Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Οι Βλάχοι δε μιλούν ενιαία γλώσσα αλλά τοπικά προφορικά ιδιώματα!

 

Απάντηση στην προπαγάνδα έδωσε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

 

- Αποφασίστηκε η καταγραφή τους στο ελληνικό αλφάβητο, ενώ τονίστηκε εκ νέου η ελληνική καταγωγή του βλαχόφωνου πληθυσμού της χώρας μας

- ΜΙΧ. ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ (Πρόεδρος ΠΟΠΣΒ) στα Νέα της Πέλλας: Η επιστήμη μίλησε…

BLAXOI SYNEDRIO 14 12 22

Τα βλάχικα δεν αποτελούν μία ενιαία γλώσσα, αλλά προφορικά τοπικά ιδιώματα, ενώ οι βλαχόφωνοι πληθυσμοί της χώρας μας είναι ελληνικής καταγωγής. Άρα, κάθε απόπειρα παρουσίασής τους ως «μειονότητα» δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Αυτά ήταν τα βασικά πορίσματα του διήμερου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διεξήγαγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Μάλιστα, αποφασίστηκε η αποκλειστική καταγραφή των ελληνοβλαχικών τοπικών ιδιωμάτων αποκλειστικά στο ελληνικό αλφάβητο, διαδικασία που θα έχει ως στόχο τη διάσωσή τους, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μιχάλη Μαγειρία να επισημαίνει στα Νέα της Πέλλας » ότι «η επιστήμη μίλησε»!

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, λοιπόν, δόθηκε αφοπλιστική απάντηση στην περίφημη ρουμανική προπαγάνδα, αλλά και σε εκείνους οι οποίοι επιχειρούν, εκ του πονηρού, να καταγράψουν τα βλάχικα ως ενιαία γλώσσα σε λατινικό αλφάβητο.

Ιδίωμα τα βλάχικα!

Ξεκάθαρες και οριστικές απαντήσεις σε δύο βασικά ερωτήματα σχετικά με τα βλάχικα έδωσε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, το οποίο ασχολήθηκε αφενός με το αν είναι αυτά γλώσσα ή ιδίωμα και αφετέρου με το αν χρειάζεται εγγραμματισμός ή καταγραφή τους.

Οι συμμετέχοντες επιστήμονες αναφέρθηκαν στην εκτεταμένη λατινοφωνία στη χερσόνησο του Αίμου και ευρύτερα στην Ν.Α. Ευρώπη, κατατάσσοντας τα βλάχικα στα λατινόφωνα ιδιώματα και πρότειναν την καταγραφή των ελληνοβλαχικών γλωσσικών ιδιωμάτων, μέσω των Συλλόγων της Ομοσπονδίας, χρησιμοποιώντας όμως λέξεις της ελληνικής γλώσσας και απόδοση στα βλάχικα και όχι εγγραμματισμό με τη λατινική γραφή όπως επιθυμούν ορισμένοι κύκλοι εντός κι εκτός Ελλάδας!

Με ελληνικό αλφάβητο

Μεταξύ άλλων, τονίσθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα βλάχικα είναι περισσότερα του ενός προφορικά τοπικά ιδιώματα, ότι δεν υπάρχει ενιαία ελληνοβλαχική γλώσσα, ότι κανένα ιδίωμα δεν επικράτησε των υπολοίπων και ότι η ομογενοποίησή τους θα τα εξαφάνιζε. Όσον αφορά το θέμα της διάσωσής τους ο ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. και γλωσσολόγος - λατινιστής Αντώνης Μπουσμπούκης κατέθεσε πρόταση καταγραφής των ελληνοβλάχικων ιδιωμάτων από κάτω προς τα πάνω, λαμβάνοντας υπόψιν τη γνώμη των χρηστών, αλλά αποκλειστικά με το ελληνικό αλφάβητο και όχι κατ’ ενιαίο τρόπο, αποκλείοντας την ομογενοποίησή τους.

Ερωτηθείς  σχετικά με τις αποφάσεις αυτές από τα Νέα της Πέλλας, ο Πρόεδρος της Πανελλ. Ομοσπονδίας Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, ο οποίος είναι εξάλλου και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας, υπήρξε κατηγορηματικός, τονίζοντας τα εξής: «Το Διεθνές Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας έδωσε οριστική και κυρίως επιστημονική λύση στο γλωσσολογικό των Βλάχων. Τώρα μίλησε η επιστήμη και το θέμα κλείνει»!

Καμία άλλη γραφή

Η πρόταση του κ. Μπουσμπούκη έγινε ομόφωνα δεκτή και αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ελληνοβλαχικών τοπικών ιδιωμάτων με το ελληνικό αλφάβητο, προκειμένου αυτά να διασωθούν και μαζί τους να διασωθούν στοιχεία του πολιτιστικού παρελθόντος του  βλαχόφωνου Ελληνισμού.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, «οποιεσδήποτε προσπάθειες εγγραμματισμού των βλάχικων αυτών ιδιωμάτων, δηλαδή ορισμού άλλου μόνιμου τρόπου γραφής αυτών στο λατινικό ή ρουμανικό αλφάβητο, βρίσκει αντίθετο τον βλαχόφωνο Ελληνισμό, διότι υπονομεύει την συνοχή του και το μέλλον του, απομακρύνοντάς τον από τη μητέρα όλων των γλωσσών, που είναι κατά διεθνή ομολογία η Ελληνική»!

Ελληνική καταγωγή

Συναφές ζήτημα με το βλάχικο ιδίωμα είναι και το ερώτημα, το οποίο αφορά στην καταγωγή των Βλαχοφώνων πληθυσμών. Κι εδώ τα πορίσματα του πρόσφατου Συνεδρίου επαναβεβαίωσαν την ιστορική αλήθεια. Όπως υποστηρίχθηκε με συγκεκριμένα επιχειρήματα, οι βλαχόφωνοι κατάγονται από τους Μολοσούς τους προερχομένους εκ των Δωριέων και κατά τη ρωμαϊκή εποχή υπέστησαν γλωσσικό εκλατινισμό. Τονίστηκε η κοινή συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των βλαχόφωνων ότι ανήκουν στο ελληνικό έθνος, επομένως δεν μπορούν να θεωρούνται μειονότητα  και επισημάνθηκε χαρακτηριστικά πως «τοποθετούνται απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία ή προσπάθεια αθεμελίωτου διαχωρισμού των βλαχοφώνων από τον Ελληνισμό».

Το «κουτσοβλαχικό»…

Τα παραπάνω προήλθαν από την ανάλυση του λεγόμενου «κουτσοβλαχικού» ζητήματος που γεννήθηκε από τη ρουμανική προπαγάνδα, με βασικό στόχο να πειστούν οι βλαχόφωνοι Έλληνες ότι δεν είναι Έλληνες αλλά εκ καταγωγής Ρωμαίοι και κατ’ επέκταση Ρουμάνοι. Εξάλλου, σε ειδική επιστημονική εισήγηση παρουσιάστηκε διεξοδικά το θεώρημα του «Αρμανισμού», ως κίνημα εθνοτικού και εθνογλωσσικού εθνικισμού, με σαφείς εθνικούς πολιτικούς στόχους, που εμφανίσθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο ίδιο πλαίσιο, έγινε αναφορά στις συνέπειες που υπέστη ο βλαχόφωνος Ελληνισμός για τους αγώνες του στη νεότερη ελληνική ιστορία και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και στα πλαίσια ευρείας εκκαθαριστικής επιχείρησης πυρπολήθηκαν από τον Γερμανικό στρατό τα βλαχοχώρια της Πίνδου.

Παρουσίες - εισηγήσεις

Πέρα από τους εκπροσώπους βλάχικων συλλόγων και φορέων, τις εργασίες του Συνεδρίου  με τίτλο «Βλαχόφωνος Ελληνισμός – Ιστορική πορεία και μελλοντικές προκλήσεις», οι οποίες φιλοξενήθηκαν στο αμφιθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Νικόλαος  Παπαϊωάννου, η πρ. υπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου, οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» Βασίλης Κάγιος, τοπικοί βουλευτές κ.α..

Συνολικά εκφωνήθηκαν δεκαεννέα επιστημονικές εισηγήσεις οι οποίες παρουσίασαν κατά χρόνο και κατά θέμα όλους τους παράγοντες που συνθέτουν τη συνολική εικόνα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, την ιστορική πορεία του, το παρόν και το μέλλον του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε απευθείας μετάδοση των εργασιών του συνεδρίου μέσω live streaming, δίδοντας την δυνατότητα της εξ αποστάσεως συμμετοχής στους απανταχού Βλαχόφωνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more