Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Στις 21 Μάιου θα ηττηθεί η ΝΔ και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων…

 


Ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπαλτζής μιλά στα Νέα της Πέλλας

 

 

Τι λέει για τους Βουλευτές της ΝΔ και την Θ. Τζάκρη

 

 

Την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ως υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Πέλλας, παραχώρησε στον δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη, ο Κώστας Μπαλτζής. Ο ίδιος μίλησε για όλους και για όλα, για την πορεία του, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Πέλλα, για τον Αλέξη Τσίπρα και τέλος δεν δίστασε να τοποθετηθεί για τους απερχόμενους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καθώς και για την Θεοδώρα Τζάκρη. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προβάλλονται ακολούθως:

 

 


 

1) Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουν οι πολίτες την πορεία σας στα κοινά και πως προέκυψε η υποψηφιότητα σας στον ΣΥΡΙΖΑ; 

 

Προέρχομαι από μία φτωχή, εργατική οικογένεια, οι συγγενείς μου αγρότες και εργάτες. Θεωρώ πως αυτά τα βιώματα μου, δημιούργησαν το απαραίτητο υπόβαθρο ώστε κάποια στιγμή να υπερβώ το ατομικό και να θελήσω να αγωνιστώ για το συλλογικό. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκίνησε, και συνεχίζει αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα, με το συνδικαλισμό, ενώ χρόνο με το χρόνο η κοινωνικοπολιτική μου ωρίμανση και εντονότερη ευαισθητοποίηση σε προβλήματα της καθημερινότητας με ώθησε να δραστηριοποιηθώ κινηματικά σε διάφορους χώρους (Παιδεία, Υγεία, Περιβάλλον...). Στα παραπάνω δε, να προσθέσω πως την τελευταία τετραετία ήμουν Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών. Στον ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκα το ’14 στις Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών και αυτής των Πανεπιστημιακών Θεσ/νίκης. Μετά τις εκλογές του Γενάρη του ’15 είχα την τιμή να διατελέσω συνεργάτης του βουλευτή του ν. Πέλλας Χρήστου Σμία καθόλη τη διάρκεια της θητείας του, ενώ στη συνέχεια και μέχρι το 2021 ήμουν Συντονιστής στην Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών. Είμαι Υπεύθυνος της Θεματικής Οικονομίας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ν. Πέλλας, μέλος του Συντονιστικού της Ο.Μ. Γιαννιτσών και των Τμημάτων Οικονομικής και Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το πως προέκυψε η υποψηφιότητά μου; Κατόπιν εκτενών συζητήσεων και προτροπής φίλων και συντρόφων, μην αντέχοντας πλέον τον ολισθηρό κατήφορο της χώρας, του λαού και της Δημοκρατίας, αποφάσισα με μεγάλο αίσθημα ευθύνης να κάνω το μεγάλο βήμα θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του Κόμματος για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στο νομό, κάτι που προς με μεγάλη μου τιμή έγινε αποδεκτό.

 

 

2) Έχετε αναπτύξει μια Πανεπιστημιακή καριέρα. Μπορεί να συνδυαστεί με την πολιτική; 

 

Πριν απαντήσω, να επισημάνω ότι δεν βρίσκω ελκυστικό τον όρο «καριέρα», ποτέ δε θεώρησα, ούτε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ως «καριερίστα». Απλά κάνω αυτό που αγαπώ και προσπαθώ να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Για να μπω όμως στην ουσία του ερωτήματος, μην παραβλέπουμε ότι το Πανεπιστήμιο πέρα από χώρος έρευνας και εκπαίδευσης, είναι και χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, καλλιέργειας δημοκρατικών αρχών και αξιών, κοινωνικοπολιτικής ευαισθητοποίησης. Υπό αυτό το πρίσμα όχι μόνο δε διακρίνω κάποια ασυμβατότητα μεταξύ της πανεπιστημιακής ιδιότητας και της ενεργούς ενασχόλησης με την πολιτική, τουναντίον το θεωρώ και φυσιολογικό. Το αν αυτό τώρα μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων. Αναντίρρητα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αναφορικά με το άτομό μου η ενασχόλησή μου με την πολιτική περιόρισε σημαντικά το χρόνο για τις ερευνητικές μου δραστηριότητες, εστιάζοντας τα τελευταία έτη στο διδακτικό μου μόνο έργο. Επειδή όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, «δε χωράνε δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη».

 

 

3) Η Πέλλα διαχρονικά έχει μείνει πολύ πίσω σε πολλές υποδομές. Δυστυχώς ευθύνη έχουν όλα τα Κόμματα που κυβέρνησαν. Πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση; 

 

Δυστυχώς θα συμφωνήσω για το δραματικό πρόβλημα υποδομών στο νομό. Να μιλήσουμε για τα νοσοκομεία μας, τη συγκοινωνιακή μας απομόνωση, την κατάσταση του οδικού δικτύου, την αντιπλημμυρική θωράκιση, η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Και σίγουρα οι ευθύνες είναι διαχρονικές, αλλά πόσα χρόνια κυβερνούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πόσα ο ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα ο τελευταίος υπό τον ασφυκτικό μνημονιακό κλοιό και το καθεστώς του αυστηρού δημοσιονομικού ελέγχου και εποπτείας; Παρόλα αυτά την τετραετία 2015-19 βελτιώθηκαν αισθητά οι νοσοκομειακές υποδομές, άρχισε να προχωρά το έργο της ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, ξεκίνησε η ουσιαστική συζήτηση για τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ιδρύθηκε πανεπιστημιακή σχολή στην Έδεσσα όπως και πέντε μεταλυκειακά προγράμματα σε Έδεσσα, Γιαννιτσά, Αριδαία και Σκύδρα, αναφέρομαι σε κάποια από τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα. Ποια η σημερινή κατάσταση; Τα  δύο νοσοκομεία του νομού τελούν υπό πλήρη διάλυση, κανένα ουσιαστικό έργο υποδομής δεν έχει υλοποιηθεί, αόριστες προεκλογικές υποσχέσεις έχουν όμως δοθεί από τους κυβερνώντες! Αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Τόσο συλλογικά, όσο και εγώ ατομικά, δεσμευόμαστε να προχωρήσουν ακόμη και περατωθούν τα απαραίτητα για τον τόπο μας έργα πνοής, χωρίς βέβαια αυτά να είναι τα μόνα. Υπάρχει δημοσιοποιημένη συγκεκριμένη σειρά προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νομό, για λόγους οικονομίας χώρου και χρόνου δε δύναμαι να επεκταθώ επί του θέματος, ευχαρίστως με μία δεύτερη ευκαιρία. Σας διαβεβαιώνω πως οι δυνατότητες υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η διάθεση. Και διάθεση σίγουρα υπάρχει.

 

 

4) Πως κρίνετε την κοινοβουλευτική παρουσία των απερχόμενων Βουλευτών; 

 

Προφανώς το ερώτημα αφορά τους βουλευτές του ν. Πέλλας, αυτονόητο αρχικά να εκφράσω τη γνώμη μου για τους τρεις της ΝΔ. Αυτό που έρχεται πρώτα στο μυαλό μου είναι όταν την τελευταία τετραετία από το ελληνικό κοινοβούλιο έχουν περάσει νόμοι που οδήγησαν στη φτωχοποίηση των πολιτών, στη διάλυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, στη καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, σε, σε, σε..., τι είδους γνώμη θα μπορούσα να έχω για εκείνους που με την ψήφο τους στήριξαν αυτές τις πολιτικές; Και προφανώς, κοινοβουλευτική παρουσία δε σημαίνει μόνο τη συμμετοχή στην ψήφιση νομοσχεδίων ή/και τυχόν τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και τους ρόλους των εισηγητών σε σ/ν και διεθνείς συμβάσεις, την άσκηση μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου, τη συμμετοχή σε επιτροπές και διεθνείς οργανισμούς, κ.α. Δε σκοπεύω να εξατομικεύσω την κριτική μου απέναντι στους βουλευτές της ΝΔ, αυτό αφορά τους ψηφοφόρους της, η συνολική εικόνα που εγώ τουλάχιστον έχω σχηματίσει είναι, στην καλύτερη περίπτωση, απλά αδιάφορη. Δε μπορώ όμως να μη υπενθυμίσω πως ένας εκ των τριών ήταν ο εισηγητής στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού του νερού με ότι αυτό συνεπάγεται για καταναλωτές αλλά και τις Δημοτικές και Δημόσιες Εταιρείες Διαχείρισης Νερού. Ας απασχολήσει και αυτό του ψηφοφόρους της ΝΔ... Ολοκληρώνοντας, η γνώμη μου για τη Θ. Τζάκρη. Δε θα μακρηγορήσω, θεωρώ πως η κοινοβουλευτική της παρουσία την προηγούμενη τετραετία ήταν αξιόλογη, κρίνω πως με τις παρεμβάσεις της και το συνολικό κοινοβουλευτικό της έργο στάθηκε επάξια στο ρόλο της εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ν. Πέλλας.

 

5) Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δημοσκοπικά μένει πίσω. Παρόμοια φαίνεται και η εικόνα στην Πέλλα. Ποιά είναι η άποψη σας; 

 

Ο μόνιμος σκεπτικισμός μου απέναντι στις δημοσκοπήσεις σχετίζεται με το βαθμό αξιοπιστίας τους, που είτε λόγω επιστημονικής ανεπάρκειας, είτε εξαιτίας στοχευμένων εξωγενών παρεμβάσεων οι οποίες αποσκοπούν στη διαμόρφωση συγκεκριμένου «κλίματος», αποτιμούν εσφαλμένα την πραγματικότητα. Δε θα αρχίσω να απαριθμώ περιπτώσεις παταγώδους αποτυχίας δημοσκοπικών ερευνών, αρκεί να θυμηθούμε το δημοψήφισμα του ’15 με την «ισοπαλία» μέχρι τέλους μεταξύ «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ», ή τη «διψήφια» διαφορά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του ’19 με το ποσοστό μας «κάτω του 30%». Σήμερα μάλιστα η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας του αυξημένου κλίματος πολιτικής ρευστότητας, της απογοήτευσης και οργής που υπάρχει σε σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος, όπως και της εφαρμογής της απλής αναλογικής. Από την άλλη, για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόσο πανελλαδικά όσο και στο ν. Πέλλας τα αποτελέσματα των πραγματικών δημοσκοπήσεων βγαίνουν από την καθημερινή μας επικοινωνία με τον κόσμο, πολύ περισσότερο τις τελευταίες ημέρες. Και χωρίς αυτό να επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, τουναντίον ο αγώνας όλων μας πρέπει και θα εντατικοποιηθεί, το βράδυ της 21ης του Μάη θα έχουμε δύο μεγάλους ηττημένους, τη ΝΔ αλλά και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, όπως προ ολίγων ημερών είπε χαρακτηριστικά από τα Γρεβενά ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Σας ευχαριστώ.

 

Κωνσταντίνος Μπαλτζής

Υποψήφιος Βουλευτής

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more