Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ο Κ. Μητσοτάκης στις εκδηλώσεις για την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO!

 

Το  Σαββατοκύριακο…


«Ανοίγει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον στο Ζαγόρι και στην Ήπειρο…», είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός…

MHTSOTAKHS TASOYLAS MENDONH ZAGORI 17 9 19

 Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για τις πανηγυρικές εκδηλώσεις στο Ζαγόρι, καθώς την άλλη εβδομάδα (το διήμερο 24 και 25 Μαΐου) θα πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακήρυξή του ως Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Κατάλογο της Unesco! 

Βεβαίως, από την πολύ σπουδαία αυτή στιγμή για ολόκληρη την Ήπειρο, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα φτάσει στην περιοχή μας, συνοδευόμενος από τον Γιαννιώτη Πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα.

«Σήμα κατατεθέν»

Η εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, σκορπίζοντας χαρά και ικανοποίηση όχι μόνο στην Ηπειρωτική κοινωνία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού το Ζαγόρι αποτελεί για την περιοχή μας «σήμα κατατεθέν» και κορυφαίο προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. 

«Ανοίγει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον στο Ζαγόρι και στην Ήπειρο», είχε δηλώσει τότε ο Πρωθυπουργός και σε μια εβδομάδα από σήμερα θα έρθει και πάλι στην περιοχή για την επίσημη τελετή ανακήρυξης! Εξάλλου και ο ίδιος δηλώνει έμπρακτα λάτρης του Ζαγορίου, καθώς πολύ συχνά επισκέπτεται και ιδιωτικά την περιοχή, έχοντας αναπτύξει στενούς δεσμούς με τους κατοίκους του. 

Αλλά και η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη αναφερόμενη στην σπουδαιότητα της  ένταξης του Ζαγορίου στην Unesco είχε επισημάνει το εξής σημαντικό: Ότι ο Δήμος Ζαγορίου είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που είναι ολόκληρος μνημείο της Unesco!

Η προγραμματική σύμβαση…

Πάντως, η τελευταία ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο ήταν τέλη Απριλίου, όταν υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ζαγορίου, με στόχο την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης της περιοχής.

Η διάρκεια της Σύμβασης είναι τρία χρόνια και αντικείμενό της είναι η δημιουργία και λειτουργία μίας διοικητικής δομής για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο διαχείρισης του Ζαγορίου ως Πολιτιστικού Τοπίου της UNESCO.

Μάλιστα η Περιφέρεια Ηπείρου με την προγραμματική σύμβαση αναλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- Να υλοποιήσει και να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας πληροφόρησης για το πολιτιστικό τοπίο Ζαγορίου.

- Να υλοποιήσει και να χρηματοδοτήσει τις εργασίες επισκευής του δικτύου παραδοσιακών λιθόστρωτων μονοπατιών Ζαγορίου και τοποθέτησης σήμανσης.

- Να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει – σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγορίου και το ΥΠΠΟ- δράσεις προβολής και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για το πολιτιστικό τοπίο Ζαγορίου.

- Να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει το σχεδιασμό στρατηγικής για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Ζαγορίου.

- Να συντονίζει και να εποπτεύει το σύνολο των επιμέρους δράσεων που προβλέπονται στην παρούσα Σύμβαση.

- Να διαθέσει προσωπικό για την υποστήριξη των εργασιών της Προγραμματικής Σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more