Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Επεισόδιο με τον Παύλο...

 



To ολοκαύτωμα Σουλίου σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία!


SOYLI DENDIAS 27 5 24

• Με το μήνυμα ότι το Σούλι εξακολουθεί να αποτελεί και θα αποτελεί αιώνιο φάρο λευτεριάς απέναντι σε κάθε είδους επιβουλή, τιμήθηκαν και φέτος οι αγώνες των Σουλιωτών.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες με την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον καλόγηρο Σαμουήλ, ενώ προηγήθηκε δοξολογία στον παλαιοχριστιανικό ναό του αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος. 

Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών στο μνημείο των πεσόντων, ενώ ο κύκλος των εορτασμών τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκε με δημοτικούς χορούς στο χώρο του Βουλευτηρίου. 

Ο Νίκος Δένδιας

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως «το ολοκαύτωμα του Σουλίου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κεφάλαια της προεπαναστατικής περιόδου. Εξήψε και εξάπτει τη συλλογική μνήμη από τα παιδικά μας χρόνια.  Οι Σουλιώτες είχαν ισχυρή την αίσθηση της κοινότητας, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Ελλήνων τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Και κατάφεραν μαχόμενοι να διατηρήσουν την αυτονομία τους για πάνω από δύο αιώνες».

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «οι Σουλιώτες αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους και προετοίμασαν τον μεγάλο αγώνα για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Το ολοκαύτωμα του Σουλίου αποτέλεσε και αποτελεί παρακαταθήκη για την ελευθερία του Έθνους» και πρόσθεσε: «Σήμερα, σε μια εποχή, που οι προκλήσεις είναι υπεραρκετές, είναι απολύτως αναγκαία συνθήκη συμβίωσης η αφοσίωση στην Πατρίδα. Και νομίζω ότι είναι γνωστό σε όλους ότι η ελευθερία, η ανεξαρτησία δεν χαρίζονται. Κατακτώνται και διατηρούνται. Ο εντεταλμένος φορέας σήμερα από το Σύνταγμα για την διατήρηση της κυριαρχίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Όχι μόνο τα λαμπρά επαγγελματικά στελέχη, αλλά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων που με προφανή συνταγματική επιταγή αποτελούν στρατό πολιτών και που μεταρρυθμίζονται και ισχυροποιούνται, με την «Ατζέντα 2030», τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά το 1974 και ίσως στο σύνολο της νέας ελληνικής ιστορίας». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «την ιστορία τους οι Σουλιώτες την έπλασαν οι ίδιοι. Με αξιοπρέπεια και γενναιότητα επέλεξαν το τέλος αυτής της ιστορίας με την περιφρόνηση του θανάτου, τον οποίον θεώρησαν ελάχιστο αντίτιμο και το κατέβαλαν έναντι της εισόδου με δάφνες στη συλλογική μνήμη του Ελληνικού Έθνους». 

Υπάρχουν προβλήματα

Εκτός από τον πανηγυρικό της ημέρας, που εκφώνησε ο καθηγητής του Παντείου και τ. βουλευτής και υπουργός Άγγελος Συρίγος (με καταγωγή από το Σούλι, από τη μεριά  της γιαγιάς του), ο οποίος ξετύλιξε τα ιστορικά γεγονότα και τη θυσιαστική πορεία των Σουλιωτών και αναλύθηκε ο αντίκτυπός της στη σύγχρονη εποχή, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης (στο Αμφιθέατρο) και ο Δήμαρχος Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης (στο Βουλευτήριο), ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, με βασικότερα την έλλειψη υποδομών και το ιδιοκτησιακό.

Άλλες εκδηλώσεις

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων και περιδιάβαση των χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, στην κωμόπολη της Παραμυθιάς, ενώ στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Βούλγαρη χόρεψαν χορευτικά συλλόγων όχι μόνο του Δήμου Σουλίου, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και εκτυλίχθηκε δρώμενο από τον Όμιλο Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου, ο οποίος συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις. Εξάλλου την Κυριακή το πρωί διεξήχθη ο 10ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών, που είχε σημείο εκκίνησης την Γλυκή και τερματισμό το χώρο του Βουλευτηρίου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Οικία Τζαβέλλα ήταν ανοικτή για το κοινό, με έκθεση οικογενειακών κειμηλίων και έργων τέχνης και δεν ήταν λίγοι αυτο, που την επισκέφθηκαν.

Θέμα με Γλύξμπουργκ

Στο μεταξύ, θέμα δημιουργήθηκε λόγω της παρουσίας του Παύλου Γλύξμπουργκ, πρωτότοκου γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στους εορτασμούς της Κυριακής, ο οποίος βρέθηκε ανάμεσα στους επισήμους σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» ζητάει ενημέρωση από την Περιφερειακή Αρχή αν απέστειλε επίσημη πρόσκληση στον Π. Γλύξμπουργκ και αν ναι, με ποια ιδιότητα τον προσκάλεσε, δεδομένου, όπως τονίζει, «πως το πολιτειακό ζήτημα το έλυσε ο Ελληνικός Λαός το Νοέμβρη του 1974 με το δημοψήφισμα με το οποίο κατήργησε την Βασιλεία και όρισε ως πολίτευμα την Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία». 

Η παράταξη διαμαρτύρεται επίσης για το ότι δεν επετράπη η είσοδος από την Αστυνομία στην περιφερειακή  σύμβουλο Θεσπρωτίας Παναγιώτα Αγγέλη στη Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δονάτου, ενώ καυτηριάζει το γεγονός ότι στην ομιλία του στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, ευχήθηκε τελειώνοντας την εκλογή δύο ευρωβουλευτών από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, των Φρ. Μπελέρη και Π. Δήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more