μιλώντας χθες στο Open, παρουσίασε τα μέτρα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, προκειμένου να θωρακιστούν οι πολίτες ενόψει του χειμώνα. 

Αρχικά αναγνώρισε ότι τους τελευταίους μήνες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρουσιάζουν ανοδική τάση, ωστόσο, όπως τόνισε, «βασικός μας στόχος είναι να μπορούν τα νοικοκυριά να πληρώσουν και θα διατηρήσουμε με κάθε τρόπο τους λογαριασμούς ενέργειας προσιτούς». 

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει διακανονισμούς για 18-24 μήνες και φαίνεται ότι ικανοποιούνται, όταν οι πολίτες προσφεύγουν και καταφέρνουν να αποπληρώσουν».

Για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο είπε: «Δεν μπορούν οι περισσότεροι να στραφούν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο. Για τον λόγο αυτό ανακοινώσαμε 90 ευρώ επιδότηση, δηλαδή 9 λεπτά τη μέρα για τον μήνα Οκτώβριο. Κι αυτό θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες». «Με τις σημερινές τιμές διασφαλίζουμε ότι οι λογαριασμοί θα είναι προσιτοί» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο λογαριασμοί «θα είναι πιο ακριβοί από την περσινή χρονιά, αλλά όχι σε ένα επίπεδο που θα είναι αδύνατο για ένα νοικοκυριό να ζεστάνει το σπίτι του».

Μπόνους εξοικονόμησης…

Ο Υπουργός έδωσε διευκρινίσεις και για το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας, που θα δίνεται στα νοικοκυριά, τα οποία καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 15%. Όπως είπε, στους λογαριασμούς τις επόμενες εβδομάδες θα αναγράφεται η μέση κατανάλωση και η σύγκριση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. «Ο ΔΕΔΔΗΕ γνωρίζει πόσο είχε καταναλώσει το συγκεκριμένο ρολόι την αντίστοιχη περσινή περίοδο και θα το συγκρίνει με τη φετινή», σχολίασε. «Αν το σπίτι ήταν κλειστό, θα παίρνει την οριζόντια επιδότηση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το 90% των νοικοκυριών είναι στην πρώτη κλίμακα που παίρνουν την οριζόντια επιδότηση ανεξαρτήτως κατανάλωσης και άλλων κριτηρίων.

Έρχεται νέο «Εξοικονομώ» 

Εξάλλου, ο Κ. Σκρέκας επιβεβαίωσε ότι θα ανακοινωθεί νέο «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον» με επιδοτήσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών, σημειώνοντάς ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα προδημoσιευτεί ο οδηγός για το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις.

Για τα μικρά φωτοβολταϊκά

Ανακοίνωσε ακόμα ένα πρόγραμμα για την αντικατάσταση και τοποθέτηση σύγχρονων ηλιακών θερμοσιφώνων με χρηματοδότηση από το «repower eu» και ένα πρόγραμμα για την αντικατάσταση αλλά και τη νέα αγορά 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση αφορά 100.000 φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, 75.000 σε στέγες επιχειρήσεων και 75.000 σε στέγες αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας, μιλώντας στο ΟPEN εξήγησε ότι «δημιουργείται ένας χώρος 2,7 GigaWatt ώστε να μπορούν να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο. Θα υπάρχει μια επιδότηση 40% με 60%». Τι θα μπορεί να κάνει κάποιος με το φωτοβολταϊκό στο σπίτι; Παρά την αρχική πεποίθηση ότι ο καταναλωτής θα μεταπωλούσε ρεύμα στον πάροχο, τελικά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Θα καλύπτουμε τις ανάγκες του σπιτιού μας ώστε το ρεύμα που απαιτείται να είναι από τον δικό μας ενεργειακό κουμπαρά» σημείωσε ο οικονομικός σύμβουλος. Ουσιαστικά, η ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό θα συμψηφίζεται (αφαιρείται) από την κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more