Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Η αφρικανική σκόνη μπήκε στα σπίτια μας!!!

 


Πυκνά και επικίνδυνα τα ενάερια φορτία  «τρύπωσαν» και στα σπίτια μας…


Γκρίζος ο ουρανός και στην Πέλλα δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα

- Συστάσεις -κυρίως προς τους ηλικιωμένους- να βγαίνουν από τα σπίτια μόνο όταν υπάρχει ανάγκη…

Αποπνικτική ήταν και χθες η ατμόσφαιρα κυρίως στον ορεινό όγκο  λόγω της αφρικανικής σκόνης, οι υψηλές συγκεντρώσεις της οποίας έχουν δημιουργήσει αφύσικες συνθήκες και δυσφορία στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας, ευνοούν τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σαχαριανής σκόνης. 

Φυσικά, η σκόνη που σκεπάζει και τον γιαννιώτικο ουρανό δεν είναι αθώα, καθώς σε περιόδους υψηλών συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων προκαλεί προβλήματα υγείας, κυρίως σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνίσταται από τους ειδικούς η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. 

Να οπλιστούν με υπομονή!

Με τους νοτιάδες να επικρατούν και την αφρικανική σκόνη να έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σε συστάσεις που θα ισχύσουν έως την Δευτέρα και θα αφορούν και στους τέσσερις νομούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Έδεσσας οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), σε μέση ημερήσια τιμή, δεν ξεπέρασαν στην περιοχή τα 50μg/m3. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και της ιστοσελίδας Copernicus του σχετικού προγράμματος της Ε.Ε. οι μετεωρολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται, ευνοούν για τις επόμενες τουλάχιστον τρεις ημέρες την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι πολίτες της Έδεσσας θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, τουλάχιστον μέχρι μεθαύριο Δευτέρα, αν και νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και το τέλος Μαΐου, όπως είχε αναφέρει προσφατα, μιλώντας στο ΑΠΕ ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπ. Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης. Όπως είχε εξηγήσει, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο». 


Οι πνευμονολόγοι…

Λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί!

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια, τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Παράλληλα, η Ένωση Πνευμονολόγων συμβουλεύει τους πολίτες να παρακολουθούν τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζουν πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά. Μεταξύ άλλων, τους συνιστά να αερίζουν τις κατοικίες και τους εργασιακούς χώρους για λίγο το πρώί και στη συνέχεια να κλείνουν τα παράθυρα και τις πόρτες για την αποτροπή της εισόδου σωματιδίων σκόνης αλλά και να χρησιμοποιούν καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Οι πνευμονολόγοι συνιστούν, τέλος, τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αλλά και την κατανάλωση άφθονου νερού.

Παραμένει η σκόνη…

Γενικά αίθριος προβλέπεται για σήμερα ο καιρός, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην  Μακεδονία. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες κυρίως στη δυτική και τη νότια χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 27 με 29 βαθμούς και κατά τόπους κυρίως στα δυτικά. Και αύριο, Κυριακή αναμένεται οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης να διατηρηθούν αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more