Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Η Πέλλα έχει τουρισμό καθαρά από τύχη...

 


Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 


Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου η Πέλλα πλημμύρισε από κόσμο. Ιδιαίτερα την Κυριακή είχαμε και μποτιλιάρισμα στους δρόμους. Εικονες ενθαρυντικές που μας θύμισαν πως η περιοχή μας πρέπει να την δει και αλλιώς... Ο τουρισμός θα πρέπει να είναι κομμάτι σημαντικό στο τοπικό μας ΑΕΠ. Πως όμως θα μπορεί να γίνει αυτό όταν οι φορείς μας αγνοούν και δεν κάνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Τρανό παράδειγμα το γεγονός πως δεν υπάρχει τουριστικός οργανισμός. 

Σήμερα η Πέλλα  συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς της χώρας, αφού οι επισκέπτες της επιστρέφουν εντυπωσιασμένοι από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της περιοχής, αλλά και την εξυπηρέτηση από τους επαγγελματίες του τουρισμού κατά την εδώ διαμονή τους. Εάν μάλιστα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και έμφαση στον καθαρισμό των πόλεων μας  και στον ευπρεπισμό των κοινόχρηστων χώρων, τότε πραγματικά ο προορισμός «Πέλλα» μπορεί να απογειωθεί! Οι επισκέπτες δεν θα αρκούνται μόνο στα τριήμερα, τις γιορτές και τις αργίες, αλλά τα καταλύματα θα είναι… κλεισμένα 12 μήνες το χρόνο! 

Άλλωστε ο συνδυασμός Ιαματικα Λουτρά στο Πόζαρ, με το Χιονοδρομικό αλλά και το Μουσείο της Πέλλας, προσφέρει τα πάντα. Βήματα μπορούν να γίνουν πολλά και στην τοπική γαστρονομία όπως και στον θρησκευτικό τουρισμό με τα Μοναστήρια στους Προμάχους και στον Αρχάγγελο. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού έμειναν ενθουσιασμένοι καθώς έγινε το αδιαχώρητο τόσο στο Λουτράκι Αλμωπίας όσο και στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο. 

Η Πέλλα λοιπόν πρωταγωνίστησε ένα ακόμη τριήμερο. Είναι όμως οι αργίες, τα τριήμερα και οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα ικανά να… σώσουν την παρτίδα για τους επαγγελματίες του τουρισμού; Η απάντηση είναι ότι αν και δίνουν σημαντικές τονωτικές ενέσεις, δεν αρκούν, λόγω του αυξημένου φέτος ενεργειακού κόστους των καταλυμάτων και των αυξήσεων των τιμών στα προϊόντα. Άλλωστε τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν και η Άποψη, δείχνουν ότι η συμμετοχή  του τουρισμού στο ΑΕΠ της  Πέλλας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Για αυτό και η εικόνα με τους γεμάτους δρόμους, με τα γεμάτα καταστήματα και το ρεκόρ 100% πληρότητας σε Λουτράκι και Άγιο Αθανάσιο μάλλον ως τυχαίο γεγονός πρέπει να χαρακτηριστεί. 

Αλήθεια πάντως είναι το γεγονός που δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει, αναφορικά με το ότι η Πέλλα  αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις στους επισκέπτες της, κάτι που θα πρέπει να αξιοποιήσουν  προς όφελός τους οι επαγγελματίες του τουρισμού. Σήμερα χρειάζεται οργάνωση, ομογενοποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, άμεση προβολή και φυσικά πολύ δουλειά ώστε η Πέλλα εκτός από  τα αγροτικά, να πάρει και την μερίδα που της ανήκει στο ζήτημα του τουρισμού.... Και μπορεί και το δικαιούται. Αρκεί οι πολιτικοί ταγοί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more