Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΕΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ.

 

Του Κωνσταντίνου Παπαστεργίου


Έχετε ποτέ προσπαθήσει να ετοιμάσετε κάποιο φαγητό χωρίς να ακολουθήσετε την συνταγή?

Όταν κάποιος/α δεν γνωρίζει ποιά υλικά πρέπει να ετοιμάσει, με ποιά σειρά να τα βάλει, και πόση ώρα να τα μαγειρέψει, πως μπορεί να περιμένει κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα?


Για να έχουν αποτέλεσμα οι δράσεις και τα έργα ενός οργανισμού, πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες. Χωρίς αυτές, οι πιθανότητες της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του οργανισμού μειώνονται δραματικά.


Ο δήμος δεν είναι τίποτε περισσότερο από έναν οργανισμό παροχής υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αυτές αποβλέπουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.


Ομως, για να επιτευχθεί η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, και να αναπτυχθεί η τοπική κοινωνία, η διοίκηση και η διαχείριση του δήμου απαιτεί συγκεκριμένο σχεδιασμό και συγκεκριμένες μεθόδους προγραμματισμού.
    

Η ελληνική πολιτεία, αντιλαμβανόμενη τις ανεπάρκειες των ΟΤΑ σε θέματα στρατηγικού και τακτικού σχεδιασμού, και με σκοπό να υποβοηθήσει τους εκάστοτε αιρετούς στο έργο τους, έχει θεσμοθετήσει μια σειρά από νόμους οι οποιοί περιγράφουν με λεπτομέρεια τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να μπορούν οι δήμοι να σχεδιάζουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν, και να προγραμματίζουν την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις κείμενες διατάξεις, ο δήμος οφείλει να σχεδιάζει και να προγραμματίζει τις υπηρεσίες του και τα έργα του, σύμφωνα με την διαδικασία που απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα. 


Αυτό όμως που κάνει ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι είναι να αγνοούν τα βήματα 1, 2 & 3 και να υλοποιούν μόνο το βήμα (4).


Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να καταρτίζεται ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν βασίζεται πουθενά. Κανείς δεν γνωρίζει σύμφωνα με ποιές ανάγκες επιλέχθηκαν τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος, ποιές προτεραιότητες τα οδήγησαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα, ποιός είναι ο αναμενόμενος αντίκτυπος τους στην καθημερινότητα του δημότη, ποιους άξονες ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας υποστηρίζουν, πως μετριέται ο αντίκτυπος τους κτλ.

Όταν δεν ακολουθείται η απεικονιζόμενη διαδικασία, τότε το αποτέλεσμα είναι: ανύπαρκτες η κακοσυντηρημένες παιδικές χαρές, λακκούβες στους δρόμους, χαλασμένα πεζοδρόμια,  τραπεζοκαθίσματα που εμποδίζουν πρόσβαση στα πεζοδρόμια, έλλειψη σχεδίου διαχείρισης αδέσποτων, αδιαφάνεια, κατά συρροή παράβαση των νόμων από την δημοτική αρχή, επιλεκτικές επιχορηγήσεις συλλόγων,  αδυναμία συλλογής οφειλόμενων ποσών, αύξηση των δανείων του δήμου, παράβαση καθήκοντος, κακοδιαχείριση, πλασματικοί προϋπολογισμοί, και αναιμική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.    


Αυτό που διερωτάται ο δημότης λοιπόν είναι, τι εμποδίζει την δημοτική αρχή να κατανοήσει την αναγκαιότητα της εφαρμογής των νόμων και την εκτέλεση της νόμιμης διαδικασίας? Είναι η άγνοια? Είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας? Είναι η αδιαφορία για το καθήκον? Είναι η περιφρόνηση των αναγκών του δημότη και της δημότισσας?


Οτι και να είναι, η δημοτική αρχή οφείλει να το διορθώσει.

Γιατί ο δήμος δεν αξίζει μια δημοτική αρχή που συστηματικά παραβιάζει τους νόμους του κράτους σε βάρος των δημοτών.        


Κ.ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Πρόεδρος, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ,

Συντονιστής, ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΛΛΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more