Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

ΟΧΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ… ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ!

 

Να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων, να μπει φρένο στις προμήθειες


Κυρ. Μητσοτάκης: Από την υψηλή κερδοφορία τους να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά για να αποτραπούν τα «κόκκινα δάνεια»…

Αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού ζητάει η Κυβέρνηση, έκτακτο φόρο θέλουν Αλ. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκης

TRAPEZA TAMEIO MHTSOTAKHS

Το ποτήρι… ξεχείλισε πλέον όσον αφορά στην κερδοσκοπική τακτική που ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες, σε βάρος των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πέσει στην ανάγκη τους λαμβάνοντας δάνειο. 

Τα επιτόκια χορηγήσεων «καίνε» τους δανειολήπτες, εκείνα των καταθέσεων παραμένουν ουσιαστικά στο μηδέν, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φορτώνουν όσους διαβούν το κατώφλι τους με χρεώσεις και προμήθειες για οποιαδήποτε συναλλαγή κάνουν! Κάπως έτσι η κερδοφορία τους εκτινάχθηκε φέτος και είναι πλέον σαφές ότι κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα. Η Κυβέρνηση έχει τρόπο να εξαναγκάσει τους τραπεζίτες να δείξουν ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση. Πάντως, χθες ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη στάση των τραπεζών, καλώντας τες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Πρωτοβουλίες, όπως την επιβολή έκτακτου φόρου στα τραπεζικά υπερκέρδη, ζήτησαν με δηλώσεις τους και οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Κάλεσμα για στήριξη…

Κάλεσμα στις τράπεζες να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, διαθέτοντας μέρος από την υψηλή κερδοφορία που φαίνεται ότι θα έχουν το 2022, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες κατά την καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί» τόνισε, προσθέτοντας πως «οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, ώστε να αποτρέψουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων».

 Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, αλλά και τις υψηλές προμήθειες σε κάποιες συναλλαγές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες, αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

Ενόχλησε η στάση τους!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «In.gr», η αναφορά του κ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις τράπεζες, δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που αυτές κρατούν και, όπως υπογραμμίζει, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι μέσω του προϋπολογισμού, δηλαδή να κληθεί να τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων και φρένο στο κόστος προμηθειών των απλών τραπεζικών συναλλαγών, ενώ έχει νομοθετήσει πως δε θα δοθεί κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022. Όλα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι των πυκνών τελευταία επαφών του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα. Εκείνο που ζητάει το ΥΠΟΙΚ είναι το τραπεζικό σύστημα να συνεισφέρει το μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έχει δώσει, δε, διορία δύο εβδομάδων στους τραπεζίτες να ετοιμάσουν μια πρόταση μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, την οποία θα παρουσιάσουν στον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Απαράδεκτες χρεώσεις!

Δεν υπάρχει πολίτης που να μην έχει συναλλαγή κάποιου είδους με τράπεζα, οπότε όλοι λίγο – πολύ γνωρίζουν τις απαράδεκτες τακτικές που εκείνες ακολουθούν, εισπράττοντας ανεξαιρέτως απ’ όλους όσοι περνούν το κατώφλι τους μικρά ή μεγαλύτερα ποσά μέσω διαφόρων χρεώσεων και προμηθειών. Χθες μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και, για να πιέσει τις εξελίξεις, έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις τραπεζικές χρεώσεις και προμήθειες που επιβαρύνουν τον καταναλωτή και κατ’ επέκταση συνολικά την ελληνική κοινωνία. 

Αυτές είναι οι εξής: 1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος. 2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού). 3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης. 4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας. 5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας. 6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς. 7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.). 8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών. 9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων. 10.  Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων. 11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ). 12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σφίγγει ο «κλοιός»!

Γενικότερα σφίγγει ο «κλοιός» πλέον γύρω από τις τράπεζες, καθώς δεν είναι μόνο η Κυβέρνηση που αποφάσισε να τους… βάλει χέρι, αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί ζητούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση της κοινωνίας.

Σε δηλώσεις του χθες από το Κιλκίς όπου περιόδευσε, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα επιβάλλει έκτακτο φόρο στις τράπεζες και νόμο ώστε να εξαναγκαστούν σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να έχουν κέρδη ένα δισ. ευρώ η κάθε μία και να πιάνουν τους δανειολήπτες από το λαιμό, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως έχει στον πυρήνα της πολιτικής του την αδικία και γι’ αυτό πρέπει να επιστρέψει η δικαιοσύνη παντού!

Με αφορμή τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τα υπερκέρδη των τραπεζών επίθεση εξαπέλυσε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό πως «ξαφνικά θυμήθηκε την κερδοσκοπία των τραπεζών, όπως πριν μήνες ανακάλυψε την κοινωνική κατοικία», ενώ θύμισε πως το κόμμα του ήδη από τις 7 Νοεμβρίου τον έχει καλέσει να φορολογήσει με έκτακτη εισφορά τα υπερκέρδη, τα οποία συσσώρευσαν οι τράπεζες επωφελούμενες από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων, που είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά. 

«Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε ανάλογες περιπτώσεις και όχι να μένει παρατηρητής της απελπισίας των πολιτών και των κοινωνικών ανισοτήτων», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more