Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

ΤΡΙΤΗ ΚΑΛΠΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ!!!


 Στενεύει η κλεψύδρα για τις αυτοδιοικητικές...




Ποιές οι μέχρι στιγμής υποψηφιότητες στους Δήμους και στην Περιφέρεια 


Οι  αυτοδιοικητικές εκλογές πρόκειται να λάβουν χώρα στις 8 Οκτωβρίου 2023, ενώ προβλέπονται και επαναληπτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου όπου χρειαστεί να γίνει δεύτερος γύρος εκλογών. Μέχρι την 31 Αυγούστου οι συνδυασμοί σε πλήρη διάσταση θα πρέπει να καταθέσουν τις υποψηφιότητες τους που για πρώτη φορά θα γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο. Έτσι ο χρόνος που απομένει μέχρι να συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια

είναι λιγότερος από τρεις μήνες....

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά τις μεταρρυθμίσεις Καποδίστρια, Καλλικράτη, Κλεισθένη, συγκροτείται από 13 Περιφέρειες και 332 Δήμους. Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων είναι σχεδόν 10.000 και των περιφερειακών συμβούλων 703. Στην Πέλλα έχουμε 4 Δήμους. 

Για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη απαιτείται ένας ή μία από τους υποψηφίους να λάβει το 43%+1 των ψήφων είτε στον πρώτο γύρο εφόσον αυτό καταστεί εφικτό στο σύνολο των υποψηφίων είτε αναπόφευκτα στον δεύτερο και τελικό γύρο ανάμεσα στους δύο επικρατεστερους υποψηφίους σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Στα δικά μας τώρα και εν αναμονή των Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί ανακοινώνουν υποψηφίους σε όλο το νομό. 


Αυτή την χρονική περίοδο και εύλογα ερωτήματα μάλιστα, στο επίκεντρο βρίσκονται οι εθνικές εκλογές, αφού μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Άλλοι βέβαια, είναι αυτοί που δίνουν την " μάχη" τώρα, αλλά υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι που στο πίσω μέρος του μυαλού τους, έχουν τις Περιφερειακές και τις Δημοτικές εκλογές.
Σε αυτό συνηγορούν και οι εκδηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς από τους υποψηφίους και των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης.
Θυμίζουμε ότι στο Νομό Πέλλας, υπάρχουν 4 Δήμοι, ενώ εκλέγονται και 4 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.
ΠΕΛΛΑ:
Να τονίσουμε αρχικά, ότι μετά την αποχώρηση του Δημάρχου Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, ο μοναδικός παλαιός υποψήφιος Δήμαρχος θα είναι ο Γρηγόρης Στάμκος, που βρίσκεται σε αυτή την θέση από το 2011.
Στις 8 Οκτωβρίου αυτού του έτους θα διεκδικήσει τον Δήμο Πέλλας, για τέταρτη συνεχή φορά.
Φυσικά ο κ. Στάμκος, υπερτερεί στην  πολύχρονη διαχείριση, ωστόσο και οι αντίπαλοι του στις εκλογές, έχουν άριστες σχέσεις με τα αυτοδιοικητικά.
Καταρχήν ο Στάθης Καστερίδης, που κατείχε διευθυντική θέση στον Δήμο Σκύδρας και είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Πέλλας.
Οι αμφιβολίες που υπήρχαν για την κάθοδο του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, ξεδιαλυθηκαν τις προηγούμενες μέρες , όταν ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης, με ανακοινώσεις , έκαναν αισθητή την παρουσία του στα τοπικά δρώμενα.
 Υπάρχει όμως, και ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, Στάθης Φουντουκιδης, που έχει εμπειρία στην διοίκηση, αλλά και στην διεξαγωγή εκλογών, αφού υπήρξε υποψήφιος βουλευτής.
Αναμένεται η υποψηφιότητα του ΚΚΕ, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η κα Ολυμπία Παπαδοπούλου.  Τέλος κάποιες κινήσεις πολιτών με αριστερο πρόσημο δύσκολα θα φτάσουν στις κάλπες... 


ΣΚΥΔΡΑ:
Εδώ θα λέγαμε ότι " αναζητείται αντίπαλος της κας Ιγνατιαδου" καθώς αναμένεται να είναι ίσως η μοναδική υποψήφια για την θέση της Δημάρχου( σε αναμονή ανακοίνωσης υποψηφίου του ΚΚΕ)
Η Κατερίνα Ιγνατιαδου, είναι Δήμαρχος Σκύδρας από το 2014. Φήμες θέλουν την πρώην δημοτική σύμβουλο Σκύδρα κα Μαρία Παπαδοπουλου να της έχει προταθεί να ηγηθεί ψηφοδελτίου ενώ κινήσεις γίνονται και από πρώην αντιδημάρχους της περιόδου Χατζηβασιλειάδη να θέλουν να σχηματίσουν ψηφοδέλτιο χωρις να έχουν βρει ακόμη επικεφαλής. Ανεπιβεβαίωτες είναι οι φήμες για πρόταση στον Διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Γιάννη Ανδρίτσου. 

ΕΔΕΣΣΑ:
Μετά την αποχωρηση Γιάννου, " ανακατεύεται η τράπουλα".
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του εξελεξαν  νέο Δήμαρχο τον πρώην πλέον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιάννη Μουράτογλου.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μουράτογλου είναι συνεχώς αυτοδιοικητικό πρόσωπο από το 1994!!
Ωστόσο, όλα συγκλίνουν ( προς το παρόν) σε μία νέα υποψηφιότητα για τον Οκτώβριο.
Ο λόγος για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας Φιλιππο Γκιουρο.
Αν δεν αλλάξει κάτι, τότε αυτός θα διεκδικήσει το Δήμο.
Απέναντι του θα έχει τον Γιάννη Τσεπκεντζη, που κατεβαίνει για δεύτερη φορά υποψήφιος Δήμαρχος.
Για τρίτη συνεχόμενη φορά, θέλει να είναι υποψήφιος  ο Αντώνης Ρυσαφης, ενώ το ΚΚΕ θα στηρίξει τον Μπάμπη Τσιτσαγκα ( δεύτερη φορά).
ΑΛΜΩΠΙΑ
Εδώ ισχύει το ερώτημα "Ο Δήμος θα αλλάξει χέρια ( όπως συνηθίζεται από το εκλογικό σώμα) ή θα παραμείνει ως έχει;"
 Υποψήφιος θα είναι και πάλι ο σημερινός Δήμαρχος Χρήστος Μπάτσης.
Ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Μπινος, θέλει να ξαναμπεί στην θέση αυτή,αλλά για να πάει στον δεύτερο γύρο πρέπει να ξεπεράσει τον νυν Δήμαρχο. Ρεύμα δεύτερου γύρου φαίνεται ότι έχει   ο Νίκος Παρουτογλου, με αρκετές εμπειρίες στον αυτοδιοικητικό χώρο.
Υπάρχει και ο Λάκης Προκοπιδης, που έχει ανακοινώσει προ καιρού ότι διεκδικεί αυτή την θέση.
Και εδώ αναμένεται το ΚΚΕ να ανακοινώσει τον υποψήφιο του.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΈΣ ΕΚΛΟΓΈΣ:
Ξεκινάμε με κάτι... καινούργιο.
Μετά την τελευταία απογραφή, ο Νομός Πέλλας, θα έχει τέσσερις εκπροσώπους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αντί για πέντε που ισχύει σήμερα.
Με άλλα λόγια, η παράταξη Τζιτζικωστα, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον εδώ και χρόνια, θα εκλέξει 3 Περιφερειακούς Συμβούλους αναλογικά και με τη νέα απόφαση που θέλει τους υποψηφίους να είναι 10(6 άνδρες και 4 γυναίκες) τότε προβλέπεται σκληρή μάχη για την εκλογή.
Ας δούμε τώρα, τι ονόματα ακούγονται προς το παρών, καθώς ο Απόστολος Τζιτζικωστας, θα τα ανακοινώσει μετά τις εθνικές εκλογές.
Από την περιοχή των Γιαννιτσών η Ράνια Αντωνίου και η Σοφία Φαρσακίδου.
 Ακούγεται επίσης το όνομα του Νίκου θωμαιδη.
Από την περιοχή της Σκύδρας, υπάρχει ο Δάνης Τζαμτζης και ο Κώστας Καρασαρλιδης.
Από την Αριδαία ο Πέτρος Ζερζης και ο Γιώργος Γκλαβακης.
Στην Έδεσσα, ερωτηματικό αποτελεί η κάθοδος του Γιάννη Μουράτογλου, ενώ ακούγεται και το όνομα του Άκη Αργυρού.
Υπάρχει επίσης το όνομα του Κώστα Στούμπου και αυτό της Ντίνας Πλιουτα. Έκπληξη μπορεί να έχουμε με υποψηφιότητα στην Περιφέρεια από πλευρας Θεοδώρας Τζάκρη, ιδιαίτερα αν οι καραμπόλες της 25ης Ιουνίου την οδηγήσουν εκτός Βουλής μετά από 19 χρόνια. Τότε είναι πολύ πιθανό να ηγηθεί αυτή ψηφοδελτίου από πλευράς κεντροαριστεράς. Σε αυτή την περίπτωση στο νομό Πέλλας αναμένεται να έχει υποψήφιους τους Βασίλη Δημητριάδη, Κατερίνα Μπαγκή, Γιώργο Σγουρούδη, Άννα Μαρία Σαββίδου, Έυη Δάντση, Σοφία Σταυρίδου Κώστα Μπαλτζή καθώς και άλλα ονόματα που θα προκαλέσουν εντύπωση...
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το βέβαιο είναι ένα.
Ότι μετά τις 25 Ιουνίου τίποτα δεν θα είναι υπόθεση και πρόβλεψη.
Από τότε θα ξεκινήσουν και οι επίσημες ανακοινώσεις, καθώς μέχρι τις 31 Αυγούστου όλα θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more