Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών…


👉Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

 



Το αποτέλεσμα των Βουλευτικών εκλογών τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, σαφώς και δεν το περίμεναν πολλοί. Η Νέα Δημοκρατία σάρωσε και σαφώς περιμένει την μάχη της 25ης Ιουνίου σαν μια δεύτερη ευκαιρία να διευρύνει την διαφορά και να καταφέρει να κερδίσει αυτοδυναμία και επιπλέον Βουλευτές. Στο νομό Πέλλας το εξωπραγματικό αυτό αποτέλεσμα έφερε την εκλογή δυο Βουλευτών από την γαλάζια παράταξη, μια από το ΣΥΡΙΖΑ και μια από το ΠΑΣΟΚ. Σαφώς η δεύτερη έδρα κερδήθηκε από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το οξύμωρο είναι ότι παρά εκπληκτική άνοδο της Νέας Δημοκρατίας, σε επίπεδο Πέλλας είχε ακριβώς την ίδια καταγραφή σε σχέση με το 2019. Δηλαδή πήρε τους ίδιους ψήφους. Με βάση όμως την αποχή, φαίνεται όχι έχει και μια μικρή πτώση. Άρα μάλλον υπήρξε μια υποτυπώδης καταγεγραμμένη φθορά. Σίγουρα η εμφάνιση της Νίκης να βοήθησε σε αυτή την καταγραφή. Άλλωστε κατέγραψε στην Πέλλα 6,13% με κάποιες Δημοτικές ενότητες να λαμβάνει πάνω από 7%!!!

Αυτός όμως που κατέρευσε ήταν το ΣΥΡΙΖΑ που έχασε κοντά στους 8 χιλιάδες ψήφους και κατέγραψε 19%. Αυτό το ποσοστό είναι από τα χαμηλότερα στην ιστορία της Πέλλας από το 1974 μέχρι σήμερα που λαμβάνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σίγουρα η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα που έπιασε το 22% είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί. Άρα η ήττα αυτή μπορεί να χρεωθεί στην Βουλεύτρια Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία άλλωστε ήταν αυτή που τράβηξε το κάρο στο νομό. Άλλοι βέβαια λένε πως αν δεν ήταν και αυτή τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέγραφε μονοψήφια νούμερα…

Η κεντροαριστερά για πρώτη φορά μετά από το 2009 αλλά και το 2012 με την Θ. Τζάκρη τότε στα πράσινα, ξανά εκλέγει Βουλεύτρια. Πρόκειται για την δικηγόρο Ραχήλ Αλεξανδρίδου η οποία κατάφερε να τερματίσει πρώτη. Το ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα αύξησε τα ποσοστά του κατά 4.000 ψήφους και κατά 4%. Ο στόχος πλέον είναι στις δεύτερες εκλογές το ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και τους χωρίζουν 6 μονάδες. Στους ηττημένους σαφώς είναι οι Άλκης Νουσηκύρου και Κική Παπαδάκη που καλλιέργησαν θετικό κλίμα πρωτιάς αλλά βρέθηκαν πολύ μακριά. Μάλιστα προβλέπω πως εδώ είναι και το πολιτικό τέλος του Άλκη Νουσηκύρου και μάλιστα άδοξα μετά την συντριβή του…

Στη Νέα Δημοκρατία ξεκινά με νέα εποχή. Ο Λάκης Βασιλειάδης βουλευτής Πέλλας κατάφερε να πολλαπλασιάσει την δύναμη του μέσα σε τέσσερα χρόνια. Κατάφερε τους όποιους εχθρούς του να τους κάνει φίλους. Δεν δίστασε να κάνει υπέρβαση και ακολουθήσει το σύστημα πόρτα πόρτα σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη. Βήμα βήμα λοιπόν έκανε ίσως την μεγαλύτερη υπέρβαση στην μεταπολίτευση από πλευράς ΝΔ στην Πέλλα.

Ο Λάκης βγήκε πρώτος στους Δήμους Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας και σε όλες τις Δημοτικές ενότητες ενώ στον Δήμο Έδεσσας βγήκε δεύτερος πλην της Βεγορίτιδας που βγήκε πρώτος. Αυτό δείχνει μια αξιοσημείωτη δυναμική η οποία είναι πρωτοφανής και βάζει βάσεις για το μέλλον.

Τέλος εποχής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μη επανεκλογή του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Γιώργου Καρασμάνη για πρώτη φορά μετά από το 1996. Βέβαια η Τρίτη θέση που κατέλαβε είναι πολύ πιθανό να του δώσει επανεκλογή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Χαμένος πρέπει να θεωρείται και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης. Παρά το γεγονός ότι γενικά κράτησε δυνάμεις, έχασε με μεγάλη διαφορά από τον Λάκη Βασιλειάδη. Αυτό δείχνει ότι η δυναμική του είναι περιορισμένη ενώ τώρα που κατέρρευσε εκλογικά ο μεγάλος του εσωτερικός ανταγωνιστής Γιώργος Καρασμάνης, αυτός έδειξε αδυναμία να καταλάβει την πρώτη θέση…. Χρειάζεται ο ίδιος άμεσα αναθεώρηση και αυτοκριτική καθώς τα λάθη που έκανε την περίοδο 2019-2023 ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα θετικά της ίδιας περιόδου…



Εν κατακλείδι αν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα λάβει 146 έδρες από την απλή αναλογική συν 50 από το μπόνους καθώς θα έχει ξεπεράσει το 40%. Αυτό σημαίνει ότι στην Πέλλα είναι πολύ πιθανό το σενάρια να δούμε τρεις έδρες για το πρώτο Κόμμα και ίσως και τέσσερις… Αν αυτό το σενάριο τελεσφορήσει, τότε θα δούμε στη Βουλή και τον Δημήτρη Γιάννου που κατέλαβε την τέταρτη θέση!!! Λίγη υπομονή λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more