Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Μυστήριο για τις ανασκαφές στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου

 


Επισκέφτηκαν το Μοναστήρι οι Κ. Βελόπουλος, Δ. Σταμενίτης και Καρασμάνης



Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ακόμα και από την ΓΑΔΑ, με καθημερινή παρουσία και ειρηνοδίκη, βρίσκονται από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην Αλμωπία, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία και εντός του περιβόλου του μοναστηριού σκάβουν λάκκους αναζητώντας αρχαία, χρυσάφι και άλλα αντικείμενα πολύτιμης αξίας.

 
Στο μοναστήρι προκλήθηκε και ένταση τις προηγούμενες ημέρες, όταν κάτοικοι της κοινότητας του Αρχάγγελου ζήτησαν από τους αστυνομικούς να φύγουν από το μοναστήρι, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο σημείο ακόμα και δυνάμεις των ΟΠΚΕ.

Ειδικότερα και όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας Άποψη Πέλλας καλόγερος του μοναστηριού, το πρωί του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου οι μοναχοί αντιλήφθηκαν τέσσερα άτομα να κινούνται έξω από το μοναστήρι και να ερευνούν το χώρο.

«Γύρω στη 1:00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και μετά από περίπου τρεις ώρες παρακολούθησης μας είπαν τα άτομα αυτά ότι είναι από την Ασφάλεια Αθηνών και έφτασαν στο μοναστήρι μας, για να μας προστατεύσουν από χρυσοκάπηλους, οι οποίοι σκοπεύουν να έρθουν και να σκάψουν. Μας ζήτησαν να μείνουμε μέσα στη μονή. Μετά από λίγο έφτασε και περιπολικό από την Αριδαία», λέει στο ethnos.gr καλόγερος του μοναστηριού.

Κατά το μοναχό, το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου οι αστυνομικοί άρχισαν να σκάβουν εντός του περίβολου του μοναστηριού. «Αρχίσαμε να ανησυχούμε εμείς αλλά και οι πιστοί που επισκέπτονται το μοναστήρι μας, όταν τους είδαμε να σκάβουν πίσω από ένα βράχο. Μας είπανε ότι σκάβουν ψάχνοντας για χρυσάφι, αγάλματα και άλλα σημαντικά αντικείμενα, αλλά δεν έδωσε άδεια για τις εργασίες ούτε ο μητροπολίτης μας ούτε ο ηγούμενός μας», αναφέρει ο μοναχός.

Προκλήθηκε ένταση
Μετά από λίγο έφτασαν στο σημείο περίπου είκοσι κάτοικοι του Αρχάγγελου και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να σκάβουν και να φύγουν από το μοναστήρι. Μάλιστα, προκλήθηκε και ένταση, όταν οι κάτοικοι πέταξαν κάποια εργαλεία των αστυνομικών.

«Έγινε μία φασαρία, αφού ήρθε κι άλλος κόσμος στο μοναστήρι μας. Οι αστυνομικοί έλεγαν ότι έχουν την άδεια του δεσπότη μας καθώς και του ηγουμένου αλλά αυτό είναι ψέμα. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουν στο μοναστήρι μας και άλλοι αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι με μαύρες στολές, τα ΟΠΚΕ», λέει ο μοναχός.

 

Κατά τον ίδιο, από το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα στην είσοδο του μοναστηριού υπάρχουν τρία περιπολικά και άλλα δύο μέσα στο μοναστήρι.

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε υπό κατάληψη. Έχουν ανοίξει τρεις λάκκους κοντά στο βράχο αλλά δε βρήκαν τίποτα. Στη συνέχεια άρχισαν να σκάβουν λίγα μέτρα δίπλα από την κόγχη του Ιερού της εκκλησίας μας. Άνοιξαν και εκεί λάκκο, αλλά βρήκαν βράχο. Έφεραν από το Δήμο Αλμωπίας κομπρεσέρ με διαμάντι και άνοιξαν λάκκο δύο μέτρων. Δε βρήκαν τίποτα και είπαν ότι θα φέρουν γεωτρύπανο από Θεσσαλονίκη. Όμως, έτσι υπάρχει κίνδυνός να προκληθούν μεγάλες ζημιές στην εκκλησία του μοναστηριού, που χτίστηκε το 19ο αιώνα. Εδώ υπάρχουν και αρχαιολόγοι, ενώ οι αστυνομικοί έχουν και εργαλεία για αναζήτηση χρυσού. Είμαστε εφτά πατέρες στη μονή και ανησυχούμε», αναφέρει ο καλόγερος της μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Τι λέει ο δήμαρχος
Μιλώντας σε Αθηναϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο δήμαρχος Αλμωπίας, Χρήστος Μπάτσης, είπε ότι στο μοναστήρι βρίσκονται αστυνομικοί από διάφορα σώματα, ακόμα και από την Αθήνα και ότι όλες οι εργασίες γίνονται με την καθημερινή παρουσία ειρηνοδίκη.

«Οι καλόγεροι κάνουν κανονικά τις καθημερινές τους εργασίες και μπορούν να κινηθούν, όπου νομίζουν, χωρίς να τους εμποδίζει κανένας. Μάλιστα, υπάρχει και εντολή να επιτηρούν, όπου σκάβουν οι αστυνομικοί. Απλώς το μοναστήρι δεν είναι ανοιχτό για το κοινό», αναφέρει ο κ. Μπάτσης.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι αστυνομικοί να είχαν πληροφορία ότι χρυσοκάπηλοι ή αρχαιοκάπηλοι να επιδίωκαν να σκάψουν στο μοναστήρι, προκειμένου να βρουν κάτι πολύτιμο. Έτσι βρέθηκαν στην ιερά μονή οι αστυνομικοί και άρχισαν να αναζητούν το θησαυρό, για να τον προστατεύσουν.

Να σημειωθεί ότι η ιερά μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αλμωπίας ιδρύθηκε το 12o αιώνα, ωστόσο, από το 1940 και για περίπου πενήντα χρόνια εγκαταλείφθηκε από μοναχούς και έμεινε έρημη. Από το 1989 άρχισαν να εγκαταβιούν πάλι σε αυτήν μοναχοί.

Ο Κ. Βελόπουλος 
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή και αναφέρθηκε στο θέμα. «Μυστηριώδεις» εκσκαφές διεξάγονται στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αλμωπίας εδώ και ημέρες, με κάτοικο του Αρχαγγέλου Αλμωπίας στην Πέλλα να καταγγέλλει στον Focus FM 103.6 και στην εκπομπή «Κόντρα στο Σύστημα» πως οι εκσκαφές πραγματοποιούνται παρουσία αστυνομικών, με την είσοδο για τους κατοίκους να έχει αποκλειστεί.

«Τίθεται θέμα στατικότητας του ναού και θέλουν να σκάψουν και άλλο… τι είναι αυτά τα πράγματα δηλαδή θα ρίξουν την εκκλησία για να βρουν χρυσό;» δήλωσε κάτοικος της περιοχής, προσθέτοντας πως «άμα πάμε να διαμαρτυρηθούμε, μάς απείλησαν ότι θα έρθουν τα ΜΑΤ».
Στις «μυστήριες» εκσκαφές, οι οποίες καταγγέλθηκαν στον Focus FM 103.6 από κάτοικο του Αρχαγγέλου Αλμωπίας, αναφέρθηκε σήμερα, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
«Θέλω όμως να κάνω μια καταγγελία για κάτι που γίνεται αυτή τη στιγμή. Έχουμε την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας – τυμβωρυχίας στη Μονή Αρχαγγέλου, το παλαιότερο βυζαντινό μοναστήρι στον Αρχάγγελο Αλμωπίας. Πήγαν από την Αθήνα εκεί κάποια κυρία Κατερίνα από την ΕΥΠ, πήγε και ο κος Γιώργος, υπεύθυνος της ΕΥΠ, και άλλα 40 άτομα χωρίς άδεια. Χωρίς την άδεια του μοναστηριού, χωρίς άδεια από τον μητροπολίτη άρχισαν να σκάβουν! Έφεραν κομπρεσέρ και γεωλογικό μηχάνημα και άνοιξαν τεράστια τρύπα στο ιερό. Ο ναός είναι χτισμένος σε κρύπτη και για το θέμα αυτό δεν ενημερώθηκε ούτε η προϊσταμένη της αρχαιολογίας. Αυτοί ψάχνουν για χρυσό μέσα στην κρύπτη. Όπως λέγεται υπάρχουν τέσσερις τόνοι χρυσού και αγάλματα. Μαζεύτηκε το χωριό, ζήτησαν να πάνε κανάλια να καλύψουν όσα γίνονται και δεν πήγε κανένα. Πήγε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και έδιωξε τον κόσμο, ενώ έχουν απαγορεύσει ακόμα και στον πρόεδρο του χωριού να πλησιάσουν. Κύριε Γεραπετρίτη σας καθιστώ υπεύθυνους. Ψάξτε το. Είναι πολύ σημαντικό», είπε σχετικά ο κ. Βελόπουλος.

Δ. Σταμενίτης: «Οι αρμόδιες αρχές με σεβασμό στο μνημειακό χαρακτήρα της Μονής θα διαφυλάξουν την ακεραιότητα της».


«Βρέθηκα σήμερα στην είσοδο του περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όπου συνομίλησα με τον Ηγούμενο και του Μοναχούς, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία και οι υπεύθυνες αρχές, κατά τη διάρκεια των νόμιμων ερευνών που διεξάγουν, έχουν ως πρωταρχικό στόχο να διασφαλίσουν την ακεραιότητα του μνημείου. Παράλληλα με τις έρευνες που επιτάσσουν οι νόμοι, είναι βέβαιο ότι υπάρχει μέριμνα και για το τεχνικό κομμάτι της διαδικασίας ώστε να μην υπάρξουν φθορές και να μην κινδυνεύσει η Μονή και από την πλευρά μας είναι σημαντικό να καθησυχάσουμε τους ανθρώπους του Μοναστηριού για όσα ευλόγως τους ανησυχούν.

Προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές αλλά και στις τεχνικές υπηρεσίες που διεξάγουν τις έρευνες, οι οποίες απαρτίζονται από ειδικούς επιστήμονες, ότι λαμβάνουν κάθε απαραίτητο μέτρο προκειμένου να μην υπάρξουν φθορές και να μην κινδυνεύσει στο ελάχιστο η στατικότητα του κτιρίου το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο Βυζαντινής κληρονομίας.

Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής όπου διεξάγονται οι ανασκαφές υπάρχει η διαβεβαίωση ότι με το πέρας των εργασιών αυτός θα παραδοθεί στην αρχική του μορφή. Σε κάθε περίπτωση όπου υπάρξει ανάγκη η Πολιτεία μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων θα φροντίσει για την αποκατάσταση.

Πρέπει να τονίσουμε και να αναγνωρίσουμε ότι για τον Ηγούμενο και τους Μοναχούς είναι πράγματι εξαιρετικά δύσκολο να στερούνται αυτό το διάστημα την επαφή με τους πιστούς, όμως γρήγορα το Μοναστήρι θα είναι έτοιμο να συνεχίσει τη λειτουργία του και να υποδεχθεί και πάλι τον κόσμο».


Άμεση επίσκεψη Βελόπουλου


Στην Ιερά Μονή Αρχάγγελου Μιχαήλ Αλμωπίας βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σπεύδοντας στο πλευρό των Μοναχών μετά τις καταγγελίες που έγιναν για μυστηριώδη τυμβωρυχία – Αρχαιοκαπηλία στον αύλειο χώρο της Μονής.

«Είσαι ο μόνος που στέκεσαι δίπλα μας και δίπλα στην Ορθοδοξία» είπαν στον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης οι Μοναχοί που τον υποδέχθηκαν.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος διαπίστωσε το τι ακριβώς έχει συμβεί και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη διευθέτηση της υπόθεσης.

  

  

Στο θέμα ωστόσο είχε αναφερθεί και νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατά την ομιλία του στη Βουλή.


Η καταγγελία είχε γίνει από κάτοικο του Αρχαγγέλου Αλμωπίας στην Πέλλα που μίλησε στον Focus FM 103.6 και στην εκπομπή «Κόντρα στο Σύστημα» με τον Γρηγόρη Σερέτη και είπε ότι οι εκσκαφές πραγματοποιούνται παρουσία αστυνομικών, με την είσοδο για τους κατοίκους να έχει αποκλειστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more