Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Ο άστατος καιρός καταστρέφει κεράσια, ροδάκινα και αμπέλια

 

Καθημερινές σχεδόν οι βροχές, αλλά και οι χαλαζοπτώσεις 


Σε απόγνωση οι αγρότες ζητούν καταγραφή ζημιών και έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων…

 
BROXH PLHMMYRES
• Μια ανάσα πριν μπει ο Ιούνιος -ο πρώτος ημερολογιακά καλοκαιρινός μήνας του χρόνου- και όχι μόνο δεν έχει σταθεροποιηθεί ο καιρός, αλλά αντίθετα οι σχεδόν καθημερινές, ισχυρές κατά τόπους, βροχοπτώσεις και οι περίεργες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Την ίδια στιγμή έντονη ανησυχία διακατέχει και τους κτηνοτρόφους, καθώς εντοπίζονται προβλήματα με την συγκομιδή τριφυλλιού που χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων τους χειμερινούς μήνες. 

Ένα ακόμη ισχυρό μπουρίνι που συνοδεύονταν από χαλάζι, χτύπησε ανελέητα αυτές τις μέρες το κάμπο των Γιαννιτσών. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ σε πολλά σημεία η διέλευση των οχημάτων γινόταν με δυσκολία, με την κατάσταση να είναι ακόμη πιο δύσκολη όπου είχαν βουλώσει τα φρεάτια 

Συνεχίζεται η αστάθεια…

Αυτός ο… φθινοπωρινός καιρός σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, με το κύριο χαρακτηριστικό να είναι οι κατά τόπους καταιγίδες που θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. 

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr η Πέλλα ήταν ο πρώτος νομός σε στάθμη βροχής. 

Σε απόγνωση!

Μεγάλη χαμένη πάντως βγαίνει η γεωργία, καθώς η καλλιεργητική περίοδος έχει καθυστερήσει σημαντικά, ενώ οι επιπτώσεις στα οπωροκηπευτικά είναι ήδη εμφανείς! Λόγω της παρατεταμένης βροχερής περιόδου, οι καρποί στα οπωροφόρα δέντρα δεν έχουν καν δέσει, ενώ και όπου υπήρξε κάποια παραγωγή ήταν είτε μικρή, είτε προβληματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κερασιές, με τις ελλείψεις στα συνοικιακά μανάβικα, αλλά και τις λαϊκές να είναι ήδη εμφανείς, ενώ και οι τιμές των προϊόντων είναι αρκετά υψηλές. 

Δεν είναι μόνο οι βροχοπτώσεις, που δημιουργούν προβλήματα, αλλά και οι κατά τόπους ισχυρές χαλαζοπτώσεις που εκδηλώνονται, με τις ζημιές σε κάποιες περιοχές να αγγίζουν το 100%! Όπως έλεγε στα Νέα της Πέλλας  αγρότης από την περιοχή του κάμπου των Γιαννιτσών μέσα σε δέκα λεπτά το χαλάζι μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στις καλλιέργειες, ενώ σε όλη την Πέλλα  υπάρχουν περιπτώσεις που οι γεωργοί αναγκάζονται να σπείρουν ξανά, καθώς η υγρασία έχει προκαλέσει διάφορες αρρώστιες, καταστρέφοντας τα περισσότερα φυτά. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής αυξάνεται δραματικά, χωρίς την ίδια στιγμή να μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η σπορά θα ευδοκιμήσει τη δεύτερη φορά. 

Οι αγρότες ζητούν να βγουν πάραυτα οι γεωπόνοι για καταγραφή των ζημιών, ώστε ο ΕΛΓΑ εγκαίρως να καταβάλλει τις όποιες αποζημιώσεις. 

 Προβλήματα και στα αμπέλια!

Εκτός από τις υπαίθριες καλλιέργειες, μεγάλα προβλήματα δημιουργεί ο άστατος και βροχερός καιρός και στα αμπέλια, καθώς η ανάπτυξή τους έχει πάει πολύ πίσω, ενώ έχει κάνει την εμφάνισή του έντονα και ο περονόσπορος, με τους αγρότες να προχωρούν σε ψεκασμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα την ασθένεια, πριν καταστραφεί το αμπέλι.

Οι περισσότεροι αμπελουργοί πάντως κρατούν μικρό «καλάθι» για την φετινή χρονιά, καθώς οι ασταθείς καιρικές συνθήκες, μπορεί να επηρεάσουν και την ποσότητα, αλλά κυρίως την ποιότητα. 

Την ίδια στιγμή, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων που κάνουν λόγο για απότομη αύξηση της θερμοκρασίας το επόμενο διάστημα, τότε δεν θα μπορέσει τίποτα σωστά να αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν ολοκληρωτικά η καλλιεργητική χρονιά. Αυτό σημαίνει περισσότερες ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά, άρα και περαιτέρω αύξηση της τελικής τιμής τους. Χαμένοι λοιπόν από τον… κακό μας καιρό βγαίνουν όλοι, τόσο οι αγρότες, όσο και οι καταναλωτές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more