Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Μπαμπαλής Αλκιβιάδης: «Στόχος σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσουν οι νέοι»

 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟΤΕΡΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ


 

               Λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου και αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε με τον νεότερο υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Αλκιβιάδη Μπαμπαλή γεννημένο στα Γιαννιτσά το 1992.  

Τα τελευταία χρόνια, οι νέοι και οι νέες βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης. Τελευταία, η κουβέντα είναι γύρω από την αντικειμενική αδυναμία χιλιάδων νέων να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή, μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται ήδη σεζόν στα νησιά για να βγάλουν μεροκάματο. Τα προβλήματα πολλά, οι αγωνίες ακόμη περισσότερες για την Παιδεία, την εργασία, τη στεγαστική κρίση, τα δικαιώματα. Ποιες μπορεί να είναι λοιπόν οι προσδοκίες των νέων ανθρώπων, οι προβληματισμοί τους και φυσικά τον ρόλο της νέας γενιάς στις κάλπες.

 

Ο Αλκιβιάδης Μπαμπαλής είναι γιος της δημοσιογράφου Άννας Μαρίας Σαββίδου και του Χρήστου Μπαμπαλή. Πτυχιούχος Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, ανήκει στη γενιά που μέσα από την κρίση του 2010 έπρεπε να επιβιώσει στα νέα δεδομένα.

 

ΕΡΩΤ.: Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για ποιο λόγο το αποφάσισες;

 

ΑΠΑΝΤ. Ανήκω στη γενιά που βίωσε όλες τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, μέσα σε σπουδές, παράλληλα δουλειά, στρατιωτική θητεία και μετά πάλι σπουδές και εργασία στο εξωτερικό. Η γενιά μου πρέπει να διεκδικεί το δικαίωμα να σχεδιάζει τη ζωή της και να δημιουργεί στη χώρα της, χωρίς η φυγή στο εξωτερικό να αποτελεί τη μοναδική διέξοδο. Αυτός ήταν ο λόγος να συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές. Να διεκδικήσω και να αγωνιστώ για το μέλλον που δικαιούμαστε. Οι νέοι και οι νέες πρέπει να βγουν μπροστά προκειμένου να διεκδικήσουν η φωνή τους και να έχουμε ισχυρή εκπροσώπηση. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είμαι υποψήφιος, ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς, κάτι που συνέβη σε πολλούς νομούς της χώρας, ήταν για μένα τιμητική. Ευχαριστώ βαθιά γι’ αυτό το ωραίο ταξίδι στην δημοκρατία.

 

ΕΡΩΤ.: Ποια θεωρείς ότι είναι τα σημαντικά προβλήματα του τόπου και τι σε ενοχλεί στην Ελλάδα του σήμερα;

 

ΑΠΑΝΤ. Θεωρώ πως η ακρίβεια και η ανεργία είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα. Με την δικαιολογία του πολέμου στην Ουκρανία άρχισε η ενεργειακή κρίση και μετά η άνοδος των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και δεν σταμάτησε ποτέ.  Κατάντησαν πια αισχροκέρδεια. Και μόνο στην Ελλάδα… Έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα και η κυβέρνηση πουλάει τη ΔΕΗ. Μόνιμο ψέμα η «εισαγόμενη ακρίβεια». Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη έχει βρει τους ρυθμούς της και έχει προστατέψει τους πολίτες της. Αν ζεις στο εξωτερικό το καταλαβαίνεις αυτό. Δεν μπορεί να χρειάζονται διπλάσια ευρώ για το ελληνικό σούπερ μάρκετ και για τα ίδια προϊόντα, από ότι σε ένα ίδιο κατάστημα σε χώρα της Ευρώπης. Είναι απάνθρωπο να μην έχεις την δυνατότητα να ζεις με αξιοπρέπεια στον τόπο που γεννήθηκες. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που το βιώνουν αυτό. Ανέχεια, πλειστηριασμοί, ανεργία, ανύπαρκτη περίθαλψη στα νοσοκομεία και το πιο τραγικό, παιδιά που κοιμούνται νηστικά και χωρίς ζέστη…

 

ΕΡΩΤ.: Πώς είδες το voucher 150 που δόθηκε στους 18χρονους; Τι νομίζεις πως θέλουν οι νέοι σήμερα;

 

ΑΠΑΝΤ. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω αστείο, σε μια κυβέρνηση που μισεί τους νέους. Ξεκίνησε με το ξύλο χωρίς λόγω στις πλατείες, στα πανεπιστήμια, υποβάθμισε τα πτυχία μας, απαξίωσε τις δημόσιες σπουδές μας, άφησε έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο χιλιάδες παιδιά που αναζήτησαν σπουδές σε ιδιωτικά κολέγια. Και τώρα τους δωροδοκεί με τα 150 ευρώ; Οι νέοι σήμερα πρέπει να βρίσκονται μπροστά στον αγώνα για την πολιτική αλλαγή. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου έχουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Να ανατρέψουμε τη δυστοπία του καθεστώτος Μητσοτάκη. Η γενιά μου προσβλέπει, σε μια καλύτερη κοινωνία με δικαιοσύνη για όλους. Θέλουμε μια κοινωνία στην οποία θα μπορούμε να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας, να προκόψουμε και μαζί με εμάς να προκόψει και ο ίδιος ο τόπος. Χρειαζόμαστε αξιοπρεπείς αμοιβές και σταθερές δουλειές από τις οποίες θα μπορούμε να δημιουργήσουμε οικογένειες. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Παιδείας και Υγείας και όχι 150 ευρώ που εξαγοράσουν την ψήφο μας...

 

ΕΡΩΤ.: Ποιες είναι οι βασικές αρχές για το Συμβόλαιο Αλλαγής που επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας; Πόσο μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

 

ΑΠΑΝΤ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μοιράστηκε παντού. Για να το μελετήσει ο κάθε πολίτης. Το ίδιο το πρόγραμμα μας πραγματικό, κοστολογημένο, ανθρώπινο, είναι ένα συμβόλαιο για την αλλαγή της καθημερινής ζωής των πολιτών, των καθημερινών ανθρώπων. Παρουσιάζει τις προτάσεις μας και τις λύσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς τον έλεγχο των δανειστών. Στόχος η άμεση ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, η προστασία της πρώτης κατοικίας, το κόστος ενέργειας και τροφίμων, η δημόσια παιδεία, η παροχή υγείας. Και φυσικά μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ, στις ανεξάρτητες αρχές, στην πολιτική προστασία, την ΕΥΠ και την αστυνομία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Δυστυχώς πέρασαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη απίστευτες αλλαγές και εγκύκλιοι σε πολλά σοβαρά θέματα. Για παράδειγμα τώρα άρχισαν να καταλαβαίνουν οι εργαζόμενοι τι σημαίνει «νόμος Χατζηδάκη».

Από την άλλη η ασυδοσία στις τιμές και στα υπερκέρδη καλά κρατεί. Και μάλιστα δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας του καταναλωτή, παρά μόνο pass για καύσιμα, ρεύμα και αγορές ειδών πρώτης ανάγκης. Ο άνθρωπος που κορόιδευε τα επιδόματα και κατήργησε την 13η σύνταξη, μας ταΐζει voucher χωρίς καμία οικονομική πολιτική αφήνοντας εκτός ελέγχου να θησαυρίσουν οι φίλοι προστάτες και χορηγοί της. Αυτό το πλιάτσικο μέσα σε 4 χρόνια υπερδιπλασίασε το χρέος της χώρας.   

 

ΕΡΩΤ.: Είσαι ένας νέος άνθρωπος που ζει μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού. Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος; Τι σημαίνουν για σένα αυτές οι εκλογές;

 

ΑΠΑΝΤ. Οι εκλογές σημαίνουν δημοκρατία. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις την ευκαιρία επιλογής. Και πρέπει να χρησιμοποιείς αυτή την δυνατότητα. Να #ΠΑΜΕ ΚΑΛΠΗ είναι ο στόχος. Και ειδικά για τους νέους. Δεν πρέπει να αποφασίσουμε να αποφασίζουν άλλοι για τις ζωές μας. Δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός, αυτό που έρχεται για τη μεσαία τάξη είναι λαίλαπα. Να είναι ανήσυχος αν βγει ο Μητσοτάκης, γιατί δεν θα έχουμε μεσαία τάξη. Θα έχουμε μόνο πολλούς πολύ φτωχούς και λίγους πολύ πλούσιους. Η γενιά μας βίωσε την κρίση όλων αυτών που «έφαγαν» τα ασφαλιστικά ταμεία και τώρα ζούμε την ανεργία και την ανέχεια στις οικογένειές μας. Αν η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν συσπειρωθεί, αν δεν αναλογιστεί τις ευθύνες και τους κινδύνους για το μέλλον της χώρας, η Ελλάδα θα γίνει ένα ευάερο και ευήλιο οικόπεδο για τους έχοντες και κατέχοντες. Θα γεμίζουμε ανεμογεννήτριες και ιδιωτικές επενδύσεις, αν και τις δεύτερες ακόμη τις περιμένουμε!!!

Σας ευχαριστώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more