Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα θα πάρει έδρα…

 


Ο Άλκης Νουσηκυρου μιλά στην Άποψη:

 


 

 

Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Άλκης Νουσηκύρου στην εβδομαδιαία εφημερίδα Άποψη Πέλλας. Ο ίδιος μίλησε για την απόφαση του να συστρατευτεί με το ΠΑΣΟΚ και να είναι υποψήφιος με το Κίνημα ως Βουλευτής, μετά από 30  χρόνια πορείας στην Νέα Δημοκρατία,  για τον αγώνα που ξεκίνησε ενώ έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του στην ερώτηση γιατί ένας κεντροαριστερός να τον ψηφίσει. Τέλος τοποθετήθηκε και για το ατύχημα που είχε και που ευτυχώς εκτός από ράμματα δεν είχε άλλες επιπτώσεις… Τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις διαβάστε την παρακάτω:

 

 

1) Ποιοί είναι οι κύριοι λόγοι που σας οδήγησαν να συστρατευτείτε με το ΠΑΣΟΚ και να είστε υποψήφιος Βουλευτής στην Πέλλα;

 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι ένας πολιτικός σχηματισμός βαθιά δημοκρατικός, ανοικτός στους πολίτες και την κοινωνία. Είναι ένας χώρος που παλεύει να συνδιαμορφώσει την πολιτική του πρόταση «από τα κάτω» και κυρίως μία ήρεμη και έμπειρη δύναμη δημιουργικής σύνθεσης. Είναι ένας χώρος που σου επιτρέπει να εκφράζεις τις απόψεις σου ελεύθερα -πέρα από κομματικές γραμμές- καθώς λειτουργεί χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς απέναντι στο «άλλο / διαφορετικό». Όλα αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ταιριάζουν με την έως τώρα διαδρομή μου αλλά και την αντίληψή μου για την πολιτική.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπό τη νέα του ηγεσία προσπαθεί να (συν)-διαμορφώσει μία νέα πολιτική κουλτούρα για τον τόπο μας, που «ακούει» στις λέξεις: «σύνθεση» και «συνεργασία». Νομίζω ότι ένα τέτοιο πλαίσιο εκφράζει πολιτική «υγεία» και στόχο έχει την ανάδειξη τής ίδιας τής πολιτικής και όχι των προσώπων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες πώς θα μπορούσε κανείς, που θέλει να προσφέρει στον τόπο του, ν’ αρνηθεί μία πρόταση συμμετοχής στο ψηφοδέλτιό του;     

 

2) Είναι ίσως η πρώτη φορά, από τότε που πολιτεύεστε, που έχετε πολύ χρόνο για να πολιτευτείτε μιας και τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ έχουν ανακοινωθεί εγκαίρως. Πώς είναι αυτή η εμπειρία και πότε πιστεύετε ότι μπορούν να γίνουν οι Εθνικές εκλογές;

 

Οι εθνικές εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Εξάλλου, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της κυβερνητικής θητείας, η οποία ακόμα και αν εξαντληθεί «μετράει» λίγους μήνες «ζωής». Γι’ αυτό και ο αγώνας μας είναι καθημερινός, όπως καθημερινή είναι και η προσωπική μου επαφή με τους πολίτες της Πέλλας.

Ως προς το πρώτο μέρος της ερώτησής σας, γνωρίζετε καλά ότι ο πολιτικός χρόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για να υπάρξει ουσιαστική και εποικοδομητική επαφή με τους πολίτες. Έτσι, η έγκαιρη  ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ ήταν κάτι θετικό ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Να σημειώσω, όμως, ότι η επαγγελματική και πολιτική μου διαδρομή μ’ έχει μάθει να λειτουργώ και κάτω από πιεστικές, ως προς το χρόνο, συνθήκες. Οπότε η πίεση τού χρόνου δε μου δημιουργεί άγχος και φόβο. Σ’ αυτό θα πρέπει να σας ομολογήσω ότι με βοηθάει και το ευρύ δίκτυο φίλων και υποστηρικτών που συστρατεύθηκε μαζί μου από την πρώτη κιόλας στιγμή. Είναι οι άνθρωποι που με αγαπούν και με βοηθούν καθημερινά σ’ αυτόν τον αγώνα και είναι πολλοί. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.     

 

3) Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση και την πρώτη στη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί αυτή η κατάσταση να μεταβληθεί και αν όχι θα συνεργαστείτε με τη Νέα Δημοκρατία ως ΠΑΣΟΚ ή θα επιλέξετε μια Κυβέρνηση των ηττημένων;

 

Μία δημοσκόπηση αποτελεί -αναμφισβήτητα- ένα χρήσιμο εργαλείο, ιδιαίτερα όταν εστιάζει στη διερεύνηση μιας σειράς ποιοτικών χαρακτηριστικών. Βέβαια, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι αποτυπώνει τη διάθεση και τη συμπεριφορά της κοινής γνώμης μια δεδομένη και μόνο στιγμή, τη στιγμή της έρευνας. Επίσης, δε θα πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν κατάφεραν να προβλέψουν σωστά (σε μερικές περιπτώσεις οι αποκλίσεις ήταν τεράστιες) το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αυτό οφείλεται (μεταξύ άλλων) και στη δυσπιστία του κόσμου απέναντι σ’ αυτές.

Ωστόσο σήμερα, απαντώντας στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, οι δημοσκοπήσεις που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας παρουσιάζουν την εικόνα που αναφέρετε. Αυτό βέβαια δε σημαίνει τίποτα και δεν καθορίζει την ποιότητα των πολιτικών μας πράξεων. Γι’ αυτό και καθημερινά αγωνιζόμαστε, ανεξαρτήτως των δημοσκοπικών ευρημάτων, να πετύχουμε τους στόχους μας: Πρώτον, να συνομιλήσουμε με τους πολίτες μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές και ισότιμες διαλογικές διαδικασίες συνδιαμορφώνοντας τις προτάσεις μας και δεύτερον να τις κοινωνήσουμε -μαζί με τις ιδέες και τις αξίες μας- στην ευρύτερη κοινωνία. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πετύχουμε και το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα.

Τώρα, ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, πρέπει να σας ξεκαθαρίσω ότι ο πολιτικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλος από το να είναι χρήσιμο για τη χώρα και τους πολίτες της. Επίσης, θα πρέπει να σας αναφέρω, αν και είναι γνωστό, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των πολιτικών συνεργασιών βάσει κάποιων κοινων προγραμματικών συμφωνιών. Αλλά ας μην προτρέχουμε, διότι τις όποιες πολιτικές εξελίξεις τις καθορίζουν οι πολίτες -και μόνο- με την επιλογή τους!

 


 

4) Γιατί ένας προοδευτικός πολίτης να ψηφίσει τον Άλκη Νουσηκύρου στην Πέλλα;

 

Εγώ θα έλεγα γιατί ένας πολίτης να ψηφίζει τον Άλκη Νουσηκύρου, διευρύνοντας αυτόν το κάπως περιοριστικό επιθετικό προσδιορισμό. Όσες και όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δε μου αρέσουν οι «τεμπέλες», ας αφήσουμε λοιπόν τον καθένα και την καθεμιά ν’ αυτό-προσδιοριστεί ελεύθερα -όπως επιθυμεί. Εξάλλου, όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζουν τα ίδια καθημερινά προβλήματα, που υπερβαίνουν τους «προσδιορισμούς», τους «διαχωρισμούς» και τις «στενές» ιδεολογίες, στα οποία καλούμαστε -ως πολιτευτές- να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις.

Ως προς την ουσία του ερωτήματός σας θα έλεγα τα εξής: Είμαι ένας άνθρωπος ανοιχτός και δημοκράτης. Αγαπάω το διάλογο και δεν αντιμάχομαι το διαφορετικό. Μου αρέσει να «ακούω» τους άλλους. Γνωρίζω τα προβλήματα τού τόπου μας λόγω του ότι διαχρονικά παραμένω ενεργός πολίτης. Διαθέτω την πολιτική εμπειρία λόγω της πορείας μου στα κοινά και της ανάληψης θέσεων ευθύνης (ξέρετε είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, να υπάρχουν στην εθνική αντιπροσωπεία έμπειροι άνθρωποι, αλλά και άνθρωποι που διαθέτουν εύκολη πρόσβαση και γνωριμίες στο αθηνοκεντρικό κράτος προκειμένου να προωθήσουν άμεσα και να επιλύσουν τα προβλήματα τού τόπου τους και εγώ έχω αυτήν τη δυνατότητα). Ακόμα, εξαιτίας της επαγγελματικής μου θέσης έχω μάθει να λειτουργώ υπό πίεση, να επιλύω προβλήματα και να λαμβάνω αποφάσεις. Τέλος, πρέπει να σας αναφέρω ότι έχω δύο νεαρά παιδιά, τα οποία είναι και νέοι επιχειρηματίες. Όπως επίσης ότι στην εργασία μου συναναστρέφομαι και συνεργάζομαι με νέους ανθρώπους. Ξέρω, λοιπόν, από «πρώτο χέρι» τις αγωνίες, τους φόβους και τα προβλήματα των νέων αλλά και τις δυσκολίες του επιχειρηματικού κόσμου!

 

 

5) Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να γίνει Πρωθυπουργός;

 

Ο Νίκος είναι ένας άνθρωπος νέος, μορφωμένος, έξυπνος, αποφασιστικός και δημοκράτης. Χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος του διαλόγου, μ’ ενσυναίσθηση και σεβασμό ως προς το διαφορετικό. Ως ήρεμη πολιτική προσωπικότητα επιδιώκει την πολιτική συναίνεση. Επίσης, διαθέτει παραστάσεις από τον ευρωπαϊκό χώρο της πολιτικής, καινοτόμες ιδέες και σημαντική εμπειρία λόγω της πολιτικής του διαδρομής και των θέσεων ευθύνης που έχει αναλάβει. Οπότε θα έλεγα ότι διαθέτει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για ένα τέτοιο αξίωμα.

Αν τώρα μιλάμε βάσει των δυνάμει εκλογικών ποσοστών, όπως αυτά προκύπτουν δημοσκοπικά, θα σας προέτρεπα να δείξουμε υπομονή έως ότου διαμορφωθούν από τους πολίτες οι τελικοί πολιτικοί συσχετισμοί την ημέρα των εκλογών.   

 

 

6) Πόσο εφικτό είναι στην Πέλλα το ΠΑΣΟΚ να λάβει αρχικά και να διατηρήσει στη συνέχεια τη βουλευτική έδρα; 

 

Νομίζω ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές θα λάβει μία έδρα στο νομό μας. Αυτό δείχνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που επικαλεστήκατε σε άλλο σημείο. Αυτό φαίνεται, όμως, και από το κλίμα που «εισπράττω» στις καθημερινές και συνεχείς επαφές μου με τον κόσμο. Όμως, όπως διατυπώνετε την ερώτησή σας προκαταβάλλετε ότι θα υπάρξει επαναληπτική εκλογική διαδικασία. Είστε τόσο βέβαιος; Όπως σημείωσα και σε άλλο σημείο της συνέντευξής μας αυτό θα το αποφασίσουν αποκλειστικά και μόνο οι πολίτες με την επιλογή τους την ημέρα των εκλογών. Δεν αποκλείω, λοιπόν, το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση από τις επικείμενες εκλογές (εξάλλου το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε συνεργασίες βάσει κοινών προγραμματικών συμφωνιών) και να μη χρειαστεί επαναληπτική διαδικασία. Εξάλλου, οι πολίτες δε φαίνεται ν’ αγαπούν τη μακρά ακυβερνησία ή τη μακρόχρονη πολιτική αστάθεια / αβεβαιότητα. Ακόμα, όμως, και αν υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση είμαι πεπεισμένος ότι η δυναμική που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ μέσα στην κοινωνία θα του επιτρέψει ξανά την εκλογή αντιπροσώπου.

 

 

7. Πρόσφατα είχατε ένα ατύχημα. Αφού σας ευχηθούμε περαστικά θα θέλατε να μας πείτε τι συνέβη και αν αυτό θα έχει κάποια επίπτωση στο πρόγραμμά σας;

 

Ευχαριστώ για τις ευχές σας. Μετά από μία έξοδο για φαγητό με την οικογένειά μου, ενώ επέστρεφα προς το αυτοκίνητό μου, είχα την ατυχία να σκοντάψω στις πλάκες του πεζοδρομίου, οι οποίες προεξείχαν επικίνδυνα λόγω της ανύψωσής τους από τις ρίζες ενός παρακείμενου δέντρου. Να σημειώσω ότι αυτό έγινε κοντά στην περιοχή των καταρρακτών, δηλαδή μιας τουριστικής περιοχής. Μεταφέρθηκα, λοιπόν, στο Νοσοκομείο της Έδεσσας όπου έγιναν ράμματα στο μέτωπό μου, ενώ διαγνώστηκα και με πολλαπλά κατάγματα στο αριστερό χέρι. Ωστόσο, παρά το ατύχημά μου συνεχίζω κανονικά τις υποχρεώσεις μου. Κλείνοντας, όμως, και με αφορμή την ερώτησή σας θα ήθελα να σημειώσω ότι  οι συμπολίτες μας και οι επισκέπτες της πόλης μας αξίζουν καλύτερες υποδομές.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more