Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

ΤΙ ΈΓΡΑΦΕ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΎΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821!



Ίσως να μην έγινε η ορκομωσία στην Αγ. Λαύρα στις 25 Μαρτίου το πιθανότερο είναι να έγινε στις 20 του Μάρτη (8 με το παλαιό ημερολόγιο) αλλά η βεβαιότητα οτι σαν γεγονός συνέβη εχει καταγράφει απο πολλές πηγές ιδιάιτερα δε του ξενόγλωσσου τύπου της εποχής. Κατα την ανάγνωση των εφημερίδων και ιδιαίτερα των Γαλλικών σε χρόνο που δεν απέχει περισσότερο του 3μήνου απο την έναρξης της επανάστασης γίνεται εκτενής αναφορά λεπτομερειών καθώς σώζεται και ατόφιος ο λόγος που εκφώνησε ο Δεσπότης Γερμανός.
Η αμερικανική Southern Recorder της 24 Ιουλίου 1821, σε είδηση που ήρθε από το Παρίσι την 25 Μαΐου (νέο ημ.) αναφέρει τον Γερμανό ως "Αρχιεπίσκοπο Gerveaux" ο οποίος τη νύχτα της 6 Απριλίου (25 Μαρτίου παλ. ημ/γιο), σαν προστάτης του ελληνικού πληθυσμού διεκήρυξε στην Πάτρα "Σεβασμός στους Πρέσβεις - Βοήθεια στους Χριστιανούς - Θάνατος στους Τούρκους". Επίσης αναφέρει ότι ο Σταυρός υψώθηκε σαν σημείο εξέγερσης και ότι οι Έλληνες σφαγίαζαν τους Τούρκους όπου τους εύρισκαν.
Η γαλλική εφημερίδα Journal de Savoie, σε ανταπόκριση της 25 Μαΐου 1821 από τη Βιένη, αναφέρει:
“Ο αρχιεπίσκοπος της Πάτρας στην ομιλία του προς τους Έλληνες, στο μοναστήρι του όρους Βελιά, αφού εκφώνησε στους υπόδουλους Έλληνες πολλά αποσπάσματα από τους προφήτες, ανακοίνωσε ότι με το Σταυρό μπροστά και τα όπλα στα χέρια οι χριστιανοί θα βαδίσουν προς τον Θείο σκοπό τους. Για το λόγο αυτό τους απάλλαξε από τη νηστεία της Σαρακοστής”.
Στην αυστριακή Österreichischer Beobachter και την ιταλική Gazzetta di Milano αναφέρεται η έλευση του Γερμανού στην Πάτρα και η ύψωση της επαναστατικής σημαίας σε πλατεία της πόλης. Ο ίδιος αναφέρεται ως στρατιωτικός αρχηγός.
Η ιταλική Giornale della provincia Bresciana αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες καπετάνιου που έφυγε από την Πάτρα την 27 Μαρτίου (παλ. ημ.) οι επαναστάτες οδηγούμενοι από τον Γερμανό ξεσηκώθηκαν την 1η Απριλίου (20 Μαρτ.) και ότι ο ίδιος εισήλθε στην Πάτρα την 7 Απριλίου (26 Μαρτίου).Η ίδια εφημερίδα, στο φύλλο της 22 Ιουνίου αναφέρει ότι ο Γερμανός, ως ηγέτης των επαναστατών, λόγω της αναταραχής που επικρατούσε στην Πάτρα, προσέφερε σωματοφύλακες για την φύλαξη των ξένων διπλωματών.
Η Gazette de Lausanne την 5 Σεπ. 1826 επιβεβαιώνει τον θάνατο του Γερμανού και αναφέρει ότι "ήταν ο πρώτος μεταξύ των χριστιανών Ελλήνων που ύψωσαν την ιερή σημαία του Σταυρού το 1821".
Καιρός είναι να σταματήσει αυτη η ανοησία της αμφισβήτησης του γεγονότος απο τον κάθε «κατακαημένο» που θεωρεί τον εαυτό του κατ επίφαση ιστορικό ερευνητή , επειδή το Ελληνικό κράτος έκανε το λάθος να τον ανακυρήξει πανεπιστημιακό καθηγητή με την γνωστή ρωμαίϊκη μεθοδολογία .
Στις 6 Ιουνίου 1821 η γαλλική εφημερίδα "Le Constitutionnel"αναμετέδωσε την ομιλία με την οποία ο επίσκοπος Πατρών κήρυξε την ελληνική επανάσταση.
Όποιος εχει γνώση της γαλλικής γλώσσας μπορει να διαβάσει την αυθεντική της εκδοχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more