Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

«Ανοιχτή πληγή» παραμένει για την ανθρωπότητα ο αντισημιτισμός

 ANTISHMITISMOS SYNEDRIO 7 10 22

Διαχρονική ανοιχτή πληγή στο «σώμα της ανθρωπότητας» εξακολουθεί να είναι ο αντισημιτισμός σύμφωνα με τις «εισαγωγικές» τοποθετήσεις - χαιρετισμούς που έγιναν χθες στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιείται στα Γιάννενα, με θέμα: «Καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο».

Το συνέδριο διοργανώνουν το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα η Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Χαιρετισμούς μεταξύ άλλων έστειλαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο βουλευτής Στ. Καλογιάννης, εκπρόσωποι Ισραηλιτικών Οργανώσεων κ.α. Τον χαιρετισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

Ο κ. Πικραμμένος στο χαιρετισμό  ανέφερε ότι άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού με εμπλοκή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών κα φορέων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του υπογράμμισε ότι ο αντισημιτισμός είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί και στην χώρα μας με τις καλύτερες πρακτικές.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση της άρνησης και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος κυρίως μέσω του διαδικτύου. «Ότι είναι παράνομο στον φυσικό χώρο θα πρέπει να γίνει παράνομο και στον ψηφιακό» ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης κανόνων.

Στο συνέδριο προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από την Πρόεδρο του IHRA Πρέσβη Ann Bernes.

O Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ επεσήμανε ότι «Το διαδίκτυο έδωσε νέα δυναμική στην εξάπλωση του φαινομένου. Ο κίνδυνος δημιουργίας αντισημιτικών στερεοτύπων είναι σαφής και ορισμένοι από τους παράγοντες είναι η άγνοια και η έλλειψη κριτικής σκέψης. Μάλιστα φτάνουν σε σημείο ευτελισμού του ολοκαυτώματος».

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA Πρέσβης Γιώργος Πολυδωράκης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του στην ελληνική αντιπροσωπεία και στο Υπουργείο Εξωτερικών όπως και τον Δήμο Ιωαννιτών για την διοργάνωση του συνεδρίου.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ καλωσόρισε όλους τους συνέδρους, Έλληνες και ξένους και αναφερόμενος στο συνέδριο σημείωσε ότι εστιάζει σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας, το οποίο θα φωτίσουν σε όλες του τις διαστάσεις οι ομιλητές στη διάρκειά του.

Η ομιλία του Γ. Καλαντζή

Την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής. «Ο αντισημιτισμός δεν αφορά μόνο τους Εβραίους. Αυτό που θέλουν να εξοντώσουν αυτές οι δυνάμεις είναι η δημοκρατία, ο ορθολογισμός, η ελεύθερη σκέψη… Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού οφείλει να είναι χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποχωρήσεις και χωρίς καμία υπόνοια συζήτησης. Το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει την καλύτερη γνώση του παρελθόντος μέσα από συγκεκριμένες δράσεις όπως ο μαθητικός διαγωνισμός για το Ολοκαύτωμα που γίνεται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more