Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

«ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ» ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!

 

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλογίζει κωλυσιεργία στην Αλβανική Δικαιοσύνη


Μεθοδευμένη η αρπαγή περιουσιών Βορειοηπειρωτών, αλλά και αυθαιρεσίες κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας…

XIMARA DIAMARTYRIA

• «Καταπέλτης» είναι για την Αλβανία η ετήσια έκθεση για το 2022 του State Department, στο κεφάλαιο που αφορά την παραβίαση των δικαιωμάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και των Ελλήνων Ομογενών. 

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες κάνει λόγο για προφανείς παραβιάσεις, οι οποίες έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει ζητηθεί από την Αλβανία να μην παρεκκλίνει. Οι  παραβιάσεις εστιάζονται σε πολλούς τομείς, αλλά το πιο χαρακτηριστικό πρόβλημα είναι το περιουσιακό, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και προκαλεί αντιπαραθέσεις. 

Το μέγεθος του καυτού ζητήματος της αρπαγής ιδιοκτησιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας φαίνεται από το γεγονός ότι ενώ έχουν υποβληθεί πάνω από 900 εμπεριστατωμένοι φάκελοι, προκειμένου να αποδοθούν λατρευτικοί χώροι, αλλά και η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία (συμπεριλαμβανομένης και αυτής των μοναστηριών), ούτε το 10% δεν έχει εξεταστεί! Η κωλυσιεργία φυσικά είναι σκόπιμη από την αρμόδια επιτροπή, αφού νομικά έχουν τελεσιδικήσει οι υποθέσεις υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της έχει αναγνωριστεί η κυριότητα. Ωστόσο η δικαιοσύνη δεν παρεμβαίνει, όπως σημειώνεται στην έκθεση του State Department, όταν καταγγέλλονται παρακρατήσεις και καταπατήσεις. 

Λεηλατούν ναούς και μοναστήρια 

Είναι πολλές και κραυγαλέες οι περιπτώσεις αυθαιρεσίας των Αλβανικών αρχών. Ενδεικτικά σημειώνονται αυτές σε βάρος των μονών και ναών: Της Μονής του Αγίου Γεωργίου στα Εξαμίλια των Αγίων Σαράντα (όπου παραθαλάσσια έκταση της μονής δόθηκε σε επιχειρηματία για την ανέγερση τουριστικής μονάδας, με την ονομασία, μάλιστα, «Monastiri Resort»). 

Της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Κακομιά. Της Μονής των Αγίων Θεοδώρων στους Δρυμάδες (αποτελεί ιστορικό μνημείο και απαγορεύεται η ανέγερση οικοδομής στην περιοχή. Επιπλέον, η κυριότητα του κτήματος της Μονής, συνολικής έκταση 85.000 τ.μ., έχει αναγνωριστεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας - με αριθμό 3290 και ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1994-, αλλά επί τρεις περίπου δεκαετίες το κτηματολόγιο Αυλώνας, αρνείται να την εγγράψει). 

Της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αειθαλιώτισσας στη Χιμάρα (είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε Χιμαριώτες, οι οποίοι, με ιδιωτική πρωτοβουλία, ύψωσαν, ως εκπλήρωση τάματος, μεγάλο σταυρό στο Μοναστήρι, αφού το κράτος δεν αναγνωρίζει το Μοναστήρι ως ιδιοκτησία της Εκκλησίας και το θεωρεί ακίνητο του κράτους!). Της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κόδρα – Τεπελένι. Των ναών των Εισοδίων της Παναγίας στην Πρεμετή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Λιμπόχοβο, του Αγίου Νικολάου στην Τζάρα των Αγίων Σαράντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι υφαρπαγή περιουσιών γίνεται κυρίως σε παραθαλάσσιες ζώνες της Νότιας Αλβανίας (Βορείου Ηπείρου), οι οποίες στη συνέχεια παραχωρούνται σε ιδιώτες για την ανέγερση μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, παραβιάζοντας κατάφορα και τη συμφωνία, που έχει συναφθεί μεταξύ αλβανικού κράτους και Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επιπλέον χιλιάδες κειμήλια (όπως εικόνες, λείψανα, αρχεία, βιβλία, χειρόγραφα), δεν αποδίδονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία, παρ’ ότι παράνομα είχαν αφαιρεθεί απ' αυτή επί του αθεϊστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα.  

Συστηματικές αρπαγές

Στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας έχει διαμορφωθεί, όπως λένε στελέχη της, μια αφόρητη και πιεστική κατάσταση, που απειλεί την ίδια την ύπαρξή τους, με το πρόσχημα της χωροταξικής αποκατάστασης και της τουριστικής ανάπτυξης.

Από τη στιγμή, που ίσχυσε ο νόμος για την εγγραφή των περιουσιών των πολιτών στο κτηματολόγιο, δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου 2016, άρχισαν να εξυφαίνονται και να διαφαίνονται διάφορα σχέδια. Η μεθόδευση της παρακράτησης των περιουσιών  αφορά στα 99 χωριά της αναγνωρισμένης ως μειονοτικής ζώνης, στα μη αναγνωρισμένα χωριά της Χιμάρας, αλλά και σε κάποια χωριά των Αγίων Σαράντα-Αυλώνας. Το πρώτο στάδιο περιελάμβανε αναδιανομή γης σε περιοχές με αγροτικές και κτηνοτροφικές-λιβαδικές εκτάσεις, ενώ το δεύτερο στην παραλία των Αγίων Σαράντα-Χιμάρας-Αυλώνας. Ενδεικτικό είναι ότι ακυρώθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας 123 ελληνικών οικογενειών στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας, που ενώ είχαν εκδοθεί  το 1994 βάσει του νόμου 7501, από το 2016 μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζονται παράνομοι. Με τον τρόπο αυτό 11 .000 στρέμματα γης χάθηκαν από τους Έλληνες ιδιοκτήτες τους και, στη συνέχεια πωλήθηκαν σε Αλβανούς! 

Τα «φιλέτα» της Χειμάρας

Στη Χειμάρα οι Αλβανοί έχουν παραβιάσει κάθε κανόνα δικαίου. Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχαν προκληθεί διαδηλώσεις όταν με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας παραχωρήθηκαν για τουριστική εκμετάλλευση οικόπεδα στη Χειμάρα, που όμως δεν είναι δημόσια, αλλά ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς! 

Σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής έκτασης 1.614 εκταρίων στα νότια παράλια της χώρας, που περάσανε, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση, τα 41 τεμάχια έκτασης 1.377 εκταρίων βρίσκονται στο δήμο Χειμάρας και μόνο 5 τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια. Οι εκτάσεις που  οικειοποιήθηκε το Αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού, με σκοπό την παραχώρησή τους έναντι χαμηλού τιμήματος σε «επενδυτές», ανήκουν σε Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους του δήμου Χιμάρας.

Συγκεκριμένα με τον τρόπο αυτό, μεταβιβάστηκαν: 92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες), 78,87 εκτάρια στο Βούνο, 62,77 εκτάρια στη Χειμάρα (μεταξύ άλλων 34,66 στο Λειβάδι, 4,97 στο Ποτάμι, 2, 76 στο Φιλικούρι), 60,1 εκτάρια στο Παλέρμο, 4,48 εκτάρια στο Πικέρνι, 24,48 εκτάρια στο Λούκοβο, 46,46 εκτάρια στον Άγιο Βασίλη, 993 εκτάρια στη Νίβιτσα.

Οι λόγοι που η Αλβανική Κυβέρνηση εστιάζει στη Χειμάρα είναι δύο: Ο πρώτος είναι οικονομικός και επιχειρηματικός, καθώς η Χιμάρα είναι, ίσως, ο πιο τουριστικός προορισμός για την Αλβανία.  Ο δεύτερος λόγος, είναι εθνικιστικός, αρπάζονται περιουσίες μόνο Ελλήνων, ώστε να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας Φρέντι Μπελέρης, που τώρα κρατείται προφυλακισμένος στα Τίρανα με την αστήρικτη και αναπόδεικτη κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, είχε καταγγείλει δυναμικά την επιδίωξη αυτή. 

Ασύμβατη πολιτική με Ε.Ε.

Είναι κοινή η εκτίμηση ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από αλβανικής πλευράς και συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό, εκ των πραγμάτων θα επηρεαστούν, παρά τις καλές διαθέσεις, που δείχνει απέναντί της η Ελλάδα, τόσο οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, αλλά, και το κυριότερο, θα φαλκιδευτεί η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, που είναι η μόνη λύση για να αναπτυχθεί και να προοδεύσει.

Η.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more