Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Το Βορειοηπειρωτικό ανοιχτή «πληγή» για τον Ελληνισμό!

 



PAPAXRHSTOS BIBLIO 2 8 6 23

• Ανοιχτή πληγή για τον Ελληνισμό είναι το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, ενώ χρέος της χώρας μας και των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι να επαγρυπνούν και να προασπίζονται με δυναμικό τρόπο, όταν χρειάζεται, την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, τα δικαιώματα της οποίας βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των αρχών της γειτονικής χώρας.

Αυτό τονίστηκε ως γενικό συμπέρασμα στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Παπαχρήστου με τίτλο «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία» που έγινε στο μέγαρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Ο Πρόεδρος Ι.Β.Ε.

Προλογίζοντας την εκδήλωση στην Ε.Η.Μ., ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Νίκος Υφαντής υπενθύμισε την ιστορική πορεία της Βορειοηπειρωτικής οργάνωσης «Ομόνοια» από την ίδρυσή της τον Ιανουάριο του 1991, ηγετικό στέλεχος της οποίας υπήρξε ο Βαγγέλης Παπαχρήστου. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ‘Ομόνοια’ ιδρύθηκε σε μία εποχή που ακόμη ο φόβος και ο τρόμος φώλιαζαν στις καρδιές των ανθρώπων. Στα 30 χρόνια λειτουργίας της έχει να παρουσιάσει επίζηλη δράση και επιτυχίες στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, αλλά και κάποιες αδυναμίες». 

Ο κ. Υφαντής εξέφρασε την άποψη ότι η οργάνωση θα επιτύχει τους καταστατικούς της σκοπούς εάν οι ηγέτες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού με ομοφωνία, ομοψυχία, ομοθυμία και σύμπνοια αγωνιστούν για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων. 

Για τον Βαγγ. Παπαχρήστου υπογράμμισε πως «με συνείδηση του χρέους του, αποτυπώνει στο βιβλίο του όχι μόνο την αναδρομή της ‘Ομόνοιας’, αλλά την πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, προσηλωμένου στη φύτρα του γένους».

Οι χαιρετισμοί

- Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επισήμανε ότι η Ήπειρος είναι ένας ενιαίος χώρος όσον αφορά στην ελληνικότητά της κι έκανε μία αναδρομή στην πορεία και τους αγώνες που έχει δώσει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός για τα δικαιώματά του.

- Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου υποστήριξε την ανάγκη η χώρα μας να διαμορφώσει μία εθνική πολιτική για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα και να την ακολουθήσει πιστά.

- Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Δημήτριος Σαχαρίδης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδας με την Αλβανία, οι οποίες όμως θα έχουν ως βασική προϋπόθεση τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας.

- Ο πρ. πρόεδρος της «Ομόνοιας» Λεωνίδας Παππάς ανέφερε με γλαφυρό τρόπο ότι η Μειονότητα μοιάζει σήμερα με καντήλι που αργοσβήνει και τα προβλήματά της δεν μπορούν να λυθούν από τους ίδιους τους Βορειοηπειρώτες, αλλά η Ελλάδα είναι εκείνη που πρέπει να μεριμνήσει γι’ αυτό μέσα από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Ανοιχτή πληγή…

Την αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία» έκανε ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Αναστασόπουλος, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα την ιστορική του αξία, καθώς ο συγγραφέας του είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έζησε από πρώτο χέρι τα γεγονότα που καταγράφει.

Από την πλευρά του, ο φιλόλογος – συγγραφέας Χάρης Λεοντάρης αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας του ζητήματος της Βορείου Ηπείρου, που, όπως είπε, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή μείζον πρόβλημα για τους Αλβανούς, οι οποίοι από εκείνα τα χρόνια παλεύουν με όλα τα μέσα να ξεριζώσουν τα θεμελιακά στοιχεία του ελληνισμού, με απώτερο στόχο τον αφελληνισμό της Ελληνικής Μειονότητας. 

«Οι Αλβανικές κυβερνήσεις από τον Αλία μέχρι σήμερα τον Ράμα δεν σέβονται τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ούτε καν το σύνταγμα της Αλβανίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λεοντάρης και πρόσθεσε: «Καθώς τα χρόνια περνούν οι αλβανικές κυβερνήσεις εμπλουτίζουν τις μεθόδους τους για τη συρρίκνωση του ελληνισμού. Δύο νέες πρακτικές εφαρμόζονται, η αρπαγή των ιδιοκτησιών και η αλλοίωση του ελληνικού πληθυσμού μέσω των απογραφών. Το αλβανικό κράτος, τυφλωμένο από τον μεγαλοϊδεατισμό, αλλά και με την υποστήριξη της Τουρκίας, έχει οργανώσει μέχρι και δολοφονίες Ελλήνων πατριωτών. Αλλά και στις μέρες μας συνεχίζεται η πρόκληση σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας και της Ελλάδας με τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας».

Καταλήγοντας, σημείωσε με έμφαση: «Διαβάζοντας το βιβλίο του Βαγγέλη Παπαχρήστου καταλήγουμε σε μια καθαρή διαπίστωση. Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για τον ελληνισμό. Γι’ αυτό και οι ελληνικές κυβερνήσεις όφειλαν και οφείλουν να ακολουθήσουν μια εξωτερική πολιτική πιο δυναμική και επιθετική. Να επαγρυπνούν, να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα και να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση της Ελληνικής Μειονότητας». 

Ο Βαγγ. Παπαχρήστου

Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του στα Γιάννενα, ο Βαγγέλης Παπαχρήστου αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στην ίδρυση και ιστορική πορεία της «Ομόνοιας», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως με την εμφάνισή της ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός ενθαρρύνθηκε και αναπτερώθηκε με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συσπειρώσει γύρω της όλους τους Έλληνες της Αλβανίας. 

Το γεγονός αυτό την έκανε «κόκκινο πανί» για τις αλβανικές αρχές και τους εθνικιστικούς κύκλους της γειτονικής χώρας που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την πλήξουν. «Ήταν αξιόλογη η προσφορά της όσον αφορά στη λειτουργία των εκκλησιών, στις θρησκευτικές τελετές, στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στο σχολείο, στο άνοιγμα ελληνικών σχολείων σε πόλεις και χωριά με μεικτό πληθυσμό, στο ζήτημα της ελεύθερης επικοινωνίας με τον εθνικό κορμό», ανέφερε με έμφαση. 

Σήμερα, τόνισε ο κ. Παπαχρήστου, υπάρχουν δύο απόψεις για την οργάνωση. Η μία, η επικρατέστερη, εκτιμά τον ρόλο και τον αγώνα που έδωσε η «Ομόνοια» για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η άλλη κρίνει πως έχει χάσει τον πρωταρχικό της ρόλο, υπολειτουργεί ή είναι ανύπαρκτη. Για να μην χαθεί ή υποβαθμιστεί η πορεία και το έργο της, ο ίδιος αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο παρουσιάζοντας την 30χρονη δράση της οργάνωσης και την κατάσταση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι αυτό θα αποτελέσει ένα αναμφισβήτητο ιστορικό ντοκουμέντο για τη νεότερη ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more