Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Η κράτηση Φρέντι Μπελέρη εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

 

Διπλή παρέμβαση Ελλήνων ευρωβουλευτών 


Μ. Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.): Καταπατάται το Διεθνές Δίκαιο από υποψήφια χώρα 

Παρέμβαση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. ζήτησε ο Ν. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ)

MPELERHS KAGKELA

• «Σιγή ασυρμάτου» επικρατεί από την Αλβανική Κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη προσωποκράτηση του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ενώ κάθε ημέρα που περνάει γίνονται ολοφάνερες οι σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τη δήθεν απόπειρα εξαγοράς ψήφων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Η περίπτωση Μπελέρη αρχίζει να «ανεβαίνει» και στην ατζέντα της ενταξιακής διαδικασίας Ε.Ε. και Αλβανίας. Και μπορεί η σημερινή Υπηρεσιακή Κυβέρνηση να μην έχει τη δυνατότητα ηχηρής παρέμβασης στα όργανα της Ε.Ε., όμως δύο ευρωβουλευτές, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης της Ν.Δ. και ο Νίκος Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να «κινούν τα νήματα» και να ζητούν την παρέμβαση των ευρωπαϊκών οργάνων, καθώς καταπατάται το Διεθνές Δίκαιο από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως είναι η Αλβανία. 

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που είναι και Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη σύνδεση και σταθερότητα Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας, με χθεσινή του δήλωση τονίζει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας δεν εξαρτάται από την υιοθέτηση Εκθέσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ούτε από την ψήφιση σειράς νόμων από την Αλβανική Βουλή. Εξαρτάται από το σεβασμό των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους δικαίου.

Ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει ότι η απόρριψη της έφεσης Μπελέρη, «συνιστά κατάφωρη άδικη και μεροληπτική μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια απόρριψη που δημιουργεί έντονη ανησυχία και εύλογα ερωτήματα ως προς την ύπαρξη πολιτικών σκοπιμοτήτων από πλευράς των αλβανικών αρχών. Η απόφαση των αλβανικών δικαστικών αρχών δημιουργεί προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φρέντι Μπελέρη ως Δημάρχου Χειμάρρας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση των πολιτών που τον εξέλεξαν δήμαρχο της πόλης τους». 

Τέλος κάνει γνωστή την πρόθεσή του να επισκεφθεί άμεσα την Αλβανία και να θέσει το ζήτημα της κράτησης του Μπελέρη στις Αλβανικές αρχές, ενώ θα συνεχίσει να ενημερώνει τους αξιωματούχους της Ε.Ε..

Ο Νίκος Παπανδρέου 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος ενημέρωσε για το θέμα Μπελέρη τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, περιέγραψε στον κ. Μπορέλ τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης του Φρ. Μπελέρη και του ζήτησε να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες για την αποφυλάκισή του. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ακόμη ότι η παρατεταμένη προσωποκράτηση του κ. Μπελέρη δεν συνάδει με το Κράτος Δικαίου και υπογράμμισε με τη σειρά του ότι «τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Αλβανίας αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν βοηθούν καθόλου τις διαδικασίες της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε».

Ο Ζ. Μπορέλ δεσμεύτηκε να διερευνήσει το θέμα και σύντομα θα επανέλθει για να ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί. 

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση Παπανδρέου - Μπορέλ έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more