Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

H επόμενη μέρα και οι εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Πέλλα...


👉Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 



Η επόμενη μέρα στην Πέλλα σαφώς και φέρνει ένα νέο σκηνικό. Η πρωτιά του Λάκη Βασιλειάδη στη ΝΔ σε συνάρτηση με την υποχώρηση των παλιών Γ. Καρασμάνη και Δ. Σταμενίτη, δίνει αέρα αέρα ανανέωσης και ελπίδας για καλύτερες μέρες στο νομό μας. Χρησιμοποιώντας βέβαια ένα ποδοσφαιρικό όρο,  έχουμε παίξει μόνο το πρώτο ημίχρονο. Απομένει και το δεύτερο για να καθαρίσουν τα πράγματα. 
Ποιοί είναι όμως οι στόχοι των Κομμάτων στην Πέλλα; Η  Ν.Δ. επιδιώκει να διατηρήσει τα «σκήπτρα» και το υψηλότατο εκλογικό ποσοστό που πήρε και γιατί όχι να ανεβάσει το ποσοστό της, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει τη μοναδική έδρα που πήρε, ενώ το ΠΑΣΟΚ για να «επιστρέψει» στη Βουλή μετά από 11 χρόνια πολιτικής απουσίας. 

Το κοντέρ ενόψει των δεύτερων εκλογών της 25ης Ιουνίου στη Πέλλα έχει μηδενίσει. Η κάλπη ενόψει των νέων εκλογών είναι «άδεια», με τα κομματικά επιτελεία να χαράσσουν ήδη την εκλογική τους στρατηγική, με διαφορετική φυσικά στόχευση το καθένα.


Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών  σε επίπεδο Πέλλας  η Νέα Δημοκρατία πήρε ακριβώς τις ίδιες ψήφους σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, αλλά κατέγραψε για πρώτη φορά ποσοστιαία μείωση της τάξης του 1%. Μεγάλος χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ που είδε να του φεύγουν στην Πέλλα 8.000 ψηφοφόροι και ποσοστό 8%. Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε και πάλι άνοδο λαμβάνοντας 3.500 περίπου περισσότερους ψήφους και ποσοστό 4% παραπάνω. Ενίσχυση και για τον Κ. Βελόπουλο από έλαβε 1.500 ψήφους παραπάνω. ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας ενισχύθηκαν ενώ το ΜΕΡΑ 24 έπαθε καθίζηση και στην Πέλλα. 

Το κόμμα που έκανε την έκπληξη ήταν η ΝΙΚΗ που στηρίζεται από Ορθόδοξους κύκλους και κατέγραψε στην Πέλλα 6,13%. Μάλιστα σαν αριθμός ψήφων είναι η ένατη καλύτερη επίδοση του Κόμματος στην Χώρα ενώ ποσοστιαία βρέθηκε στην δεύτερη θέση σε όλη την Ελλάδα. 

Η ΝΔ ενόψει της 25ης Ιουνίου ανασκουμπώνεται. Επιστρατεύονται μάλιστα από την Αθήνα στελέχη που αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» της κεντροδεξιάς παράταξης, τα οποία θα «θέσουν» σε εκλογικό συναγερμό την τοπική οργάνωση, υπό τον φόβο της χαλάρωσης με δεδομένα τα καλά αποτελέσματα των εκλογών. 

Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που πρώτος προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και χαλάρωσης και ανέφερε ότι «ήδη υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης των βουλευτών και των υποψηφίων» οι οποίοι καλούνται να «οργώσουν» όλη την περιφέρεια ξανά, ώστε όλοι να προσέλθουν στις κάλπες και να «σφραγίσουν» με την ψήφο τους τη νέα νίκη της κυβερνώσας παράταξης.


Το πλάνο περιλαμβάνει περιοδείες σε όλο τον νομό, ομιλίες στις πρωτεύουσες όλων των καλλικρατικών δήμων, καθώς επίσης και κεντρική πολιτική εκδήλωση στην Έδεσσα παραμονές της τελικής αναμέτρησης.


Και τώρα… εκλογές. Αυτό λένε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Πέλλα μετά και την Κεντρική Επιτροπή.  Στην νομαρχιακή οργάνωση θέλουν να αφήσουν πίσω το ψυχολογικό σοκ, μετά το εκλογικό «βατερλώ» και περιμένουν τις οδηγίες από την Κουμουνδούρου με τον νέο οδικό χάρτη για το κόμμα και την κάλπη της 25ης Ιούνη.

Η στρατηγική αναδιαμορφώνεται. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τα πολύ χαμηλά ποσοστά σε όλο τον νομό και αναμένεται να ρίξουν το βάρος στην «επιστροφή» ψηφοφόρων που τελευταία στιγμή δεν επέλεξαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για να διατηρηθεί η μοναδική έδρα που έχει κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, θα πρέπει να μην υπάρξει περαιτέρω αποσυσπείρωση αφενός και αφετέρου να μην υπάρξουν περαιτέρω διαρροές προς ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο πολιτικών συγκεντρώσεων σε δήμους και ότι προκρίνεται το σενάριο να γίνουν θεματικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα προβληθούν οι θέσεις του κόμματος για την καθημερινότητα που «καίει» τους πολίτες.

Στη στρατηγική του δεύτερου γύρου θα επιστρατευθεί επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό της νεολαίας, καθώς η κάλπη της περασμένης Κυριακής έδειξε ότι οι νεολαίοι «γύρισαν την πλάτη» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης αναμένεται να δοθεί βάρος στην ανάδειξη των διαφορών με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει ήδη δοθεί οδηγία τα στελέχη του κόμματος να μην σηκώνουν τους τόνους απέναντι σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ πανυγηρίζει για την κερδισμένη έδρα αλλά σαφώς υπάρχει προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Κυρίως υπάρχει ζήτημα αν μπουν στη Βουλή ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας και μειωθούν οι έδρες το Κόμματος. Η κομματική… δουλειά στον νομό πλέον προβλέπει κινητοποίηση, ώστε να αυξηθούν περισσότερο τα ποσοστά.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των ποσοστών στη Πέλλα  περνά για το ΠΑΣΟΚ μέσα από το δυνάμωμα σε περιοχές όπως η Έδεσσα και η Σκύδρα. 

Σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις, η νομαρχιακή Επιτροπή έχει ζητήσει να επισκεφτεί τη Πέλλα ο ίδιος ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής σεζόν προγραμματίζεται επίσης μία μεγάλη πολιτική συγκέντρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more