Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Οι επισκέψεις Μητσοτάκη, Τσίπρα, Κουτσούμπα, τα έργα της ΝΔ,

 


η αισιοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα, η διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και οι 4 Βουλευτές στο επίκεντρο


Ιδιαίτερη έμφαση αποδεικνύεται πως δίνουν τα Κόμματα στην Πέλλα δεδομένων των συνεχώς αφίξεων των ηγεσιών και ισχυρών στελεχών τους, καθώς μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισκέφτηκαν την Πέλλα οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας. Σήμερα επιχειρούμε να αναλύσουμε συνοπτικά το πολιτικό σκηνικό στην Πέλλα, σε συνδυασμό με τα κεντρικά διλήμματα των Κομμάτων και τις στοχεύσεις τους, με φόντο τις εκλογές του 2023 και την αλληλένδετη σχέση που έχουν σε αρκετές των περιπτώσεων οι βουλευτικές κάλπες με την αυτοδιοίκηση και άλλους σημαίνοντες φορείς.

 

Έμφαση στα έργα

Το αφήγημα της τοπικής Νέας Δημοκρατίας είναι σαφώς οι εξαγγελίες για τα έργα της Πέλλας. Ο οδικός άξονας Έδεσσα-Θεσσαλονίκη εντός του 2023 θα δημοπρατηθεί και από τον Νοέμβριο υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα εγκατασταθεί ο εργολάβος. Το φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού εντός του 2023 και σίγουρα πριν τις Βουλευτικές εκλογές, θα περάσει από το Υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα δημοπρατηθεί και αυτό έτσι ώστε το 2026 να είναι έτοιμο. Τα πρώτο έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ, δηλαδή με σύμπραξη ιδιωτών και το δεύτερο από το ταμείο Ανάκαμψης.

 

 «τριγωνικό σκηνικό»

Σε ότι αφορά την Πέλλα, πολιτικά στελέχη θεωρούν ότι ένα το Κόμμα της ΝΔ κρατήσει δυνάμεις, έχοντας επιδείξει έργο στους πολίτες και παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει στα ποσοστά του 2019 στην περιοχή μας, ή έχει απώλειες λόγω των αυξημένων ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, μετά την επιστροφή σημαντικής μερίδας των παραδοσιακών ψηφοφόρων του , το εκλογικό σκηνικό θα είναι «τριγωνικό» στις εκλογές της απλής αναλογικής, χωρίς να είναι δεδομένο πως η ΝΔ θα είναι πρώτη ή θα έχει σαφή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ θα καλύψει τη μεγάλη του διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση. Όλα αυτά σε ένα νόμο που διαχρονικά η ΝΔ έχει υψηλά ποσοστά σε σχέση με την κεντροαριστερά και που σε κάποιες αναμετρήσεις είχε υψηλές διαφορές με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο στη ΝΔ πατούν στο γεγονός ότι θα υπάρξει υποστήριξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που είναι γαλάζια και σε επίπεδο Πέλλας καθώς και από τους Δήμους καθώς Χρήστος Μπάτσης στην Αριδαία, Δημήτρης Γιάννου στην Έδεσσα και Γρηγόρης Στάμκος στα Γιαννιτσά στηρίζουν ΝΔ. Όπως και να έχει για τη Νέα Δημοκρατία όπως άλλωστε δήλωσε και ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του  ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να είναι χαλαρή στις εκλογές με απλή αναλογική γιατί αυτές οι κάλπες θα είναι καθοριστικές για την επόμενη μέρα και τη διαμόρφωση του πολιτικού και κυβερνητικού σκηνικού.

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Πέλλα αποτελεί στόχο καθώς αυτό δείχνει και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Έδεσσα μετά από 12 χρόνια. Στόχος είναι να υπάρξουν τα ποσοστά του 2015 ενώ αν έρθει και η πρωτιά θα είναι καλοδεχούμενη. Το κλίμα αλλάζει εκτιμούν και αυτό φάνηκε από τον πολύ κόσμο επισκέφτηκε τον ίδιο στην Έδεσσα. Ακόμη αυτό το οποίο φαίνεται να αποτελεί ιδεατό στόχο για άλλη μια φορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και στην Πέλλα και πανελλαδικά αφού πείθει τους πολίτες με την εναλλακτική του πρόταση εξουσίας και το κλίμα που διαμορφώνει στην κοινωνία και που φαίνεται να είναι διαφορετικό από αυτό που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις δυσκολίες που περνά με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια από τις ανατιμήσεις θα αποτυπωθεί στις κάλπες και η ΝΔ θα υποστεί σημαντική ήττα. Για το νομό Πέλλας εκφράζεται αισιοδοξία για εκ νέου δυναμικό αποτέλεσμα και ισχυρή εκπροσώπηση στη Βουλή. Θυμίζουμε δε ότι ξεκινούν οι συζητήσεις για την ενίσχυση του ψηφοδελτίου στην περιοχή μας.

 

Επιστροφές, διεύρυνση και ενδυνάμωση στο ΠΑΣΟΚ

Περνώντας στο ΠΑΣΟΚ προφανώς για την Πέλλα καταγράφεται σαφές κλίμα αύξησης ποσοστών και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι είτε με την απλή αναλογική είτε με την ενισχυμένη μια έδρα μπορεί να έρθει στο Κίνημα στην Πέλλα μετά από 12 χρόνια. Άλλωστε την δεκαετία το 80΄η Πέλλα ήταν πράσινη. Επιστροφή λοιπόν στις ρίζες. Ήδη αρκετοί ψηφοφόροι επανεντάσσονται στο δυναμικό του κόμματος, όπως και στελέχη που είναι αποτραβηχθεί το τελευταίο διάστημα από τα κομματικά δρώμενα. Η Χαριλάου Τρικούπη επενδύει επικοινωνιακά και ουσιαστικά στην έδρα στην Πέλλα πράγμα διόλου εύκολο. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο ένα αυξηθούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ συνδυαστικά πανελλαδικά και τοπικά.

Επίσης θεωρείται δεδομένο πως επειδή υπάρχει βάση του ΠΑΣΟΚ και στην αυτοδιοίκηση, θα υπάρξει βοήθεια πως αυτή την κατεύθυνση όπως και εκπρόσωποι φορεών που ανήκουν τοπικά κομματικά στο ΠΑΣΟΚ. Ας μην ξεχνάμε πως τα σενάρια για ένταξη του περιφερειακού συμβούλου και ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, Άλκη Νουσηκύρου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν κομβικό στοιχείο για το μέλλον της παράταξης. Υπό το παραπάνω πρίσμα, κι αν σβήσει με φόντο τις εκλογές μια εσωκομματική εστία που παραδοσιακά ταλανίζει το τοπικό ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως χάνεται στις εθνικές εκλογές, το κόμμα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και στην αυτοδιοίκηση, λειτουργώντας συμπληρωματικά η μια κάλπη στην άλλη.

Εν κατακλείδι μέσα σε αυτό το πλαίσιο ολοένα και περισσότερο στελέχη του ΠΑΣΟΚ υιοθετούν την πολιτική άποψη του τριγωνικού σκηνικού χωρίς να έχουν ψευδαισθήσεις δεύτερης θέσης στην Πέλλα πωλώ δε μάλλον ένα η πόλωση πριν τις Εθνικές εκλογές υποστηριχθεί γίνει ακόμη πιο ορατή.

 

Τα δεξία της κεντροδεξίας

Εδώ είναι το κλειδί που δημιουργεί μεγάλα σκαλώματα στη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για την άνοδο της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου καθώς και του κόμματων των Ελλήνων του Ηλία Κασιδιάρη. Και τα δυο κόμματα φέρονται στην περιοχή μας έχουν ποσοστά πολύ υψηλά και αυτό προβληματίζει τη ΝΔ καθώς ματώνει από τις διαρροές. Μάλιστα πρόσφατα το ΣΚΑΙ παρουσίασε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένα σενάρια να μπει στη Βουλή και το Κόμμα Κασιδιάρη με 10 Βουλευτές. Αυτό σημαίνει πως και στην Πέλλα ίσως έχουμε αναταράξεις με τις έδρες… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more