Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Προ των πυλών για την επόμενη Βουλή ο Γ. Καρασμάνης
Προαπαιτούμενο η ΝΔ να έχει αυτοδυναμία... 

Νέες εκλογές, νέο εκλογικό σύστημα και ένα διακύβευμα: Να εκλεγεί μια Κυβέρνηση που θα έχει ισχυρή αυτοδυναμία. Στα πλαίσια αυτά και με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαϊου, η ΝΔ θα λάμβανε περισσότερες από 25 έδρες ακόμη. Όποιο όμως και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, το μονο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε αλλαγές και στην Πέλλα όπως και πολλές εκπλήξεις. 
Είσοδοι, έξοδοι, «καραμπόλες» και αγωνία περιμένει τους υποψήφιους βουλευτές στις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου, μιας και η κατανομή των εδρών θα γίνει με το νέο εκλογικό σύστημα, της ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους. Αυτό σημαίνει ότι η σύνθεση της επόμενης Βουλής αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που προέκυψε από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, με το πρώτο κόμμα να ευνοείται σημαντικά σε σχέση με αυτά της αντιπολίτευσης. Κι άρα κάποιοι που δεν ορκίστηκαν τον Μάιο έχουν βάσιμες πιθανότητες να γιορτάσουν την εκλογή τους στους 300 στις 25 Ιουνίου, όπως, για παράδειγμα, ο βετεράνος της Β’ Πειραιά, Γιάννης Τραγάκης, ο Γιάννης Οικονόμου στη Φθιώτιδα και η Φωτεινή Αραμπατζή στις Σέρρες. Παίρνοντας τη θέση άλλων που θα έχουν, τουλάχιστον, να θυμούνται τον καιρό που είχαν γίνει βουλευτές… για μια μέρα.

Ενδεικτικά, αν εφαρμοζόταν η κατανομή του νέου εκλογικού συστήματος στα ποσοστά που προέκυψαν από τις εκλογές της 21η Μαΐου, θα προέκυπταν αλλαγές σε 20 περιφέρειες, με τη ΝΔ να αποσπά περί τις 25 έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Στο νομό Πέλλας η εκλογή του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Γιώργου Καρασμάνη θεωρείται σχεδόν βέβαιη με τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του να θεωρούνται πολύτιμες ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα που η Πέλλα αντιμετωπίζει προβλήματα. Μια θέση θα χαθεί είτε απο τον ΣΥΡΙΖΑ με την Θεοδώρα Τζάκρη είτε από το ΠΑΣΟΚ με την Ραχήλ Αλεξανδρίδου ενώ αν μπει στην Βουλή το Κόμμα ΝΙΚΗ τότε είναι πολύ πιθανό να μείνουν εκτός Βουλής και οι δυο γυναίκες που έχουν εκλεγεί και την θέση του να πάρει ο κος Δημήτρης Γαλαντάρης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more