Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Μήπως πρέπει και η Πέλλα να μπει σε αυτή την λογική;

 



ΤΟ ΖΑΓΟΡΙ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ UNESCO!

- Αποκαλύφθηκετο σήμα του διεθνούς Οργανισμού, καθώς αναβλήθηκε λόγω καιρού η εκδήλωση του Σαββάτου

• Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα διατηρήσουμε την ταυτότητα του τόπου…

-Τι ανέφεραν Λίνα Μενδώνη και Κώστας Τασούλας

UNESCO BITSA EPISHMOI

• Με μία μικρή… περιπέτεια άνοιξε το νέο και ιδιαίτερα γοητευτικό κεφάλαιο της ιστορίας του Ζαγορίου, το οποίο τέθηκε πλέον και επίσημα υπό τη σκέπη και φροντίδα της UNESCO. Λόγω καταρρακτώδους βροχής, αναβλήθηκε η μεγάλη εκδήλωση του Σαββάτου για την εγγραφή της περιοχής στον κατάλογο του διεθνούς Οργανισμού.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε το Σάββατο στη Βίτσα, έκανε λόγο για δικαίωση μίας μεγάλης προσπάθειας που ο ίδιος στήριξε προσωπικά από το 2019. Η επίσημη γιορτή μετατίθεται για τα μέσα του καλοκαιριού, ωστόσο χθες σε μία λιτή εκδήλωση έγιναν τα αποκαλυπτήρια του σήματος της UNESCO, με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να τονίζει πως υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων είναι να φροντίσουν να διατηρηθεί η αυθεντικότητα της περιοχής και τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να κάνει λόγο για ένα απαράμιλλο πάντρεμα ανθρώπου και φύσης στο Ζαγόρι που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την παρουσία του στην περιοχή μας ο πρωθυπουργός παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Γιώργο Γιαννάκη η οποία δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδα στον «Π.Λ.»

«Χαρά και δικαίωση…»

Με τον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Lazare Eloundou Assomo, συναντήθηκε στη Βίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ολιγόωρης παραμονής του στην περιοχή και αφού αναβλήθηκε η επίσημη εκδήλωση για την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο του διεθνούς Οργανισμού. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση τόνισε πως «η εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά είναι για εμάς μία στιγμή χαράς, αλλά και δικαίωσης. Είχα υποστηρίξει το αίτημα αυτό ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 από εδώ, τη Βίτσα. Σήμερα, είναι ζωντανή πραγματικότητα. Το είπαμε και το κάναμε. Μία σημαντική εξέλιξη, που είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως η «συμπερίληψη του Ζαγορίου στον Κατάλογο της UNESCO δεν αποτελεί απλώς τιμή για τη χώρα μας. Ισοδυναμεί παράλληλα με μια έμπρακτη δέσμευση για την προστασία της περιοχής από τις σύγχρονες απειλές που απορρέουν από την κλιματική κρίση, αλλά και από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και το νέο στοίχημα είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την ταυτότητα και την αυθεντικότητα του τόπου».

Στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης καθώς και στελέχη του Οργανισμού. Τον Πρωθυπουργό συνόδευε η σύζυγός του Μαρέβα. 

Η χθεσινή τελετή

Μετά την αναβολή της τελετής του Σαββάτου, τα αποκαλυπτήρια του σήματος της UNESCO που παίρνει πλέον υπό την επιτήρησή της το Ζαγόρι, έγιναν χθες το πρωί στο πλαίσιο μίας λιτής εκδήλωσης στη Βίτσα. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την Υπουργό Πολιτισμού και τον Πρόεδρο της Βουλής παρουσία του Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς και στελεχών του διεθνούς Οργανισμού, τοπικών αρχών και αρκετών κατοίκων και επισκεπτών. 

Η Υπουργός Πολιτισμού

Η Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για μία σημαντική μέρα τονίζοντας πως ολοκληρώνεται η διαδικασία εγγραφής στον πιο επίζηλο κατάλογο πολιτισμού της ανθρωπότητας, στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Όπως είπε, η παρουσία του Πρωθυπουργού στην περιοχή μία ημέρα νωρίτερα υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στο Ζαγόρι, στην αυθεντικότητα, στην προστασία του και στη βιώσιμη ανάπτυξή του. «Υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε την αυθεντικότητα αυτή από κάθε άναρχη δραστηριότητα και τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης που θα εγγυάται το μέλλον της περιοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Καταλήγοντας, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε και στην εγγραφή του πανηγυριού του Δεκαπενταύγουστου της Βίτσας στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που επίσης αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υπογράμμισε πως «η UNESCO, ο επιφανέστερος Οργανισμός για τον πολιτισμό, αναγνωρίζει ότι τα 46 χωριά του Ζαγορίου διαθέτουν έναν απαράμιλλο συνδυασμό ανθρώπου και φύσης, ένα αξεπέραστο πάντρεμα» και συμπλήρωσε πως «το παράδειγμα του Ζαγορίου είναι αυτό που πρέπει να ακολουθήσουμε, τη συμφιλίωση δηλαδή με την φύση, αν θέλουμε η φύση να μην κάνει την επόμενη επανάσταση που έχει αρχίσει ήδη». Έκανε δε μία σύντομη διαδρομή στην πορεία του εγχειρήματος ένταξης του Ζαγορίου στην UNESCO το οποίο ξεκίνησε το 2014 όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Πολιτισμού.

Άλλοι χαιρετισμοί

- Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης έκανε λόγο για μία ημέρα σταθμό που αλλάζει την πορεία και την τύχη του Ζαγορίου. «Δώσαμε μεγάλο αγώνα για να υλοποιήσουμε έναν μεγάλο στόχο, που τέθηκε πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κι επανεκκίνησε όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όντας λάτρης του Ζαγορίσιου τοπίου στήριξε την επαναφορά της διαδικασίας, την οποία ασπάστηκε και εργάστηκε συστηματικά και επίπονα η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη», τόνισε και ευχαρίστησε τα στελέχη της UNESCO τα οποία αντιλήφθηκαν την πολιτιστική αξία του Ζαγορίου και το ενέταξαν στον κατάλογό τους, 

- Τέλος, ο Δήμαρχος  Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος τόνισε πως «το Ζαγόρι αλλάζει ρότα», ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας για την UNESCO. Όπως είπε, η περιοχή διαθέτει το τρίπτυχο που βοήθησε να ενταχθεί στον Οργανισμό, πολιτιστική κληρονομιά, φυσικό περιβάλλον και απαράμιλλη αρχιτεκτονική. Έσπευσε δε να επισημάνει ότι απαιτείται η στήριξη της Πολιτείας για να διατηρήσει όλα τα μνημεία του και να χαράξει καινούρια πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more