Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Ακρίβεια και αβεβαιότητα οξύνουν την προεκλογική αντιπαράθεση!

 

Γιορτές αγωνίας για χιλιάδες νοικοκυριά…


Επιστροφή της χώρας σε οικονομική ευστάθεια, βλέπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος…

SOYPER MARKET KAROTSI

• Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για τις γιορτές των Χριστουγέννων και μπορεί φέτος ο κορωνοϊός να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε ξεμπερδέψει οριστικά μαζί του), ωστόσο ένας άλλος «πονοκέφαλος», η καλπάζουσα ακρίβεια ταράζει για τα καλά τους τελευταίους μήνες νοικοκυριά και επιχειρήσεις! 

Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν χτυπήσει «κόκκινο» εδώ και πολύ καιρό, λόγω του πληθωρισμού, με τις τιμές ακόμη και των βασικών αγαθών να βρίσκονται στα ύψη. Μάλιστα όσο θα πλησιάζουμε προς την εορταστική περίοδο, τόσο η αγωνία θα μεγαλώνει, αφού τέλος του χρόνου… παραδοσιακά θα πρέπει να κλείσουν και πολλές οικονομικές υποχρεώσεις. 

 Προεκλογική χρονιά!..

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα τελευταία πριν τις βουλευτικές εκλογές που μάλλον θα γίνουν τους πρώτους μήνες του 2023. Ήδη έχει ξεκινήσει η αντιπαράθεση κι αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις των πολιτικών, οι οποίες στο σύνολό τους έχουν προεκλογική χροιά, ενώ σε όλα τα κόμματα έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων. Εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων σχολιάζοντας τη δήλωση που είχε κάνει προ ημερών ο πρωθυπουργός ότι «μυρίζει εκλογές» ανέφερε ότι «Το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά. Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από το 2023 και όπως με συνέπεια είχαμε πει, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Είναι ένα χρονικό διάστημα που το πλησιάζουμε».

Αν και παραδέχθηκε ότι οι κρίσεις συνεχίζονται και οι αντοχές των Ελλήνων εξακολουθούν να δοκιμάζονται αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως συνιστά την επιστροφή της χώρας σε οικονομική ευστάθεια. «Είναι ένας Προϋπολογισμός συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας σε μια περίοδο αυξημένων διεθνών προκλήσεων και υψηλής αβεβαιότητας», σημείωσε.

Αλλεπάλληλα χτυπήματα!..

Μπορεί οι αριθμοί να παρουσιάζουν βελτίωση κατά τους κυβερνώντες, η πραγματικότητα όμως που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το αύριο. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια ρευστή περίοδο τα τελευταία χρόνια, με αλλεπάλληλα χτυπήματα (πανδημία, ενεργειακή κρίση), και κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πότε θα επανέλθει μια κάποια κανονικότητα στην ελληνική κοινωνία. Γιατί, δυστυχώς, η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, πρωτίστως έχει μετατραπεί σε ηθική! Όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τελευταία, με την έκρηξη των περιστατικών βίας και κακοποίησης, χτυπούν καμπανάκι προς όλες τις κατευθύνσεις! Κάτι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να αντιδράσει πιο άμεσα η Πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί και να αντισταθεί η ίδια η κοινωνία. 

Δύσκολη περίοδος!

Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο από πολλές απόψεις. Πρώτιστο μέλημα για τα νοικοκυριά είναι το πώς θα γεμίσουν το «καλάθι», να εξασφαλίσουν δηλαδή τα βασικά αγαθά. Οι τιμές όμως έχουν εκτοξευθεί, όταν την ίδια στιγμή το διαθέσιμο εισόδημα κινείται αντιστρόφως ανάλογα, έχει δηλαδή συρρικνωθεί! Γίνονται κάποιες προσπάθειες συγκράτησης των τιμών από την Κυβέρνηση που ενισχύει τα ευάλωτα κυρίως νοικοκυριά, αλλά η ακρίβεια είναι τόσο μεγάλη που όλα αυτά είναι… σταγόνα στον ωκεανό!

Το «καλάθι του νοικοκυριού»

Το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» που θέσπισε το Υπουργείο Ανάπτυξης τις τελευταίες εβδομάδες, κινείται προς την κατεύθυνση συγκράτησης ή και κάποιας μείωσης των τιμών στα αγαθά πρώτης ανάγκης. Όμως υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, αλλά και ένταξης περισσότερων προϊόντων σ’ αυτό. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης από αυτή την Τετάρτη (30 Νοεμβρίου) στο «καλάθι του νοικοκυριού» προστίθενται νέες κατηγορίες προϊόντων που αφορούν στους καταναλωτές που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για το εορταστικό καλάθι, ενόψει Χριστουγέννων. 

Κερδισμένοι οι «μεγάλοι»!

Οι καταναλωτές φαίνεται πως για αρκετό καιρό ακόμη, γενικά θα κρατούν μικρό «καλάθι» στην αγορά, λόγω ακρίβειας και αυξημένων υποχρεώσεων. Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε και στην αγορά των Ιωαννίνων τις προηγούμενες ημέρες, λόγω «Black Friday», δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη μεγάλη χασούρα των μικρομεσαίων καταστημάτων. Γιατί για ακόμη μια φορά κερδισμένοι βγήκαν οι «μεγάλοι» της αγοράς, οι αλυσίδες καταστημάτων, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ισορροπίας με την τοπική αγορά. Οι εμπορικοί δρόμοι των Ιωαννίνων τις προηγούμενες μέρες ήταν γεμάτοι από κόσμο που βγήκε είτε για ψώνια, είτε για βόλτα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε… βομβαρδισμός διαφημίσεων για μεγάλες και συμφέρουσες αγορές!

Περιμένοντας τις ενισχύσεις…

Οι περισσότερες αγορές αναμένονται τον Δεκέμβριο και κυρίως μετά τις 20 του μήνα που θα έχουν καταβληθεί μισθοί, δώρα, συντάξεις, επιδόματα και άλλες έκτακτες ενισχύσεις. Βέβαια, τι θα πρωτο-προλάβει κανείς να πληρώσει μ’ αυτά τα χρήματα, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία για τους περισσότερους σφιχτούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς. 

Πάντως, η έκτακτη ενίσχυση (επιταγή ακρίβειας) των 250 ευρώ θα καταβληθεί σε 1,2 εκατ. πολίτες που πληρούν τα κριτήρια έως τις 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κύμα ανατιμήσεων που παρατηρείται σε αγαθά και υπηρεσίες. 

Δράσεις αλληλεγγύης 

Όπως προαναφέρθηκε οι έκτακτες ενισχύσεις και τα επιδόματα δεν είναι αρκετά για τα νοικοκυριά, προκειμένου να περάσουν αξιοπρεπώς τις γιορτές των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό και για μια ακόμη χρονιά η κοινωνική προσφορά, δηλαδή η βοήθεια των συνανθρώπων προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα παίξει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο. 

Οι δυνατότητες των κρατικών δομών, δυστυχώς, δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στους πολίτες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more