Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΡΥΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

 


Παρελθόν οι υψηλές θερμοκρασίες και ανάβουν καλοριφέρ, θερμαντικά σώματα, τζάκια…

Φθηνές λύσεις για θέρμανση εξακολουθούν να αναζητούν πολλά νοικοκυριά

PETRELAIO THERMANSHS


Υψηλές θερμοκρασίες, τέλος…

Το σύστημα κακοκαιρίας «EVA» σηματοδότησε και στην Πέλλα το τέλος των υψηλών θερμοκρασιών που μας «χάρισε» ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος στο πρώτο πενθήμερό του, βοηθώντας ουσιαστικά τα νοικοκυριά, που περιόρισαν τις ανάγκες θέρμανσης και σε πολλές περιοχές μάλιστα τις εκμηδένισαν. Ήδη η πτώση της θερμοκρασίας στην Πέλλα είναι σημαντική. 

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα το θερμόμετρο θα παραμείνει σταθερά κάτω από τους 20 βαθμούς ως προς την ανώτερη θερμοκρασία, ενώ στα ορεινά θα σημειωθούν και μονοψήφιοι βαθμοί Κελσίου, χωρίς να αποκλείεται τις νυχτερινές ώρες να υπάρξουν και περιοχές που θα δουν αρνητικές θερμοκρασίες. 

Ακόμη και αν τα φαινόμενα υποχωρήσουν- οι προβλέψεις για βροχές και καταιγίδες αφορούν το Σαββατοκύριακο- η ατμόσφαιρα δεν πρόκειται να επανέλθει στο θερμό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων και θα «προσαρμόζεται» στο χειμωνιάτικο τοπίο. 

«Πονοκέφαλος» η θέρμανση 

Με τον «πονοκέφαλο» της υψηλής τιμής των καυσίμων και γενικά της θέρμανσης οι ευχές και οι προσδοκίες των νοικοκυριών, ειδικά στην Πέλλα  στην οποία καταγράφονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και τα μέσα Απριλίου σχεδόν, είναι να διατηρηθούν οι ήπιες καιρικές συνθήκες και να μην ζήσουμε καταστάσεις προηγούμενων χρόνων, όταν για μέρες και εβδομάδες ακόμη το θερμόμετρο έμεινε «κολλημένο» αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν στη μεγαλύτερη διάρκεια του 24ωρου. 

Το άγχος είναι μεγάλο και ένας σημαντικός ακόμη αριθμός νοικοκυριών βρίσκεται σε αναζήτηση οικονομικών πηγών θέρμανσης. 

Το πετρέλαιο θέρμανσης με τις προσφορές που γίνονται έχει αρκετές διαφοροποιήσεις στην τιμή λίτρου, που μεσοσταθμικά στην πόλη των Γιαννιτσών κυμαίνεται περί το 1,35 ευρώ το λίτρο, όμως περιφερειακά η τιμή του ξεπερνά το 1,40. Το κύριο χαρακτηριστικό, όπως ανέφεραν ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, είναι οι παραγγελίες μικρών ποσοτήτων, είτε λόγω έλλειψης ρευστότητας, είτε επειδή αρκετοί προσδοκούν πιθανή μείωση της τιμής στο επόμενο διάστημα. Οι μικρές ποσότητες, ανεβάζουν και την τιμή πώλησης 2 με 3 λεπτά και ανάλογα των αποστάσεων που καλούνται τα βυτία να διανύσουν.

Εναλλακτικές  πηγές θέρμανσης

Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, προκαλεί όμως και έντονα προβλήματα σε πολυκατοικίες, καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κοινόχρηστα και αναζητούν άλλες πηγές θέρμανσης. 

Σε πρώτη ζήτηση εξακολουθούν να βρίσκονται οι ηλεκτρικές συσκευές. Σύμφωνα μάλιστα με επιχειρηματίες του κλάδου υπάρχει έντονη κινητικότητα στην αγορά των κλιματιστικών, των αερόθερμων (που ζεσταίνουν συγκεκριμένους χώρους), ενώ εκτίναξη πωλήσεων σημειώνεται στα ηλεκτρικά υποστρώματα, που εξασφαλίζουν θέρμανση κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν μπορούν όμως να ζεστάνουν τα σπίτια στο σύνολό τους. 

Μεγάλη ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει και για καυσόξυλα, των οποίων επίσης η τιμή έχει ανέβει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η λύση αυτή προτιμάται κυρίως σε χωριά και μονοκατοικίες και λιγότερο σε πολυκατοικίες στις οποίες δεν υπάρχουν υποδομές για τζάκια. Η «πρεμιέρα» της καθολικής θέρμανσης -τουλάχιστον για περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, όπως το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων- αναμένεται να γίνει είτε σήμερα, είτε το αργότερο αύριο, όταν και θα αρχίζουν να «καπνίζουν» όλα σχεδόν τα τζάκια και οι καμινάδες των καλοριφέρ, όπου φυσικά υπάρχει οικονομική δυνατότητα για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. 

Οι προβλέψεις για τον καιρό 

Σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από αύριο το πρωί έως και τις βραδινές ώρες 

της Κυριακής  θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Το Βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος θα επηρεαστούν από το πρωί και τα φαινόμενα αναμένεται να σταματήσουν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. 

 Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη η αλλαγή του καιρού αναμένεται να αρχίσει από σήμερα το βράδυ. Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για σοβαρή επιδείνωση του καιρού και πολύ ισχυρά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας, προειδοποιώντας μάλιστα για πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως το Σάββατο. 

Συστάσεις από Πολιτική Προστασία

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

• Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more