Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Πέλλα: Προβλήματα σε κεράσια, ροδάκινα και πατάτες




Αιτία οι βροχοπτώσεις 

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα το τελευταίο διάστημα, με τις έντονες  βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις σε αρκετές περιοχές, έχουν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα. Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί από τις χαλαζοπτώσεις, ενώ σε άλλες είναι μεγάλες οι καταστροφές λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.


Πρόσφατα σε ρεπορτάζ της μοναδικής καθημερινής εφημερίδας της Π.Ε. Πέλλας, των Νέων της Πέλλας, αναφερθήκαμε στις ζημίες που προκαλούνται σε αρκετές καλλιέργειες λόγω του καιρού στην περιοχή μας.


Μιλώντας εκ νέου με αγρότες της ευρύτερης περιοχής του κάμπου των Γιαννιτσών, της Αλμωπίας αλλά και του Αρχαγγέλου,  εμφανίζονται προβλήματα στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών, καθώς η πολλή βροχή έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή. Αν συνεχίσουν όμως οι βροχοπτώσεις και το επόμενο διάστημα, τότε το πρόβλημα θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες ποικιλίες μειώνοντας ή καταστρέφοντας σημαντικό μέρος της παραγωγής.


Στην λεκάνη της  Βεγορίτιδας, η παραγωγή στην δενδροκαλλιέργεια των ροδάκινων φαίνεται να είναι πάρα πολύ καλή ποιοτικά και ποσοτικά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παραγωγοί της περιοχής – με τα στοιχεία της ζήτησης και τις ενδεχόμενης τιμής να εμφανίζονται πολύ θετικά μέχρι στιγμής – , αλλά υπάρχουν σοβαρές ζημιές στα πρώιμα κεράσια λόγω των βροχοπτώσεων.


Στην περιοχή του Αρχαγγέλου και της Νότιας οι ζημίες εντοπίζονται κυρίως σε παραγωγούς πατάτας, με αυτές να σαπίζουν στα χωράφια αρκετών παραγωγών λόγω των έντονων και διαρκών βροχοπτώσεων. 


Να σημειωθεί ότι στις ζημίες που προκλήθηκαν στις πατάτες, βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ, δεν αποζημιώνονται.


Εορδαία: Προβλήματα στα πρώιμα κεράσια και στις πατάτες λόγω βροχοπτώσεωνΕορδαία: Προβλήματα στα πρώιμα κεράσια και στις πατάτες λόγω βροχοπτώσεων

Λόγω των ζημιών που έγιναν σε όλη τη χώρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι ο Υπουργός κ. Γιώργος Τσακίρης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Συγκεκριμένα αποφάσισαν:


Θα καταγραφούν από τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. το σύνολο των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες είτε οι ζημίες εντάσσονται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού είτε αντιμετωπίζονται με άλλα χρηματοδοτικά Προγράμματα, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή της Κρατικής Αρωγής.

Τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. ευρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για να επισημάνουν την έκταση των ζημιών και να οριοθετήσουν τις περιοχές και τις καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν.

Οι παραγωγοί, κατόπιν της έκδοσης αναγγελιών ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.

Ο ΕΛ.Γ.Α. προσλαμβάνει καθημερινά συμβασιούχους Γεωπόνους – εκτιμητές, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Υποκαταστημάτων και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρύξει κατεπειγόντως, με το άρθρο 36 του ν.4765, νέες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία του εκτιμητικού έργου και η σύνταξη των πορισμάτων.

Σύμφωνα με τις καιρικές προγνώσεις, οι επόμενες ημέρες θα είναι βροχερές στην περιοχή μας, αυξάνοντας την αγωνία των αγροτών για την εξέλιξη των καλλιεργειών τους.  Αν, τώρα, επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι η αστάθεια του καιρού θα συνεχιστεί μέχρι τα μισά του επόμενου μήνα, τότε θα μιλάμε για αρκετές ζημίες σε πολλές καλλιέργειες, εντείνοντας τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν από τον ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more