Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Η κύρια αιτία που αλλάζει τους συσχετισμούς στην Πέλλα

 


Εποχή Λάκη Βασιλειάδη στην Πέλλα



Εκλογές: Οι αναποφάσιστοι, οι νέοι ψηφοφόροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αποφάσισαν μέσα στο παραβάν τι να ψηφίσουν και ποιόν στην Πέλλα διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα. 

Τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία να καταγράψει ποσοστό άνω του 40% και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον βασικό του αντίπαλο, αλλά και οδήγησαν τον Λάκη Βασιλειάδη στην πρώτη θέση στη Νέα Δημοκρατία. 


Κι ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και… ντέρμπι, τα τελικά στοιχείων των εκλογών διέψευσαν τους πάντες. Ακόμη και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που κατά κύριο λόγο υπερεκτίμησαν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντάς τον περισσότερο κοντά στο 30% παρά κοντά στο 20% που τελικά κατευθύνθηκε.



Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές τα γκάλοπ των περισσότερων εταιρειών έδιναν διαφορά τουλάχιστον 7 μονάδων ενώ από το υψηλότερο της ΝΔ στο χαμηλότερο του ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά ήταν ακόμη και πάνω από 12 μονάδες.


Το τελικό αποτέλεσμα, ως προς τη διαφορά των κομμάτων κι όχι ως προς το ποιος θα ήταν στην πρώτη θέση, φαίνεται ότι κρίθηκε τις τελευταίες ημέρες. Η διαφορά άνοιξε και διαμορφώθηκε στο εξωπραγματικό 40%-20% ενδεχομένως και πάνω από την κάλπη από τους πολίτες εκείνους που δεν είχαν αποφασίσει αλλά το έκαναν λίγη ώρα προτού μπουν στο παραβάν.


Δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν αυτό το double score και βεβαίως τη δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ορισμένα «περίεργα» αποτελέσματα στην «ουρά» των κομμάτων, όπως το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έμεινε εκτός Βουλής και τα κόμματα Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας έφτασαν κοντά στο όριο του 3% κι ευελπιστούν να πετύχουν την είσοδό τους στη Βουλή στις επόμενες κάλπες.



Όπως λένε, υπήρχε μια μεγάλη «γκρίζα» ζώνη ψηφοφόρων αποτελούμενη από διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, η οποία κατά κύριο λόγο κατευθύνθηκε προς το κυβερνών κόμμα, αποδοκιμάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγαλύτερη έκπληξη αυτών των εκλογών ήταν ο Λάκης Βασιλειάδης που από την τρίτη το 2019 αναδείχθηκε πρώτος με 18.636 ψήφους. 


Ας δούμε αυτούς του «γκρίζους» ψηφοφόρους οι οποίοι απέκτησαν χρώμα μόλις έφτασαν στην κάλπη στην Πέλλα και ψήφισαν Λάκη Βασιλειάδη:


Η  βασική αιτία που διαμόρφωσε την κυριαρχία του Λάκη Βασιλειάδη ήταν προς τα πού κινήθηκε το ποσοστό των αναποφάσιστων. Επρόκειτο για μια δυναμική μάζα ψηφοφόρων που οι δημοσκόποι την όριζαν γύρω στο 10% αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορούσε να ξεπερνά και το 15% διότι υπήρχαν πολλοί που στα ερωτήματα απαντούσαν άκυρο-λευκό ή άλλο κόμμα, όμως ακόμη δεν είχαν αποφασίσει. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της MRB, η αδιευκρίνιστη ψήφος έφτασε το 25,4%. Στην κεντροαριστερά η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 19,9%, στην αριστερά 6,9%, στην κεντροδεξιά 3,5% και στη δεξιά 6%. Στην ίδια δημοσκόπηση φαίνεται ότι οι αναποφάσιστοι θα έπαιρναν την απόφασή τους σε ποσοστό 14% έως την Παρασκευή, το 22,5% το Σάββατο ή την Κυριακή, ενώ το 36,2% θα αποφασίσει οριστικά στον δρόμο προς την κάλπη ή ακόμα και πίσω από το παραβάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more