Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Εθνική θέση το «ΟΧΙ» απέναντι σε κάθε επιβουλή

 



MHTSOTAKHS KALPAKI

Η φετινή πρώτη συμμετοχή Πρωθυπουργού στις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο Μνημείο του Μαχητή στο Καλπάκι, έδωσε άλλη αίγλη σε αυτές, αλλά και αναβάθμισε το πολιτικό τους ενδιαφέρον. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που έφθασε λίγο πριν τις έξι στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων από το οποίο πήγε κατευθείαν στο χώρο των εκδηλώσεων) έστειλε διπλό μήνυμα και προς την Τουρκία, αλλά και προς την Ρωσία, επικαλούμενος το «ΟΧΙ» του 1940. 

 Το Καλπάκι, ανέφερε, αποτελεί σύμβολο που εκπέμπει αξίες που ανανεώνονται κάθε χρόνο. «Επιλέγω να αναδείξω την κινητήρια δύναμη που είναι πηγή κάθε θαύματος του Ελληνισμού. Την αγάπη δηλαδή για την Εθνική Ανεξαρτησία που ενώνει τους πολίτες και είναι προϋπόθεση της εθνικής μας ευημερίας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, λέγοντας  ότι το «ΟΧΙ» έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά. 

«Σήμερα -τόνισε- απευθύνεται σε έναν άλλο εισβολέα. Στη Ρωσία που καταπατά το διεθνές δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και ανάβει μία διπλή φωτιά στην Ευρώπη προκαλώντας αίμα στα μέτωπα με τα όπλα και αποζητώντας αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ακρίβεια. Το ΟΧΙ αποτελεί εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβουλή. Ειδικά όταν προέρχονται από χώρες που όσο υψώνουν την ρητορική τους τόσο βυθίζονται στην απομόνωση. Τα τρία αυτά γράμματα απευθύνονται σε όσους προκαλούν και απειλούν. Η άλλη όψη του ελληνικού όχι είναι το ναι στη σταθερότητα και τη συνεργασία. Οι θέσεις μας είναι σταθερές. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα». 

Στις εκδηλώσεις στο Καλπάκι παρέστη πλήθος επισκεπτών- προσκυνητών, τόσο από περιοχές της Ηπείρου, όσο και από άλλες περιοχές της χώρας που αυτές τις ημέρες έχουν κατακλύσει πόλεις και χωριά. 

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, ακολούθησαν  προσκλητήριο νεκρών κ.α., ενώ στο ξεκίνημά της πάνω από το χώρο της εκδήλωσης πέταξε τιμητικά ένα σμήνος αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ακολούθησε η αναπαράσταση της μάχης η οποία προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο πολυπληθές κοινό. 

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ενώ το παρών τους έδωσαν οι Υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Σκούμας, οι βουλευτές Σταύρος Καλογιάννης – Μαρία Κεφάλα, εκπρόσωποι οργανώσεων, φορέων, συλλόγων κλπ. 

Στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός και απαντώντας στην προσφώνηση του Δημάρχου Πωγωνίου Κ. Καψάλη, ανακοίνωσε ότι θα αναγερθεί κενοτάφιο στο οποίο θα αναγράφονται τα 14.000 περίπου ονόματα των πεσόντων στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας και υποσχέθηκε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημιουργία Πάρκου Ιστορίας στο Καλπάκι, που θα περιλαμβάνει τα πολυβολεία, το Στρατηγείο του Κατσιμήτρου κ.α. 

Ο κ. Καψάλης επανέλαβε το διαχρονικό αίτημα ο κύριος εορτασμός της Επετείου να γίνεται στο Καλπάκι και στα Γιάννενα, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει ότι «είμαι εδώ ώστε το Καλπάκι να μη μείνει ανάμνηση, αλλά να αποτελέσει ενεργή μνήμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more