Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Αποκλειστική συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη στην Άποψη


Οι κάτοικοι της Πέλλας οφείλουν να ξέρουν από τώρα τι πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος. Λίγοι είναι αυτοί που διεκδικούν κάποιον Δήμο και έχουν καταστρώσει ήδη στρατηγικό πλάνο και ζωντανό όραμα και ακόμα πιο λίγοι είναι στον Δήμο Πέλλας. Ένας εκ των λίγων που ξέρει που βαδίζει και που θέλει να πάει τον Δήμο Πέλλας είναι ο Στάθης Φουντουκίδης που μας κάνει την τιμή και ανοίγει τα προγραμματικά χαρτιά από τώρα σε μια αποκλειστική και απολαυστική συνέντευξη.

 

Καλησπέρα κύριε Φουντουκίδη και ευχαριστούμε που δεχθήκατε αυτή τη συνέντευξη. Για να ξεκινήσουμε την συζήτηση θα θέλαμε να μας πείτε πως προέκυψε η πρόθεση σας να «κατεβείτε» για Δήμαρχος και μάλιστα με μια αποφασιστική κίνηση που το εκδηλώνει η από νωρίς ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας από το φθινόπωρο του 2021 ενώ άλλοι περιμένανε μήπως τους κάτσει κάτι άλλο ή μετρούσαν δυνάμεις μέχρι την ανακοίνωση τους.

 

Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ που έχω την δυνατότητα να γνωστοποιηθούν οι θέσεις της παράταξης μας σε μια τοπική εφημερίδα γιατί ο Νομός μας και ο Δήμος μας χρειάζονται έγκυρη ενημέρωση από τοπικούς, σοβαρούς δημοσιογράφους.

Θεωρώ ότι ήταν έντιμο να μην «παίξω παιχνίδια» ανάλογα με την συγκυρία, αλλά να πράξω αυτό που πίστευα σωστό. Αφού λοιπόν δέχθηκα τα ερεθίσματα για την κάθοδό μου ως προτροπή από απλούς πολίτες, το συζήτησα με πολιτικούς και προσωπικούς φίλους και έλαβα θετικά μηνύματα. Εν συνεχεία μίλησα με παράγοντες της πολιτικής ζωής και διαπίστωσα ότι έβλεπαν με θετικό μάτι μια τέτοια προοπτική. Μόλις έλαβα τις τελικές μου αποφάσεις άμεσα τις γνωστοποίησα στον κόσμο, καθώς δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να κρατεί «ομήρους» πολιτικά ανθρώπους που με εκτιμούν και στήριξαν στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Έπρεπε και αυτοί να γνωρίζουν τις αποφάσεις μου και να πράξουν αναλόγως.

 

Μου κάνετε πάσα να σας ρωτήσω κύριε Φουντουκίδη για το τι σχεδιάζετε και πως ακριβώς σκοπεύετε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Αρχικά ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνεται την ευκαιρία να ξετυλίξω ένα κομμάτι από το πρόγραμμα ρύθμισης, διαχείρισης και δράσεων του συνδυασμού μας για τον  Δήμο Πέλλας μετά την 8η Οκτωβρίου 2023. Πριν όμως απαντήσω επιτρέψτε μου δυο προτάσεις για τα στελέχη γιατί ό,τι και να σχεδιάζεις θέλεις και μια δυνατή ομάδα για να το υλοποιήσεις. Είμαι πολύ τυχερός που έχουν έρθει κοντά μου και μ’ έχουν πιστέψει και εμπιστευθεί δυνατά, ικανά ονόματα με επαγγελματική εμπειρία και κοινωνική προσφορά . Νέα ως επί το πλείστον πρόσωπα με όρεξη και ιδέες και επιτυχημένοι και αναγνωρισμένοι επαγγελματίες, ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους, αγρότες, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους, φοιτητές, διδάκτορες, γυναίκες που ασχολούνται με τα οικιακά, μητέρες, με κοινό το όραμα που μοιραζόμαστε για τον Δήμο μας και την αυταπόδειχτη ανάγκη για αλλαγή.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής εξαρτάται από διαφορετικές παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν:

Ξεκινώ με την καθημερινότητα. Όλοι την επικαλούνται, όλοι θέλουν να την βελτιώσουν, ποτέ όμως δεν το καταφέρνει κανείς. Είναι φανερό ότι απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τονίζω ότι οι αλλαγές δεν αφορούν στους υπαλλήλους, καθώς δεν εστιάζω εκεί το πρόβλημα, αλλά στις δομές και στον τρόπο λειτουργίας, που είναι απαρχαιωμένοι και δυσλειτουργικοί.

Έτσι θα καταφέρουμε να παρέχουμε στους δημότες  δημόσιους χώρους περιποιημένους και καθαρούς. Αυτό είναι πολύ βασικό, είναι η πρώτη εικόνα που συναντά κανείς βγαίνοντας από το σπίτι του και στοίχημά μας είναι να βελτιώσουμε την εικόνα αυτή. Μιλώ συγκεκριμένα για το πράσινο και τα σκουπίδια, όπου είναι στον καθένα φανερό ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, καθώς η κατάσταση δεν είναι η επιθυμητή.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής όμως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς έργα υποδομής. Εδώ και 13 πλέον χρόνια κανένα έργο υποδομής δεν ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε. Είναι μοναδικό φαινόμενο πανελλαδικά ένας Δήμος να μην έχει κάνει κανένα έργο τόσα πολλά χρόνια. Φανταστείτε ότι υπάρχουν ακόμα οικισμοί που πίνουν νερό από αμίαντο. Οι δρόμοι μας είναι τραγικοί και δημιουργούνται φθορές και κίνδυνοι ατυχημάτων δίχως να ιδρώνει το αυτί κανενός. Φυσικά κάθε οικισμός έχει τα δικά του, τοπικά θέματα, τα οποία θα τα δούμε εξειδικευμένα.

Εντός της πόλης των Γιαννιτσών είναι φανερό ότι πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης, όπου σε περιοχές του κέντρου είναι οξυμένο. Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις με χώρους στάθμευσης σε σημεία που θα εξυπηρετούν όλο το κέντρο.

Επίσης σχεδιάζουμε αλλαγές σε κεντρικά σημεία της πόλης, που θα αποτελέσουν ορόσημο και πόλος έλξης για επισκέπτες, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε ξένο κόσμο.

Σε αυτό θα συμβάλλει και η εκμετάλλευση του ονόματος «ΠΕΛΛΑ», «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», του Μουσείου της Πέλλας και του Αρχαιολογικού Χώρου. Επίσης η ανάδειξη, μετά την επίλυση ιδιοκτησιακών προβλημάτων, της περιοχής του Λουδία και του στολιδιού της Κρώμνης.   

Συμπερασματικά λοιπόν, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου, παρεμβάσεις εντός της πόλης και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας, είναι οι παράγοντες που θα βελτιώσουν την ζωή μας.

Ναι αλλά να σας διακόψω πριν το πρόγραμμα αφού πήγατε εκεί την κουβέντα. Και  άλλοι συνδυασμοί μπορεί να έχουν τέτοια στελέχη και αντίστοιχο πρόγραμμα. Γιατί ο πολίτης να διαλέξει εσάς κύριε Φουντουκίδη;

Η δημοτική Αρχή έχει δείξει τόσα χρόνια τι μπορεί να πράξει, μάλλον τι δεν μπορεί πιο σωστά. Ότι και να τάξει, όσες τρύπες και να ανοίξει προεκλογικά μήπως ξεγελάσει κανένα, όσο και αν εμφανίσει ως δικά της έργα άλλων υπηρεσιών (πχ φυσικό αέριο) είναι πλέον πασιφανές ότι δεν μπορεί να οδηγήσει την Πέλλα μας στο Μέλλον.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις ως επί το πλείστον δεν έχουν προσφέρει στον δημόσιο διάλογο μια πρόταση, μια παρουσία που να πείθει σε κάτι διαφορετικό από την υπάρχουσα κατάσταση. Ίδιες λογικές, ανακύκλωση προσώπων. Περιμένουν με την θεωρία του «ώριμου φρούτου» να πέσει ο Στάμκος και να αναλάβουν την εξουσία δίχως προτάσεις, δίχως παρουσία, με στείρα άρνηση.

Αντίθετα εμείς, όπως προανέφερα, είμαστε ένας συνδυασμός που θα φέρει νέο αέρα, νέες ιδέες στον τρόπο λειτουργίας, στην ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών, στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στην εξωστρέφεια του Δήμου μας μέσω μιας «πολιτιστικής διπλωματίας» που θα ασκήσουμε.

Νέοι άνθρωποι, εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, με τις αλλαγές στην κοινωνία, σε ηλικία που εργάζονται και παράγουν, είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα ηνία του Δήμου μας και να πάμε σε νέες λογικές για την φυγή από την στασιμότητα και την στροφή προς ένα Μέλλον ανάπτυξης.

Η Πέλλα χρειάζεται μια πορεία αλλαγής και ανάπτυξης, ένα Μέλλον Δημιουργίας.

Οι άξονες του προγράμματός μας, καθώς δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί όλο  στην παρούσα συνέντευξη, είναι:

·         οι οικισμοί και τα χωριά μας

·         η καθαριότητα και το περιβάλλον

·         η αστική ανάπτυξη και η καθημερινότητα

·         η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός

·         η κοινωνική και πολιτιστική ζωή

·         η ενεργειακή πολιτική και οικονομία

·         και η Διαφανής Διοίκηση

Σε κάθε έναν άξονα υπάρχουν αναλυτικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν τον μήνα Ιανουάριο, σε μια εκδήλωση ανακοίνωσης του συνδυασμού, του ονόματος, του εμβλήματος, των πρώτων υποψηφίων και φυσικά, του προγράμματος.

 

Κύριε Φουντουκίδη ομολογώ ότι μου κάνει εντύπωση πως έχετε διαμορφώσει ήδη τις βάσεις και έχετε από τώρα ένα υλοποιήσιμο πλάνο. Θα χαρούμε σε επόμενη συνέντευξη να ξετυλίξετε όλο το πρόγραμμα σας. Σας ευχαριστώ που τα μοιραστήκατε στην εφημερίδα μας Άποψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more